İran’da İsveç uyruklu bir kişi yine ‘casusluk’ iddasıyla tutuklandı

13-09-2023
Rûdaw
Etiketler İran İsveç Casusluk Tutuklu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran’da, İsveç uyruklu bir kişinin "suç işlediği" gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.

İran Yargı Sözcüsü Mesud Setayesi dün bir brifingde yaptığı açıklamada tutuklanan İsveçlinin, "İran İslam Cumhuriyeti topraklarında suç işlediği” gerekçesiyle tutuklandığını söyledi.

Setayesi, "Soruşturmanın sonuçlandırıldığını" ve İsveç vatandaşının önümüzdeki günlerde mahkemeye sevk edilinceye kadar cezaevinde kalacağını sözlerine ekledi.

İran hapishanelerinde halen "yabancı hükümetler adına casusluk yapmak" suçlamasıyla çok sayıda yabancı uyruklu kişi tutuluyor. İnsan hakları örgürleri Tahran'ı bunları Avrupa ülkelerinden imtiyaz kazanmak için pazarlık kozu olarak kullanmakla suçluyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği, 33 yaşındaki İsveçli diplomat Johan Floderus'un 500 günden fazla bir süredir İran'da tutulduğunu doğrulamıştı.

AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve İsveç hükümeti Tahran'a, Floderus'u serbest bırakma çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca Mayıs ayında İran, İsveç-İran vatandaşı muhalif Habib Farajullah Sahab’ın "terörizm" ve "yeryüzünde yolsuzluk yayma" suçlamaları ile idam cezasını infaz etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ocak ayı başında yayınlanan 2022 yılı küresel haklar raporunda, İran'ı adil olmayan yargılamalar yürütmek, baskı altında ifade almak ve muğlak suçlamalarla yabancı uyrukluları mahkum etmekle suçlamıştı.

Raporda, “İran mahkemeleri, özellikle de devrim mahkemeleri, düzenli olarak adil yargılama sağlama konusunda yetersiz kalıyor ve muhtemelen işkence altında elde edilen ifadeleri mahkemede delil olarak kullanıyor" denilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli