İran'dan saldırıya uğrayan Salman Rüşdi'ye ilişkin ilk açıklama

15-08-2022
Rûdaw
Etiketler Salman Rüşdi İran Hadi Matar ABD
A+ A-

Haber Merkezi - İran Dışişleri Bakanlığı, İran'ın yazar Salman Rüşdi'ye suikast girişiminde bulunan saldırganla "kategorik olarak" hiçbir bağlantısı olmadığını açıkladı.

"Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı olan ve İran'ın eski dini lideri Ayetullah Humeyni'nin hakkında "ölüm fetvası" verdiği Salman Rüşdi'ye yönelik saldırının ardından Tahran'dan ilk açıklama geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Tahran'da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı. Kenani, yazar Salman Rüşdi'nin ABD'de bıçaklı saldırıya uğramasıyla İran'ın bir ilişkisinin olmadığını açıkladı.

Kenani, "Batı'da bazı medya kuruluşlarının Rüşdi'ye saldıran kişiyi İran'la irtibatlandırmalarını resmi ve kesin olarak yalanlıyorum. Hiç kimsenin İran'ı suçlamaya hakkı yoktur. Salman Rüşdi’ye yönelik saldırıyla ilgili, Rüşdi’nin kendisi ve destekçilerinden başka kimsenin sorumluluğu olduğunu düşünmüyoruz. Bizim saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili malumatımız, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibarettir; konuyla ilgili bilgimiz yok" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Saldırganla herhangi bir bağlantıyı kategorik olarak reddediyoruz. Kimsenin İran İslam Cumhuriyeti'ni suçlamaya hakkı yok." ifadeleri kullanıldı.

Basın toplantısı esnasında yapılan açıklamada ayrıca, "Bu saldırıda yalnızca Salman Rüşdi ve destekçileri suçlanmayı ve hatta kınanmayı hak ediyor. Salman Rüşdi İslam'ın kutsallarına hakaret ederek ve bir buçuk milyar Müslüman ile tüm semai din mensuplarının kırmızı çizgilerini aşarak halkın öfkesini üzerine çekmiştir" ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Uzun süredir New York’ta yaşayan Salman Rüşdi, dün, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğramıştı.

Biri boynundan olmak üzere 10'dan fazla bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

Olay yerinde yakalanarak kelepçeli halde en yakın polis karakoluna götürülen Matar'ın New Jersey Fairview'deki evi dün akşam saatlerinde polis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ekiplerince basılarak, saatlerce arama yapılmıştı.

1980'lerde yazdığı "Şeytan Ayetleri" kitabı gerekçe gösterilerek Rüşdi hakkında, o dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.

Salman Rüşdi kimdir?

Hint asıllı Britanyalı yazar Salman Rüşdi 1947 yılında Hindistan Bombay’da doğdu. Romanlarının çoğunda Hindistan’ı konu aldı. Anlatım dilinde fantezi ve gerçekçiliği iç içe işledi.

Güntar Grass, Mikhail Bulgakov’dan etkilenen yazar, Booker ödülü ve daha bir çok ödülün sahibidir., Urduca ve İngilizce konuşabilen Rüşdi, müslüman bir ailede dünyaya geldi. 1964 yılında Pakistan’a göç etti.

Rüşdi, Cambridge’de tarih eğitimi aldı. Fantastik bilim kurgu denemesi olan ilk romanı “Grimus” eleştirmenlerin dikkatini çekti. "Gece yarısı Çocukları" romanı ile bir çok ödülün sahibi oldu ve dünya çapında ün kazandı.

Hindistan tarihini ve politikasını eleştiren bu romanı Hindistan’da yasaklandı ardından Pakistan’da yasaklanarak aynı akıbete uğradı.

“Şeytan Ayetleri” isimli kitabında “İslam’a hakeret ettiği” iddiasıyla Hindistan ve Güney Afrika’da yasaklandı. Rüşdi’ye, 2008'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanı verilmişti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli