İran'dan süresi dolan güvenlik anlaşmasına ilişkin açıklama: Uygulanmasını bekliyoruz

18-09-2023
Etiketler Kürdistan Fransa Başkan Neçirvan Barzani Bağdat Éric Chevalier İran Irak Güvenlik anlaşması Rojhılatlı partiler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Irak’ın Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılmasını içeren güvenlik anlaşmasının uygulanmasını beklediklerini söyledi.

İran, Bağdat-Tahran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının uygulanmasına ilişkin verilen sürenin dolmasına bir gün kala açıklama yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani bugün düzenlediği haftalık basın brifinginde yarın süresi dolacak olan Tahran ile Bağdat arasındaki güvenlik anlaşması, ABD’de 5 İran vatandaşının serbest bırakılması ve Güney Kore'de bloke edilen varlıklarının serbest bırakılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nasır Kenani, Rojhılatlı partilerin Kürdistan Bölgesi topraklarında varlığının "iki ülke arasındaki sınır güvenliğine aykırı olduğunu" söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Iraklı yetkililere bu güçlerin varlığını kabul etmediklerini aktardığını dile getiren Kenani, Irak hükümetinin iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasına bağlı olduğunu taahhüt ettiğini ve Tahran'ın anlaşmanın uygulanmasını beklediğini belirtti.

Irak, İran’ın iki ülke arasında Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılarak bir kampa yerleştirilmesi maddelerini de içeren anlaşmanın süresinin uzatılmasını talep etmişti.

Öte yandan Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci başkanlığında üst düzey bir heyet, İran-Irak arasında imzalanan sınır güvenlik anlaşmasının uygulanması gündemiyle bugün Erbil’e geliyor.

"ABD vatandaşı 5 mahkum bugün serbest bırakılacak"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD ile İran arasında yapılması planlanan mahkum takasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kenani, "ABD hapishanelerinde tutuklu bulunan 5 İran vatandaşı, ABD vatandaşı 5 tutukluya karşılık bugün serbest bırakılacak" dedi.

İran vatandaşlarının serbest bırakılmaları durumunda nereye gidecekleri konusuna ilişkin Kenani, "İki vatandaş kendi istek ve arzularıyla İran'a dönüyor, bir kişi üçüncü bir ülkedeki ailesinin yanına gidiyor, iki vatandaş da ABD'de kalmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Kenani ayrıca Güney Kore'de bloke edilen İran varlıklarının da bugün aktarılacağını sözlerine ekledi. 

ABD yaptırımları nedeniyle İran'ın Güney Kore'deki 6 milyar doları donduruldu. Daha önce İranlı yetkililer paranın Güney Kore'den Avrupa'ya, oradan da Katar'a aktarılacağını açıklamıştı.

Tahran ve Bağdat sınır güvenlik anlaşması

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzalamıştı.

Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor. Anlaşmanın 19 Eylül’e kadar uygulanmış olması gerekiyor.

13 Eylül’de Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Tahran’ı ziyaret ederek İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada “İki taraf arasındaki güvenlik anlaşmasını birlikte ele aldık. Hiçbir grubun Irak topraklarını başka bir devlete saldırmak için kullanmasına izin verilmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Taraflar arasında hazırlanan güvenlik planının nihai aşamasına gelindiğini belirten Hüseyin, “Irak ile İran arasındaki sınırda bazı farklı gruplar silahsızlandırıldı ve gelecekte Birleşmiş Milletler mülteci koruması veya ulusal koruma çatısı altına girecek mülteciler için kamplar kurduk” şeklinde konuşmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli