İran medyası Hamas üzerinden Aliyev'i hedef aldı

28-10-2023
Etiketler İran İsrail Azerbaycan Filistin Hamas
A+ A-

Haber Merkezi - İran'ın baskısına rağmen Azerbaycan'ın İsrail ile diplomatik ilişkilerini pekiştirmesi, Ermenistan’la savaşta Tel Aviv’den destek alması Tahran ile Bakü arasında aylardır gerginliğe neden olmuştu. İran bu defa da Gazze’deki savaş üzerinden Azeraycan yönetimini suçluyor.

2020'deki Karabağ Savaşı'ndan bu yana Azerbaycan ile İran arasında gerilim bitmiyor. İran, Kafkasya’da jeopolitik statünün değişmesini bölgesel çıkarları için tehlikeli buluyor. Bu konuda tehditkâr bir pozisyon takınan İran, Azerbaycan’ın İsrail ile ilişkilerini ilerletmesinden rahatsız.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği kapsamlı  saldırıları ve İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik ağır bombardımanının ardından Tahran da eleştirilerin dozunu arttırdı.

Geçtiğimiz hafta Rusya, Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının katılımıyla Tahran'da düzenlenen Güney Kafkasya konulu toplantıda İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'u ağırladığı sırada, Bakü ile Tel Aviv arasındaki ilişkileri eleştirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e uyarıda bulunan Reisi, “Siyonist varlık sizin veya herhangi bir İslam ülkesinin dostu değildir” dedi.

İran medyası ise her fırsatta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in İsrail ile ilişkilerini teşhir eden yayınlar yapıyor.

İran yarı resmi ajansı Mehr, 15 Ekim’de yayımladığı “Azerbaycan İsrail’i neden destekliyor?” başlıklı yazıda Bakü yönetimini hedef aldı.

Bakü-Tel Aviv ilişkileri hakkındaki en doğru yorumun Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "İlişkilerimiz buzdağına benzer, göründüğünden çok daha derindir" şeklindeki sözleri olduğuna vurgu yapılan haberde, taraflar arasındaki tarihi dostluk ve ekonomik ilişkilere yer verildi.

Haberde Azerbaycan medyasının da Gazze’ye yönelik haberlerinde İsrail’i “saldırgan taraf” şeklinde göstermediğine dikkat çekilerek, “Azerbaycan hükümeti her zaman işgalci rejimi desteklemiştir. Hatta geçen hafta Azerbaycan, Filistinli grupların gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonunu kınayarak İsrail’e desteğini açıkladı” değerlendirmesine yer verildi.

Mehr Ajansı son olarak "Bakü petrolü Gazzeli çocukların katilidir" başlığıyla bir video paylaşarak, İsrail’in savaş suçu işlediğini ve Azerbaycan'ın da bu ülkeyi desteklediğini öne sürdü.

İsrail'in askeri araçlarının yakıtının Azerbaycan tarafından sağlandığını iddia eden ajans, Gazze'de öldürülenlerden Azerbaycan'ın sorumlu olduğunu öne sürdü.

İlham Aliyev ile İsrailli yetkililer arasındaki görüşmelerin fotoğraflarını gösteren video materyalinde Azerbaycanlı yetkililere yönelik suçlamalar yer aldı.

Videoda, "Azerbaycan Cumhuriyeti, yalnızca 2021 yılında Siyonist rejimin petrol ihtiyacının yüzde 60'ından fazlasını sağladı. İsrail ise milyonlarca dolarlık petrol ve enerji ihracatı karşılığında Bakü'ye büyük miktarda silah gönderiyor" denildi.

Hehr'in yayımladığı video:

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

İbrahim Reisi

İran’da cumhurbaşkanlığına sürpriz aday

Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden sonra Anayasa'ya göre, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir vekaleten cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmişti.