Irak’ta petrol geliri son sekiz ayda en yüksek seviyeyi gördü

01-08-2023
Rûdaw
Etiketler Irak Petrol Gelir İhracat Ekonomi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak, 2023'te ilk kez Temmuz ayında 8 milyar doların üzerinde ham petrol satışı gerçekleştirdi. Böylece Irak geçen yılın Ekim ayından bu yana en yüksek aylık petrol gelirini elde etmiş oldu.

Irak Petrol Bakanlığı bugün açıkladığı aylık ön raporunda, ülkenin bir önceki aya göre günde 3,4 milyon varil petrol ürettiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, varil başına ortalama 77 dolardan 106 milyon varil ham petrol ihraç edildiği kaydedildi.

Bu, ülkenin bu yıl ihraç ettiği en yüksek petrol miktarı oldu.

Satışlar, Haziran ayındaki 7,1 milyar dolardan önemli bir farkla 8,3 milyar dolar gelir getirdi. Temmuz ayı kazançları  Irak'ın bu yılki toplam petrol gelirini 52 milyar doların üzerine çıkardı. 

Irak ekonomisi, 2022'de önceki yıllara kıyasla önemli bir büyüme yaşadı. Bunun başlıca nedeni, rekor seviyedeki 115 milyar dolarlık petrol satışıydı.

Dünya Bankası dün yayanladığı bir raporda, Irak'ın ekonomik toparlanmasının 2023'te darbe alacağını, petrol sektöründeki büyüme kısıtlamaları ve üretim kesintilerinin sonucu olarak gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,1 daralmasının beklendiği tahmin etmişti.

Irak, OPEC+ üretim kesintilerine uygun olarak petrol üretimini Mayıs ayından başlayarak 2023'ün sonuna kadar geçerli olmak üzere günde 211.000 varile indireceğini duyurmuştu.

Yapısal reform eksikliği, petrol gelirlerine aşırı bağımlılık ve bankacılık sektörü reformlarının eksikliği de Dünya Bankası raporunda ülkenin ekonomik görünümünü riske atan faktörler olarak vurgulandı.

Petrol geliri, Irak'ın ana gelir kaynağı durumunda. Federal hükümet, maliyetleri karşılamak ve memur maaşlarını ödemek için petrol satışlarına güveniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli