Irak Ezidi kadınlar hakkında çıkardığı yasayı uygulamıyor

03-08-2023
Etiketler Irak Ezidi Soykırımı Şengal IŞİD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Irak hükümetinin IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra kurtarılan Ezidi kadınlara tazminat ödenmesi, rehabilitasyon ve bakım sağlanması konusunda çıkardığı yasadan şu ana kadar sadece 400 kişi yararlanabiliyor. Mağdurların sayısı ise 3 bin 500’ü bulunuyor.

Irak Parlamentosu, 01 Nisan 2021 tarihinde Başkan Muhammed Halbusi'nin başkanlık ettiği ve 180 milletvekilinin katıldığı oturumda IŞİD'in elinden sağ kurtulan Ezidi kadınlara ilişkin bir yasayı onayladı.

Yasaya, Ezidi topluluğundan bir görevli tarafından yönetilmek üzere IŞİD’in elinden kurtarılan için özel bir komisyon kurulmasını öngörüyordu.

Ofisin görevleri arasında IŞİD’den kurtarılan kadınların rehabilitasyonu, bir takım ayrıcalıklar sunulması, maddi ve manevi olarak desteklenmesi, topluma yeniden entegre olmalarını sağlanması ve şehirlerinin yeniden inşasının kolaylaştırılması yer alıyordu.

Yine yasa mali açıdan ise bu kadınlara emekli maaşı bağlanması, bir ev arsası tahsis edilmesi ve istihdamda öncelik tanınması, okumak isteyen kadınların yaş ve ücret şartlarından muaf tutulmasını öngörüyordu.

Sadece 400 kişi yasadan yararlandı

Yasa çerçevesinde kurulan 11 üyeli komisyonun tek Ezidi Kürt üyesi ise Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı Hüseyin Qaidi oldu. Diğer üyeler ise Araplardan oluştu.

Rûdaw’a konuşan Qaidi, uluslarası toplumun baskısı ile atılan bu adımın da pratikte hayata geçirilmediğini söyledi.

Qaidi, “2021’de Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan yasanın 3 ay içerisinde uygulanması gerekiyordu ancak bu güne kadar sadece 400 kadın bu yasadan yararlanabiliyor” dedi.

IŞİD’den kurtarılan ve sayıları 3 bin 100 küsür olan kadınların yasadan yararlanamadığını aktaran Hüseyin Qaidi, "Bu kadınların mağdur olduklarını ispatlamak için belgeye ihtiyaçları var. Bizim hazırladığımız belgeler Birleşmiş Milletler tarafından tanınıyor ama Irak yasaları engel çıkarıyor. Mağdurun gidip hakim önünde yaşadığı her şeyi belgeleri ile anlatması ve ispat etmesi isteniyor” diye konuştu.

IŞİD 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırdı. Binlerce Ezidinin katledildiği bu saldırıda 6 bin 400 kişi kaçırıldı. Bugüne kadar 3 bin 570 kişi kurtarıldı ancak hala 2bin 700 kişinin akıbeti bilinmiyor.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli