Fotoğraf galerisi

08-02-2024
9 Photos
Rûdaw

Dün akşam Başkent Bağdat’ta ABD’nin İHA saldırısında Heşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Baqır es-Saadi ve iki kişi daha hayatını kaybetti.

Ebu Baqır Saadi’nin cenazesi bugün binlerce kişinin katılımıyla Bağdat’ta düzenlenen törenle toprağa verildi.

Es-Saadi, Kasım Süleymani ile birlikte öldürülen Ebu Mehdi Mühendis'in ardından öldürülen en üst düzey Şii milis yetkililerinden biri olarak Kabul ediliyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ABD güçlerinin, ABD askerlerine yönelik saldırılara yanıt olarak Irak'ta (7 Şubat Çarşamba günü) 21.30 sularında tek taraflı bir saldırı düzenlediğini ve (Şii milis gücü) Ketaib Hizbullah grubundan bir komutanın öldürüldüğünü duyurmuştu.

Öte yandan Heşdi Şabi, Saadi için bugün akşam cenaze merasimi düzenleneceğini duyurdu.

CENTCOM, bir süre önce, 3 Amerikalı askerin öldüğü, 40'tan fazla askerin yaralandığı ABD'ye ait Kule 22 adlı üsse yapılan saldırıya karşılık olarak Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait hedeflere yönelik 2 Şubat'tan itibaren hava saldırıları düzenlediğini duyurmuştu.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, ABD'nin Bağdat saldırısıyla ülkenin egemenliğini ihlal ettiğini ve bunun hükümeti, koalisyon güçlerinin Irak'taki görevini sonlandırmaya iteceğini belirtti.

Amerikan güçlerinin Bağdat'ta yerleşim yerlerinin ortasında “sorumsuzca hava saldırısı düzenlediğini” belirten Resul, bunun "karşılıklı anlaşmaları ve ikili diyaloğun başlamasını baltalayacak, sivillerin hayatları ve uluslararası hukuku umursamayan bir tavır" olduğunu ifade etti.