Kasım Süleymani'nin toplantılarına silahla katılma yetkisi olan Ebu Baqır Saedi kimdi?

09-02-2024
Rûdaw
Etiketler Bağdat Irak Ketayib Hizbullah Ebu Baqır Saeedi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Geçtiğimiz akşam ABD tarafından Irak’ın başkent Bağdat’ta hedef alınan Ketayib Hizbullah yetkilisi Ebu Baqır Saedi’nin örgütün İnsansız Hava aracı operatörü olduğu bilgileri paylaşıldı. Peki Ebu Baqır Saedi kimdir, Hizbullah içindeki görevleri neydi? Neden hakkında çok az bilgi var? İşte yanıtı.

Irak’ın Başkenti Bağdat’ta 07 Şubat 2024 saat 9:30’da ABD’ye ait insansız hava aracı (İHA) Ketayib Hizbullah yetkilisi Ebu Baqır Saedi’nin içinde bulunduğu aracı hedef aldı. Saniyeler içerisinde küle dönen araçta Ebu Baqır Saedi hayatını kaybetti.

Peki, ABD neden bu kişiyi hedef aldı?

Saldırı sonrası herkes öldürülen Hizbullah yetkilisi Ebu Baqır Saedi'nin sorumluluklarını merak ediyor.  

Rojhılat Orta Doğu Politikası Enstitüsü'ne göre, Abu Baqır Saedi’nin asıl adı Wissam Mohammed Sabre’dir.  Saeedi 1979 doğmuş, Heşdi Şabi kurulunca bu yapıya dahil olmuş. ABD tarafından 1 Ocak 2021’de öldürülen Heşdi Şabi Komutanlarından Ebu Mehdi Mühendis’in yakın koruması ve şoförü olarak bir müddet görev yapmıştı.

Kasım Süleymani’nin de bulunduğu görüşmelere silahla katılıyordu

Saedi, Ketayib Hizbullah’ın Genel Komutanı olan Ebu Mehdi Mühendis ’in yakın koruması olarak İran Devrim Muhafızları üst düzey yetkilileri ile Kudüs Gücü Komutanlarının görüşmelerine dahi silahla katılma inisiyatifine sahipmiş. ABD tarafından öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin de bulunduğu birçok toplantıya katılmış.

Saedi’nin ölümünden sonra farklı kaynaklardan birkaç fotoğraf paylaşıldı. Ancak 7 farklı kare fotoğraf ve sınır bir takım bilgi dışında Saeedi hakkında pek fazla bilgi bulunmuyor.

Paylaşılan bilgilere göre Saeedi, Hizbullah’ın Suriye dosyasının sorumluluğunu üstleniyordu. Ebu Mehdi Mühendis ile Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra ABD tarafından öldürülen en yüksek mertebesi olan Şii yetkili olarak görülüyor. ABD ordusu Kasım Süleymani ile Ebu Mehdi Mühendis’i hedef aldığı dron ile Saedi’yi hedef aldığı belirtiliyor.

Heşdi Şabi’nin Asayiş Müdürü Ebu Zeynep Lami ile de yakın ilişkileri olan Ebu Baqır Saedi, Heşdi Şabi içerisinde farklı görevleri olduğu söyleniyor.

“Ürdün’deki saldırılardan sorumlu tutuluyordu”

Saedi, Bağdat'ta İran'dan Irak'ın güney kesimine insansız hava araçları taşıyan bir hücreyi yönettiği ifade ediliyor. Rojhılat Orta Doğu Politikası Enstitüsü'ne göre, "Kudüs Gücü aracılığıyla BAE içindeki yerlerin koordinatları haritalarla verilmiş Hizbullah taburlarının yardımıyla, Jurf Sakhr'daki hedefler vurulmuştu.”

Öldürülmesinin ardından Ebu Baqır Saedi’nin, “Operasyonlar sorumlusu, Hizbullah’ın Askeri Saldırılar ve Dış Operasyonlar Sorumlusu, ancak Hizbullah içinde yetkin olduğu alan İHA ve hava saldırılarıydı.”

ABD Merkez Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD askerlerine yönelik saldırılara yanıt olarak Irak'ta 21.30 sularında tek taraflı bir saldırı düzeneklerini saldırıda bölgedeki ABD kuvvetlerine yönelik saldırıları doğrudan planlamaktan ve bu saldırılara katılmaktan sorumlu bir Ketaib Hizbullah komutanının öldürüldüğünü duyurmuştu.

Saeedi, 28 Şubat 2024’te Ürdün’de ABD askerlerine yönelik düzenlenen ve 3 ABD askerinin hayatını kaybettiği saldırıdan sorumlu tutuluyordu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli