Irak Parlamentosundaki üç Sünni fraksiyon oturumları boykot etme kararı aldı

11-03-2024
Rûdaw
Etiketler Irak Parlamentosu Abdulrahim Şammari Sünni blok
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Irak Parlamentosundaki üç Sünni fraksiyonunun, meclis başkanı seçilinceye kadar oturumları boykot edecekleri belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Ulusal Sözleşme (Akıd El-Watani) Lideri Abdulrahim Şammari, "Irak Parlamentosundaki üç Sünni fraksyon olan Sünni Egemenlik, Azm ve Hasm fraksiyonları milletvekilleri başkan seçilinceye kadar parlamento oturumlarını boykot etme kararı aldı” dedi.

Üç fraksiyon geçtiğimiz cuma günü Salem el-Isavi'nin Meclis Başkanlığı adaylığını destekleme konusunda anlaşmaya vardı. Ancak Sünni fraksiyonlar Pazar günü yapılan parlamento oturumuna katılmadı.

Önceki dönem parlamento Başkanı Muhammed Halbusi'nin başkanlığını yaptığı Sünni Takaddum Partisi'nin milletvekilleri, partinin parlamentodaki en büyük Sünni bloğu. Bu nedenle başkanlık koltuğunu almaya hakkına sahip oldukları konusunda ısrarlarını sürdürüyor.

Rûdaw’a konuşan Takaddum Milletvekili Yahya El-Isavi, "Irak parlamento başkanlığı koltuğu, en büyük Sünni fraksiyonu olarak Takaddum Partisi'ne verilmelidir. Üç partinin toplam milletvekili sayısı 30’dur. Bu nedenle meclis başkanı görevinin hakkımız olduğunu düşünüyoruz, zira bu nedenle bu konuda taviz vermeyeceğiz” dedi.  

Irak Federal Yüksek Mahkeme'nin 14 Kasım'da 2023’te Halbusi'yi başkanlık görevinden uzaklaştırması ve üyeliğini iptal etmesinden bu yana Irak Parlamentosu başkanlık görevine kimse seçilmedi.

Geçen 13 Ocak'ta yeni başkanın seçilmesi için yapılan oylamada adayların çoğunluğu sağlayamamasından dolayı seçim ikinci tura kaldı.

İlk turda en fazla oyu Takaddum'dan Şaalan Al-Karim, Egemenlik’ten ise Salem al-Issawi aldı.

Halbusi'nin görevden alınmasından bu yana Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mandalawi meclis toplantılarına başkanlık ediyor.

Parlamento başkanının belirlenmesi için yapılacak oturumun tarihi henüz belli değil.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli