ABD’nin Irak Büyükelçisi Romanowski: Süleymaniye’deki havalimanına saldırıyı kınıyoruz

19-09-2023
Etiketler Süleymaniye Irak ABD Erbet Havalimanı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki havalimanına yönelik saldırıyı kınayan ABD'nin Irak Büyükelçisi Romanowski, “Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine yönelik desteğimizi bir kez daha teyit ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Büyükelçi Alina Romanowski, X hesabından yaptığı açıklamada, “Süleymaniye Vilayetinde Erbet Havalimanı'na düzenlenen saldırıyı kınıyoruz” dedi.

“Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine yönelik desteğimizi bir kez daha teyit ediyoruz” diyen Romanowski, bunun Irak'ın istikrarı ve güvenliği açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

ABD’li Büyükelçi, hayatını kaybeden Peşmergelerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı da saldırıya ilişkin Rûdaw’a, “Olup bitenlerden haberdarız” açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki havalimanına dün insansız hava araçları ile düzenlenen saldırıda Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı Anti-Terör Birimi üyesi 3 Peşmerge hayatını kaybederken 3'ü de yaralandı.

Saldırıyı sert bir dille kınayan KYB Genel Başkanı Bafıl Talani, bunun Kürdistan Bölgesi'ni “istikrarsızlaştırmayı amaçladığını” söyledi. Talabani Irak hükümetini “Kürdistan topraklarını korumaya yönelik anayasal ve ulusal görevini" yerine getirmeye çağırdı.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de, "Görevi Kürdistan'ın güvenlik ve istikrarını korumak olan ve bölgede terörle mücadelede temel rol oynayan kahraman bir Kürt gücüne bu tür saldırılarda bulunmanın hiçbir haklı gerekçesi yok” dedi.

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, saldırının Türkiye’den Irak hava sahasına geçen İHA’lar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani de ilgili tarafların bu olayın nedeni ve mahiyeti hakkında kapsamlı bir araştırma yapıp gerçekleri bir an önce ortaya çıkarması gerektiğini vurgulayarak, “Kürdistan ve Irak'ın egemenliğinin her türlü ihlalini, Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik ve istikrarını bozan her türlü yasa dışı eylemi kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli