Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın ziyareti hakkında açıklama

23-08-2023
Etiketler Irak Türkiye Kürdistan Bölgesi Petrol Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Hişam el-Alevi, Kürdistan petrolünün Türkiye üzerinden yeniden ihraç edilmesini önemsediklerini söyledi. Alevi, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da beklenen Irak ziyaretinin gelecek ay gerçekleşeceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Dr. Hişam el-Alevi, “Irak, petrol ihracatının Türkiye’deki Ceyhan limanı üzerinden yeniden başlatılmasının önemli olduğunu düşünüyor. Burada mahkeme kararları var, petrol ihracatıyla ilgili çok sayıda dava var, bunların tartışılması ve üzerinde anlaşmaya varılması gerekiyor” dedi.

Alevi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Bağdat ziyaretinin petrol konusunda iki ülkenin çıkarları temelinde bir çözüm bulunmasına dönük olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklenen Irak ziyareti hakkında da konuşan Dr. Hişam el-Alevi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ay Irak'a gelip gelmeyeceğinden emin değilim ama gelecek ay ziyaret edecek. Önce Türkiye Dışişleri Bakanı'nın, ardından Türkiye Ekonomi ve Ticaret Bakanı'nın ziyareti, Erdoğan başkanlığında üst düzey bir heyetin hazırlığı olacak” diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün Irak’ın başkenti Bağdat’a geldi. Fidan ilk olarak dün mevkidaşı Fuad Hüseyin ile görüştü ardından bugün de Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile bir araya geldi.

Fidan’ın Bağdat’taki temaslarının ardından Erbil'e geçmesi bekleniyor.

Fidan'dan hemen sonra Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da geniş bir heyetle Irak'a gitmesi bekleniyor. Her iki ziyaretin Erdoğan'ın beklenen Irak ziyaretinden hemen önce yapılması önem taşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli