Sudani’nin danışmanı: Koalisyon güçlerinin görevine son verilmesi için ulusal konsensus var

27-01-2024
Rûdaw
Etiketler ABD Bağdat Irak Koalisyon Güçleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin danışmanı, Irak’ta Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin misyonunu sona erdirmek için stratejik görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Şii, Sünni ve Kürt güçlerinin Irak'ın egemenliğinin güçlendirilmesi konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

Rûdaw’a konuşan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin askeri işlerden sorumlu danışmanı Hüseyin Allawi, "Irak Başbakanı Muhammed Şiyi Sudani, yeni Irak hükümetinin kurulmasından bu yana Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin misyonunu sona erdirmek için uzun bir tartışmaya öncülük ediyor. Aynı zamanda koalisyon çerçevesinde yer alan ülkelerle olan ilişkilerini de gözden geçiriyor” dedi.

Allawi "Koalisyon güçlerinin misyonunun sonlandırılması için stratejik görüşmelerin yapılıyor, zira bu göre  2017'de Irak silahlı kuvvetlerinin IŞİD'i yenilgiye uğratmasının ardından tamamlanması gerekiyordu. Artık teknik çerçeveyi belirleyen üst düzey bir askeri komisyon var. Bu bağlamda ABD’in başını çektiği Uluslararası Koalisyon Güçleri ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’de de böyle bir talep var” diye konuştu. 

Yakın zamanda görüşmeler başlayacağını ifade eden Hüseyin Allawi, “İlişkiler ve durum Musul'un IŞİD tarafından işgal edilmesinden önceki haline normale dönecek. Irak ile ABD ve uluslararası koalisyona üye ülkeler arasında varılan stratejik anlaşma çerçevesinde ikili ilişkilere devam edilecek” ifadelerini kullandı.

"ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’nın Irak hükümetiyle stratejik bir diyalog sürdürmek için çalışmalara başladığını belirten Allawi, Bağdat yönetimi ile koalisyon güçleri arasında belirlenmiş görevlerin tamamlanması konusunda tam bir anlaşma olduğunu vurguladı.

İlerleyen süreçte kurulan komisyonun mekanizmayı, zamanlamayı ve süreci belirleyeceğini söyledi. Koalisyon güçlerinin varlığının var olan IŞİD tehdidine bağlı olduğunu, Iraklı güçler ve Peşmerge’nin güvenliği sağlayabilir vaziyette olduğunu belirtti.

Irak’taki ana siyasi kesimlerin koalisyon güçlerinin çekilmesine ilişkin görüşleri hakkında da konuşan Allawi, "Irak siyasi güçleri arasında ulusal bir fikir birliği var. Şii, Sünni ve Mesud Barzani liderliğindeki Kürt güçler, Irak'ın ulusal egemenliğinin ve karar alma mekanizmasının güçlendirilmesini destekliyor." dedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanı iki ayrı açıklama yaparak Bağdat ile Washington arasındaki ilişkilerin niteliğini “ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği”ne dönüştürecek bir komisyon kurulduğunu duyurmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli