Irak Göç Bakanlığı: 750 Iraklı vatandaş daha Hol Kampı’ndan geri getirilecek

27-04-2024
Rûdaw
Etiketler Irak El Hol Kampı Suriye IŞİD Terör Terör Suçu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Haseke’deki Hol Kampı’nda kalan 750 Irak vatandaşın Musul vilayetine geri getirildiğini açıkladı.

Rûdaw’a konuşan Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı sözcüsü Ali Abbas, "Hol Kampı’ndan 192 Iraklı aileye mensup 750 kişi Cumartesi akşamı Musul’a geri döndü" dedi.

Güvenlik gerekçesiyle dönüş tarihine ilişkin açıklama yapmak istemeyen Ali Abbas, “Geri gönderme sürecinin bu hafta olması planlanıyor” dedi.

Hol kampından getirilecek olan mültecilerin kimlik bilgilerini doğrulayacak ve dönüşlerine hazırlık yapacak bir güvenlik komitesinin oluşturulduğunu anımsatan Sözcü Abbas, kamptan getirilenlerin entegrasyon süreci dolana kadar Musul’daki Cida Kampı’nda kalacağını söyledi.

 Hol kampından memleketlerine geri gönderme süreci kapsamında şu ana kadar 8 binden fazla kişi geri döndü. Son olarak 9 Mart 2024'te 622 kişi Irak’a geri gönderilmişti.

Rojava’nın Haseke vilayetindeki Hol Kampı’nda çoğu Iraklı ve Suriyeli kadın ve çocuk olmak üzere 55 bin kişi kalıyor. Ayrıca kampta daha önce IŞİD’e katılan birçok ülkenin vatandaşı da bulunuyor.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el Araci, geçtiğimiz günlerde Bağdat’ta gerçekleştirilen "Terörizmle Mücadelede Yeni Zorluklar" başlıklı panelde, "Hol Kampı’nda 18 yaşın altında 20 bin 000 Iraklı var ve bunlar geleceğe yönelik canlı bomba” yorumunu yapmıştı.

Bu güne kadar kamptan 7 bin 556 Iraklının geri getirildiğini belirten Araci, bunlardan bin 230'unun Irak'ın farklı illerindeki evlerine döndüğünü söylemişti.

Hol Kampı, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altında bulunuyor. Ancak Kasım el-Araci, “DSG sadece kampın dış tarafını kontrol ediyor, kampın IŞİD'in kontrolü altında” demişti. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli