Irak’taki iktidar koalisyonu: Türkiye ile güvenlik, su ve tarım alanında ilişkiler geliştirilmeli

28-04-2024
Etiketler Devlet Yönetimi Koalisyonu Irak Kor Mor
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Devlet Yönetimi Koalisyonu toplantısının ardından yapılan açıklamada, Irak ile Türkiye derin ilişkiler olduğuna vurgu yapılarak, “Özellikle güvenlik, su ve tarım alanlarında bu ilişkiler halkların ve ülkelerin çıkarları doğrultusunda geliştirilmelidir” denildi.

Irak’ta hükümeti oluşturan tarafların yer aldığı Devlet Yönetimi Koalisyonu liderleri dün akşam başkent Bağdat’ta bir toplantı düzenledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin de hazır bulunduğu toplantının ardından yazılı bir açıklama yapıldı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin Washingtona yaptığı ziyaretin değerlendirildiği kaydedilen toplantıda, Dünyanın tüm ülkeleriyle güçlü ilişkiler kurulması ve faydalı çalışmalar için tüm anlaşmaların takip edilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Toplantıda ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan’da Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı ziyaret de masaya yatırıldığı aktarıldı.

Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin derin bir geçmişe sahip olduğuna vurgu yapılan açıklamada, ““Özellikle güvenlik, su ve tarım alanlarında bu ilişkiler halkların ve ülkelerin çıkarları doğrultusunda geliştirilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Kalkınma Yolu Projesinin büyük önem taşıdığı, Irak'a ve diğer ülkelere fayda sağlayacağı kaydedildi.

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde 4 Yemenli personelin hayatını kaybettiği Kor Mor Gaz Tesisine yönelik İHA saldırısının kınandığı açıklamada, Başbakan Sudani’nin toplantıda failler hakkında ip ucu elde ettiklerini ve bu kişilerin tespit edilip yargılanacaklarını belirttiği aktarıldı.

Koalisyon üyeleri toplantıda, Irak parlamentosu başkanlığı görevine seçilecek ismin bir an önce belirlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli