Irak hükümet sözcüsü: İran'la sınır güvenliği için taahhütleri yerine getirdik

28-08-2023
Etiketler Basim El-Awadi Irak İran Rojhilat Kürt partiler
A+ A-

Haber Merkezi - Irak Hükümet Sözücüsü Basim El-Awadi, İran ile "silahlı yapıların sızmasını engellemek, silahsızlanmalarını ve askeri kamplarının kaldırılmasını sağlamak" amacıyla imzaladıkları anlaşmanın gereklerini yerine getirdiklerini söyledi.

Sözcü Basim El-Awadi, X platformundan yaptığı açıklamada, “Irak’ın en önemli dış politika prensiplerinden biri komşularına zarar veren taraf olmamasıdır” dedi.

El-Awadi, "Irak'ın egemenliği, Irak'ın sınırlarını herhangi bir saldırıdan korumak için güvenlik anlayışları gerektirir. Bu nedenle Irak, İran ile sınırda yaşanabilecek sızmalara karşı önlemler, aranan şahısların teslim edilmesi, silahsızlandırma ve kampların kaldırılması hakkında anlaşma imzaladı ve Irak taahhütlerini yerine getirdi" İfadesini kullandı.

Awadi’nin bu açıklamaları İran’ın Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt partilere yönelik tehditlerini yinelemesinin ardından geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bugün düzenlediği basın toplantısında Bağdat hükümetiyle, Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki "silahlı İran muhalifi grupların silahsızlandırılıp başka yerlere yerleştirilmesi" konusunda anlaştıklarını belirtti.

Bağdat yönetimiyle yaptıkları anlaşmayla ilgili bilgi veren Kenani, anlaşmaya göre Irak hükümetinin 19 Eylül'e kadar, bu grupları silahsızlandırıp belirlenen kamplara yerleştireceğini söyledi.

Bağdat’ın ilgili anlaşma hakkında Kürdistan Bölgesi Hükümetini bilgilendirdiğini aktaran Kenani, "İran ve Irak hükümetleri arasındaki anlaşmanın tam olarak uygulanmasını bekliyoruz. Bu sürenin bitiminden sonra Irak'ın taahhüdünü yerine getirmemesi halinde İran hükümeti, ülkenin güvenliğinin sağlanması doğrultusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek" ifadelerini kullandı.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri ile Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı, 19 Mart 2023’te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında Bağdat’ta bir toplantı gerçekleştirmişti.

Toplantıda  Rojhılatlı partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetlerinin sonlandırılmasını da içeren bir güvenlik protokolü imzalanmıştı.

Protokol, sınırlar bölgelerinde güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kararları içeriyordu.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 11 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada Eylül ayına kadar silahsızlandırılmamaları halinde Kürdistan Bölgesi’nde kampları bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “daha yoğun şekilde” hedef alacaklarını söylemişti.

İran Rojhılatlı siyasi partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki ailelerinin kaldığı kamplarını ve parti merkezlerini füzeler, kamikaze İHA’lar ile hedef aldı.

 İran, ayrıca Rojhılatlı birçok siyasi isime suikastlar düzenledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli