SURİYE - 'Wagner'in çekilmesiyle IŞİD güçlendi'

12-11-2023
 'Wagner'in çekilmesi IŞİD'in güçlenmesine neden oldu'
'Wagner'in çekilmesi IŞİD'in güçlenmesine neden oldu'
Etiketler IŞİD Wagner Suriye Rusya DSG Rojava Orekstraya Rojava
A+ A-

Erbil (Rudaw) - IŞİD son dönemde Suriye ve Rojava Kürdistanı'na yönelik saldırılarını artırdı. Bazı uzmanlara göre Rusya destekli Wagner grubun çekilmesi IŞİD’in güçlenmesine neden oldu.

IŞİD operasyonlarının ateşi bir kez daha Suriye hükümeti ve müttefiklerinin ülkenin çöllerindeki üslerini yakmaya devam ediyor.

Uluslararası toplum tarafından ‘terör örgütü’ olarak tanımlanan IŞİD Suriye’deki saldırılarını arttırırken, çok sayıda sivil ve asker öldürüldü.

17 Şubat’ta Hamas vilayetinin Sıhne bölgesinde IŞİD üyelerinin saldırılarında 1 üst düzey komutan 7 asker toplamda 53 kişi yaşamını yitirdi.

8 Ekim’de aynı kent sınırlarındaki iki askeri üsse düzenlenen IŞİD saldırılarında 4’ü Suriye ordusu üyesi, 26 ulusal koruma milisi toplam 30 kişi öldürüldü.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan cihatis gruplar konusunda uzman isim Humam İsa, Rusya’ya bağlı paralı askeri yapılanma Wagner’in çekilmesiyle IŞİD Suriye çöllerinde güçlendi.

Hummam İsa “"Wagner'in Suriye çöllerindeki bazı üslerden çekilmesi, IŞİD örgütünün buralarda yeniden güçlenmesinin önünü açtı. IŞİD örgütü Wagner grubunun Suriye çöllerinden çekilmesinin yarattığı güvenlik boşluğundan faydalandı” dedi.

İsa, Suriye güçlerinin Wagner grubu gibi IŞİD hücreleri ile baş edebilecek askeri kabiliyete ve kapasiteye sahip olmadığını sözlerine ekledi.

Uzman isim IŞİD'in Suriye çölünün coğrafik konumundan faydalandığını belirterek, “Bu Coğrafik avantaj, IŞİD’in Suriye çöllerinde kendisini yeniden organize etmesine de olanak sağladı. Aynı zamanda örgüt, kendisiyle yüzleşecek askeri bir gücün olmaması gerçeğinden faydalandı" ifadelerini kullandı.

Rojava'da IŞİD hücrelerine yönelik operasyonlar arttırıldı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Asayiş güçleri, Rojava özerk Yönetiminin kontrolündeki bölgelerde IŞİD hücrelerine yönelik operasyonlarını yoğunlaştırdı.

8 Ekim’de Asayiş güçleri Haseke’nin Derik kentine bağlı Tıl Koçer bölgesinde düzenlediği operasyonda bir IŞİD yöneticisini yakaladı.

11 Ekim’de DSG, Rakka’da düzenlenen operasyonda Halid el Şami isimli IŞİD emirinin yakalandığını duyurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli