DEVA Partisi lideri Babacan, sosyal politikalar ikinci eylem planını açıkladı:

06-12-2022
Etiketler Demokrasi ve Atılım Partisi Ali Babacan Sosyal Politikalar Eylem Planı
A+ A-

ANKARA (AA) - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, iktidara geldiklerinde Dünya Yaşlı Hakları Sözleşmesi hazırlanmasıyla ilgili bir süreci başlatmayı hedeflediklerini belirterek, "Bunu Birleşmiş Milletler sözleşmesi olarak hayata geçirmenin mücadelesini vereceğiz" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde Sosyal Politikalar Eylem Planı’nın ikincisini açıkladı. Böylece DEVA Partisi’nin eylem planlarının sayısı 17’ye yükseldi. 46 maddelik planın ayrıntılarını partinin Sosyal Politikalar Başkanı Selma Aliye Kavaf’ın anlattı.

Türkiye'nin sosyal devlet olmaktan her geçen gün uzaklaştığını belirten Babacan, dar ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirildiğini, bugün neredeyse ortalama ücret haline gelen asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu söyledi.

Babacan, “Özgür ve zengin Türkiye’nin yolu sosyal adaleti sağlamaktan geçiyor. Sosyal adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. ‘Yardım eden değil, yardımcı olan devlet’ anlayışıyla hareket edeceğiz” dedi.

“Asgari ücret, açlık sınırının altında”

Sermayenin milli gelirden aldığı pay son 2 yılda yüzde 43'ten yüzde 54'e çıkarken, emeğin payının yüzde 37'den yüzde 25'e düştüğünü belirten Babacan, “Neredeyse ortalama ücret haline gelen asgari ücret, açlık sınırının altında. Yoksulluk sınırı, asgari ücretin 4,5 katını aşmış durumda. Türk-İş bunu 40 yıldır açıklıyor. Bunu açıkladığı için son zamanlarda gittikçe daha çok baskıyla karşı karşıya kalıyor. Ama milyonlarca çalışanın temsilcisi olacaksınız bunu dosdoğru açıklamak zorundasınız. Hükûmet de onlara doğruyu söyledikleri için baskı yapıyor. Bu dönemde dik durabilmek, doğruyu söyleyebilmek en önemlisi” ifadelerini kullandı.

Emeğin hakkının ödenmediğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

"Biz, orta direğin yok olduğu ülkede, yoksul insanların desteğiyle ayakta kalabileceğine inanan bir zihniyetle mücadele ediyoruz. Yoksullaşan halkı kendine bağımlı kılmaya çalışan, vatandaşın başını kaldırmasına bile imkan vermeyen, bu ortamdan siyasi nema elde etmek isteyenlerle mücadele ediyoruz. 'İktidar değişirse sosyal yardımlar kesilir' diyorlar. Yok böyle bir şey. Yapılan yardımlara, kazanılmış haklara göz dikecek hiç kimseye geçit vermeyiz. DEVA Partisi buna hiçbir zaman müsaade etmez."

İktidarın sosyal yardımları ve destekleri vatandaşa bir lütuf gibi sunduğunu ifade eden Babacan, "Oysa sosyal yardımlar ve destekler bir haktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve ihtiyaç sahibi olan herkesin hakkıdır. Bizim taahhüdümüz net. Biz, ihtiyaç sahiplerine 'asgari gelir desteği' sağlamaktan bahsediyoruz" dedi.

"Dünya Yaşlı Hakları Sözleşmesi"

Babacan, sosyal politikalar alanındaki ikinci eylem planıyla taahhütlerini genişlettiklerini vurgulayarak nafaka alanların 65 yaş aylığı almasının önündeki engelleri kaldıracaklarını, evde bakım hizmetini sağlayan aile üyelerine bakım eğitimlerini ve psikolojik yönlendirme desteklerini ücretsiz sağlayacaklarını söyledi.

Vatandaşların parasızlık yüzünden tedavi olamadığını, ilaca erişemediğini belirten Babacan, "SGK ödemesi kapsamında olmayan ve kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçların bedelini devlet olarak biz karşılayacağız. diye konuştu.

Yaşa dayalı ayrımcılıkla mücadele kapsamında yapacakları çalışmalara da değinen Babacan, "Dünya Yaşlı Hakları Sözleşmesinin hazırlanmasıyla ilgili bir süreci başlatmayı hedefliyoruz. Nasıl İstanbul Sözleşmesi'ni Türkiye'de gerçekleştirdiysek, bütün dünyaya örnek olduysak Yaşlı Hakları Sözleşmesi'nde de Türkiye olarak bütün dünyaya örnek olacağız. Bunu Birleşmiş Milletler sözleşmesi olarak hayata geçirmenin mücadelesini vereceğiz. ifadelerini kullandı.

“İnsanı düştüğü yerden kaldırmak sosyal devletin temel prensibidir”

Daha sonra Sosyal Politikalar Başkanı Selma Aliye Kavaf, eylem planıyla ilgili detaylı bilgi verdi.

Kavaf, konuşmasında “Anayasa değişikliği önerimizin ilk maddesi: ‘İnsan haysiyeti dokunulmazdır.’ İnsan elbet bir gün düşebilir ve insanı düştüğü yerden, insan haysiyetine yaraşır şekilde kaldırmak; sosyal devletin temel prensibidir” ifadelerini kullandı.

Kavaf, çocuklar için ailelere verilen nakdi yardımlarda “Çocuk Sandığı” uygulamasını yürürlüğe koyacaklarını, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağlı şekilde yaşamını sürdüren vatandaşlara sağlanan elektrik tüketim desteğini harcanan elektrik miktarına endeksleyerek artıracaklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli