İran ABD üslerine saldırılarla ilgisi olmadığını öne sürdü

08-11-2023
Etiketler İran ABD İHA Kürdistan Bölgesi Irak Suriye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran'ın BM Daimi Temsilcisi, ülkesinin; Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye'deki ABD birliklerine yönelik son saldırı dizisinde dahli olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

ABD'nin BM temsilcisi Linda Thomas-Greenfield Güvenlik Konseyi'ne yazdığı mektupta, ABD kuvvetlerinin, Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye'de ABD güçlerine yönelik devam eden saldırılara yanıt olarak doğu Suriye'deki iki tesise saldırı düzenlediğini bildirdi.

Linda Thomas-Greenfield, son zamanlarda Amerikan askerlerine yönelik düzenlenen saldırılardan İran Devrim Muhafızları Ordusu ile onlara bağlı milisleri sorumlu tuttu.

Greenfield, ABD'nin Suriye'deki misillemelerinin, BM Şartı'nın 51. Maddesi’nde belirtildiği üzere meşru müdafaa hakkı çerçevesinde geliştiğini söyledi.

İran BM Daimi Temsilcisi Amir Said İravani de dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek suçlamaları "kategorik olarak" reddetti.

Mektupta, “İddialar asılsızdır ve kategorik olarak reddedilmektedir. İran İslam Cumhuriyeti hiçbir zaman Suriye ve Irak'taki ABD askeri kuvvetlerine yönelik herhangi bir eylem veya saldırıda yer almamıştır” ifadeleri kullanıldı.

İran: BM Şartının 51. maddesi keyfi yorumlanıyor

İravani, ABD'nin Suriye'deki saldırılarının uluslararası hukuka ve BM tüzüğüne aykırı olduğunu öne sürerek, Washington'ın varlığının Şam tarafından defalarca reddedildiğini belirtti ve ABD’nin  Suriye'deki "yasadışı işgale" son vermesi gerektiğini söyledi.

Temsilci ayrıca, İran'ın Suriye hükümetinin resmi talebi üzerine Suriye'de bulunduğunu iddia etti.

Amir Said İravani, “ABD'nin Suriye'deki sivilleri ve kritik altyapıyı hedef alan hukuka aykırı askeri eylemlerini meşrulaştırmak için BM Şartı'nın 51. maddesinde belirtilen meşru müdafaa hakkını kullanma ve buna dayanma girişimi hukuki dayanaktan ve geçerlilikten yoksundur. Şartın 51. maddesinin keyfi ve yanlış yorumlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye'deki ABD askerleri, Washington'un Gazze’de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta İsrail'i desteklemesine yanıt olarak Ekim ortasından bu yana İran yanlısı milislerin bir dizi roket ve insansız hava aracı saldırısının hedefi oldu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 17 Ekim'den bu yana üslerine en az 38 saldırı düzenlendiğini bildirdi.

İran tarafından desteklenen ve Devrim Muhafızları’na bağlı olduğu belirtilen Irak'taki gölge milis gruplarından oluşan bir örgüt olan Irak İslami Direniş örgütü, Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırıların çoğunun sorumluluğunu üstlendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan’ın sokak köpekleriyle ilgili talimat verdiği öne sürüldü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahipsiz köpeklerinin uyutulması hakkında bakan ve bürokratlardan bilgi aldığı ve "Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz" diye kızdığı öne sürüldü.