PSK Kürd partilerine seçim işbirliği çağrısında bulundu

11-01-2024
Rûdaw
Etiketler PSK Kürd partiler Yerel seçim
A+ A-

Haber Merkezi - Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Parti Meclisi, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde izleyecekleri politikayı açıkladı.

16-17 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen PSK 3. Konferansı’nda genel çerçevesi çizilen seçim politikasına dair hazırlanan bildiri kamuoyu ile paylaşıldı.

Bildiride Kürd partilerinin seçimlere işbirliği içinde girmesi gerektiği belirtildi.

“31 Mart’ta gücümüzü birleştirirsek hem kendi kendimizi yönetebilir, hem de kentlerimizi Kürd dili ve kültürü bahçesine çevirebiliriz” denilen bildiri özetle şöyle:

“07 Ocak 2023 tarihinde toplanan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Parti Meclisi 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler konusunu değerlendirmiş, 16-17 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen PSK 3. Konferansı’nda genel çerçevesi çizilen seçim politikamıza son şeklini vererek aşağıdaki sonuçları kamuoyu ile paylaşmayı kararlaştırmıştır.

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde gücümüzü birleştirirsek hem kendi kendimizi yönetebilir hem de kentlerimizi Kürd dili ve kültürü bahçesine çevirebiliriz.

Bunun için bütün ulusal demokratik güçlerimizi, etnik, dini ve kültürel çeşitliliğimizi ve aydın birikimimizi bir araya getirecek bir seçim işbirliğine ihtiyacımız var. Bütün siyasi aktörlerimiz kendi özgünlüklerini koruyarak, farklılıklarını bir zenginlik sayarak halkımızın ortak çıkarları için bir araya gelebilir. Geniş, kapsamlı ve kucaklayıcı bir seçim işbirliği sadece kentlerimizi kazanmamızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda halkımız için büyük bir güven ve moral kaynağı ve cazibe merkezi olabilir. Böylesi bir seçim işbirliği gelecekte kalıcı ve stratejik ulusal ittifaklar için de güçlü bir zemin oluşturabilir.

Bütün Kürt siyasi potansiyelini içinde barındıracak bir seçim işbirliği Kürd halkının temel, acil, ulusal demokratik taleplerini içeren bir programı esas almalıdır.

Kürd halkının kimliğinin anayasal düzeyde tanınması,

Kürd dilinin eğitim dili olarak tanınması ve kamusal alanda resmi dil olarak kabul edilmesi,

Kürd dili, kültürü ve tarihinin bütün zenginliğiyle yeniden yeşermesi,

Kürd liderlerinin kaybettirilen mezar yerlerinin açığa çıkartılması,

Bütün tarihi, coğrafi, kültürel yerlerin ve yerleşim merkezlerinin Kürdçe isimlerinin iadesi,

Kürd siyasi partilerine dönük kapatma davalarının, Kürd siyasi kadrolarına dönük intikamcı haksız uygulamaların son bulması,

Kürd halkının kendi ülkesinde kendini yönetme hakkının tanınması vb. talep ve hedefler, oluşturulacak seçim işbirliğinin ortak payları arasında yer almalıdır.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli