Deprem uzmanından İstanbul için uyarı: Harekete geçmeliyiz

11-11-2020
Rawin Sterk
Etiketler İstanbul Deprem Ekrem İmamoğlu Prof. Dr. Haluk Eyidoğa
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Deprem uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, uzun araştırmalar sonucunda İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir depremin “kapıda” olduğunu belirterek, 2003 yılında yapılan “İstanbul Deprem Master Planı” çerçevesinde bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul’da yaşanacak 7 şiddetinde olası bir deprem ve bu konudaki senaryolar terkrar gündeme geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen "Deprem ve Hasar Kayıp Tahmin Çalışması"nda yer alan 7.5 büyüklüğündeki yıkıcı bir deprem senaryosuna göre; olası bir depremde İstanbul'da çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 48 bin, orta ve daha üstü hasarlı bina sayısı 194 bin olacak. Bu da binaların yüzde 22,6'sının yıkılacağı anlamına geliyor.

Aynı senaryoya göre 15 atombombası gücünde olacak deprem nedeniyle 2 milyondan fazla kişi evsiz kalacak, 39 bin kişi yaralanacak. Toplamda 120 milyar TL yapısal ve yapısal olmayan ekonomik kayıp yaşanacak.

Rûdaw’a konuşan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Kuzey Anadolu Fayı dünyanın sayılı faylarından bir tanesi. Bu fay Erzincan’dan Adapazarı’na ve Marmara’ya, İstanbul açıklarından Egeye uzanıyor. Yaklaşık bin 500 kilometre uzunluğundaki bu fay hattı oldukça dinamik” dedi.

Uzun süren araştırmalar sonucunda İstanbul’da 7’den büyük bir depremin kapıda olduğunu belirten Eyidoğan, “Bu da bize gösteriyor ki bir an evvel, 2003’te söylenildiği gibi ‘İstanbul Deprem Master Planı'nda bahsedilen bazı eylemler konusunda harekete geçmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu

Olası bir depremde tsunami tehlikesi olduğunu da belirten Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, sözkonusu planın bir an önce güncellenmesi gerektiğini, planın öngördüğü eylem planları doğrultusunda ilgili tüm sektörlerin katılımı ile en fazla yıkım, ağır hasar görecek mahallerde afet öncesi toplu kentsel iyileştirme, yenileme ve sağlıklaştırma  çalışmalarının başlatılması gerektiğini vurguladı.

İBB verilerine göre, İstanbul'da toplam 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Binaların 255 bini 1980 öncesinde, 533 bini 1990-2000, 376 bini de 2000-2019 yılları arasında inşa edildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, depremle ilgili meclise dört önemli gündem maddesi sunduklarını söyledi.

Öneriler hakkında bilgiler veren İmamoğlu, “Bir tanesi, Sayın Çevre Bakanımızla paylaştığımız konseyle ilgili teklifimizin, tartışılarak bir öneri haline getirilmesiyle ilgili Meclisin katılımını istedik. Bir diğeri, İstanbul’da geçmişten bugüne var olan imar planına uygun, ruhsatlı binaların tekrar dönüşümüyle ilgili bir plan notunun tüm İstanbul’da yaygınlaşması. Bir diğer konu, çatı aralarının yine bir modelle ya da zaten var olan çatı aralarının bağımsız bölüme dönüştürülmesi” dedi.

Deprem konseyinin oluşmasını istediklerini vurgulayan İmamoğlu, “Tekrar söylüyorum, dönüşümü devlet eliyle yaparsanız sadece, Cumhurbaşkanlığı açıkladı, 18 yılda 975 bin binayı dönüştürüyorsunuz. Kendileri ifade ediyor, 6 milyon 750 bin bina daha dönüşmesi lazım. Bu ne demek, 120 yıl demek. Vatandaşı içine katan bir sistemi kurgulamazsanız, onları cesaretlendirmezseniz ne İstanbul’u dönüştürebiliriz ne Türkiye’yi. Bu işin partisi, belediyesi, bakanlığı yok. Hepsi bir bütün. O bakımdan katılımcı bir deprem konseyinin oluşmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli