Siyasi partilerden Rûdaw temsilcisi Maşallah Dekak’a yapılan saldırıya tepki

12-01-2024
Etiketler Partiya Azadi PSK Maşallah Dekak Saldırı Diyarbakır Rûdaw Rûdaw Radyo
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Diyarbakır’da Rûdaw Temsilcisi Maşallah Dekak’a sözlü ve fiziki saldırıya siyasi partilerden de tepki geldi.

PSK ve Partiya Azadi (Özgürlük Partisi) ve Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) saldırıyı kınadı.

Siyasi parti başkanaları ve temsilcileri ise Dekak'ı bizzat aradı. Maşallah Dekak’ı bizzat telefonla arayarak destek sunun siyasetçiler ise şöyle:

DEVA Partisi Genel Başkanı  Başkanı Ali Babacan, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, HÜDA PAR Basın Sözcüsü Ali Adıyaman, HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan, PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Kürd PEN Eşbaşkanı Ömer Fidan, AK Parti eski MKYK üyesi Alaattin Parlak, AK Parti Hani ilçesi adayı Mehmet Kayhan.

Bugün Diyarbakır Ulu Cami Meydanında haber takibi esnasında Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a saldırı girişiminde bulunuldu. Saldırı birçok gazeteci sendikası ve derneğinin tepkisini alırken siyasi partilerden de açıklama geldi.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel ve Azadi Partisi ayrı ayrı açıklamalarda saldırıyı kınadı ve Maşallah Dekak ile dayanışma içerisinde oldukları mesajını verdi.

“Saldırı Kürd değerlerine karşı başlatılan saldırı dalgasından ayrı düşünülemez”

PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Rûdaw TV Temsilcisi Maşallah Dekak’a yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz

Bugün Diyarbakır’da haber takibi yaptığı sırada Rûdaw TV Temsilcisi Maşallah Dekak sözlü ve fiziki bir saldırıya uğradı. Sayın Dekak’a yapılan ırkçı ve faşizan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Maşallah Dekak’a yapılan sözlü ve fiziki saldırı son dönemde Kürd değerlerine karşı başlatılan Kürd düşmanı saldırı dalgasından ayrı düşünülemez. Söz konuş saldırgan hakkında gerekli yasal soruşturma bir an önce başlatılmalı ve hak ettiği cezaya çarptırılmalıdır. Maşallah Dekak yalnız değildir.”

Öte yandan Partiya Azadi’den yapılan açıklamada “Medya toplumun sesi ve nefesidir” denilerek saldırı kınandı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Medya ya hakaret ve saygısızlık yapmak görevini sürdürmeye mani olmak ve ya sessiz kalmak toplumun nefesini kesmektir.

Bu minvalde Rûdaw muhabiri Maşallah Dekak’a yapılan saldırıyı ve hakareti telin ederek yetkililerden söz konusu saldırıyı ve hakareti yapan şahıs hakkında gerekli soruşturmayı yapıp gerekli müeyyidelerin uygulanmasıdır..."

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de yaptığı açıklamayla saldırıyı kınadı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Rûdaw TV Diyarbakır Temsilcisi Sayın Maşallah Dekak'a yapılan saldırıyı kınıyoruz.Geçmiş olsun dileklerimi paylaşıyorum.”

Diyarbakır Ulu Cami Meydanında haber takibi esnasında Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a saldırı girişiminde bulunuldu. Saldırı hem Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası hem de Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği tarafından kınandı.

Saldırgan gözaltına alındı.  

Babacan saldırıyı kınadı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Diyarbakır ziyaretini takip eden Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak'a yapılan saldırıyı kınadı.

Ali Babacan Maşallah Dekak’a Kürtçe yaptığı bir röportaj sebebiyle yapılan saldırıyı öğrendikten sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Özgür basın hayat kurtarır”

“Bizim parti programımızı açıp baktığınızda dört sene oldu artık, ilk bölüm özgürlüklerle başlar, ifade özgürlüğüyle devam eder ve basın özgürlüğüyle devam eder. Ondan sonra hukuk, adalet, ondan sonra ekonomi gelir. Bizim bakışımız budur. Dolayısıyla Türkiye’de özgür basın diyoruz. Özgür basın hayat kurtarır diyoruz. Olanlardan tam haberim olmamakla beraber, geçmiş olsun diyoruz. Bu gerginliğin, bu kutuplaşmanın ülkemizde bir an önce son bulmasını arzu ediyoruz, istiyoruz, talep ediyoruz.”

“Her bir dilimiz bizim ayrı bir zenginliğimizdir”

“Arkadaşlar artık bu meseleler geride kaldı. Türkiye, çok daha demokratik ve çok daha adil bir şekilde yönetilmek zorunda. Ülkemizi, toplumumuzu hiç kimse hiçbir şekilde ayrılıklar üzerinden gelmesin, kimse kutuplaştırmasın. Biz ülke olarak kültürümüzle zenginiz, çok kültürlü oluşumuzla zenginiz. Her bir dilimiz bizim ayrı bir zenginliğimizdir ve herkesin anadilini konuşması, kullanması en doğal insanlık hakkıdır. Biz düşünce özgürlüğünden yanayız, ifade özgürlüğünden yanayız ve en önemlisi de basın özgürlüğünden yanayız.”

“Bazıları toplumun hassasiyetlerini istismar edilebiliyor”

“Seçimlere giderken bazıları toplumun hassasiyetlerini istismar edilebiliyor, bu büyük ve güzel ülkemiz hepimizin. Bu büyük ve güzel Türkiye’de, hep beraber birlik beraberlik içerisinde, birbirimize saygıyla, birbirimizi severek, birbirimizle barış içerisinde, çok güzel yarınlara doğru yürümeliyiz. Yapmamız gereken bu. Bu sabahki basın toplantısında ben zaten, burada da takip ettiyseniz, ki gazeteci arkadaşlarımızın çoğu oradaydı, tam da bu konulara değindim.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli