HDP’den yurtdışı seçmene çağrı

14-02-2015
ERGULEN TOPRAK
A+ A-

New York (Rûdaw) - Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerde yurtdışında oy kullanacak olan seçmenler için kayıt süresi başlarken, HDP kaydı olmayanlara 14 Mart’tan önce işlemlerini yapma çağrısı yaptı.

Avrupa ağırlıklı olmak üzere dünyanınbirçok ülkesinde yasayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarınınbulundukları ülkede oy kullanmaları için yapılan yasal değişikliklerin ardından ilk kez gecen yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışı temsilciliklerinde oy kullanılmıştı.

Geçen yıl randevulu olarak gerçekleştirilen oy kullanma işlemi nedeniyle katılım düşük kalınca, siyasi partilerin itirazı sonucu, Yüksek Secim Kurulu (YSK) uygulamayı kaldırmıştı. YSK, seçmenlerin 8-31 Mayıs tarihleri arasında oy kullanmalarına dönük bir takvim belirledi.

Yeni düzenlemeye göre, daha önce gümrük kapıları ve yurtdışı çıkışlı havaalanlarında oy kullanabilen seçmenler, artık bulundukları ülkelerdeki yurtdışı temsilciliklerinde 8 Mayıs’tan itibaren randevu almaksızın istedikleri bir tarihte oy kullanabilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, randevu günleri dışında oy kullanma işlemi kabul edilmediğinden 2 milyonun üzerinde seçmen oy kullanamamıştı.

Uygulamanın değişmesiyle birlikte yurtdışında bulunan 2,5 milyonun üzerindeki seçmenin sandığa gitmesi halinde, seçim sonuçları üzerinde önemli bir etki yaratması bekleniyor. Bu nedenle siyasi partiler yurtiçine olduğu kadar yurtdışına yönelik çalışmalar da düzenliyor.

Yurtdışında önemli bir seçmen kitlesi bulunan Halkların Demokratik Partisi de (HDP) kayıtlı olmayan veya yer değişikliği yapan seçmenlerine bir an önce kayıt işlemlerini tamamlaması çağrısı yaptı.

HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Facebook sayfasından “Yurt dışında oy kullanacak seçmenlerin dikkatine” başlığıyla yaptığı çağrıda, seçim takvimini ve yapılması gereken işlemleri sıraladı.

Kürkçü’nün yaptığı duyuruyu HDP’nin ABD Temsilciliği de sosyal medya üzerinden Amerika’daki seçmen kitlesi ile paylaştı.

HDP’nin duyurusunda kimliği bulunmayan seçmenlerin en yakın konsolosluğa gidip kimlik çıkartması, kimliği olanların da YSK sitesinden isimlerini kontrol etmeleri istendi. İtiraz süresinin 27 Mart’ta sona erdiği belirtilen duyuruda şöyle denildi:

“1) Eğer kimlik yoksa en yakın konsolosluğa gidip kimlik çıkartmak gerekiyor.

2) Eğer kimlik varsa,

Bu adresten kimlik bilgilerini girip yurtdışı seçmen listesinde isminizin olup olmadığını sorgulamanız gerekiyor.

https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp…

3) Eğer seçmen listesinde kaydınız yoksa bu adresteki formu indirerek doldurmanız ve kimlik fotokopisi ile beraber ilgili konsolosluğa gönderilmeniz gerekiyor.

http://www.nvi.gov.tr/Files/File/…/Formlar/FormB_onsayfa.pdf

14 Mart tarihinde Yurt Dışı Seçmen Listesi www.ysk.gov.tr adresinde ilan ediliyor ve hemen ardından itiraz süresi başlıyor. 27 Mart tarihinde itiraz süresi bitiyor.

8 Mayıs'ta oy verme işlemleri başlıyor. 31 Mayıs'ta bitiyor.

Ayrıntılı bilgiler için:
http://www.ysk.gov.tr/…/Contribution%…/Kararlar/2015-100.pdf  “

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli