İzmir’de 3 Suriyelinin yakılarak öldürüldüğü dava ertelendi

14-06-2023
Rûdaw
Etiketler İzmir Suriyeli Göçmen Cinayet Nefret Söylemi
A+ A-

Haber Merkezi - İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde üç Suriyeli mültecinin yakılarak öldürülmesi hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün İzmir'de görüldü.

16 Kasım 2021 tarihinde İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde üç Suriyeli mülteci, Ahmet Elali, Mamun Elnebhan ve Muhammed Elbiş çıkarılan bir yangında hayatını kaybetti. Olayla ilgili ilk itfaiye ve polis raporları, yangının sobadan çıktığı yönündeydi. Ancak daha sonra olayın yakarak öldürme olduğu ortaya çıktı.

Yangını çıkaran kişi, 30 Kasım 2021 tarihinde başka bir olayla ilgili olarak gözaltına alındıktan sonra, Suriyeli işçileri kendisinin yaktığını itiraf etti.

İfadesinde, Suriyeli işçilerle hiçbir husumeti olmadığını, onları tanımadığını, sırf Suriyeli sığınmacı oldukları için yaktığını itiraf etti.

İddianame olaydan 12 ay sonra hazırlandı ve dava açılabildi. Mahkemede ilk duruşma 14 ay sonra, 1 Mart 2023 tarihinde yapıldı. İkinci duruşma ise bugün görüldü. 

Sanığın avukatını azlettiği duruşma 4 Ekim 2023 tarihine ertelendi.

“JİTEM üyesi olduğunu iddia etti”

Katil zanlısı Kemal Korukmaz, 1 Mart’ta yapılan duruşmasında daha önce yazılı olarak verdiği ifadesi ile ilgili soruları cevaplandırmadı, JİTEM üyesi olduğunu iddia etti.

Duruşma öncesi İzmir Mülteci Dayanışma Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada olayın bir nefret cinayeti olabileceği belirtilerek,

“Öte yandan bazı çevreler, daha en baştan itibaren olayın bir kaza olduğu ve katil zanlısının da akli dengesinin yerinde olmadığı yönünde açıklamalar yaptılar. Daha önce Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından sağlam raporu verildiği öğrenilen sanık için avukatı da ilk davada akli dengesinin bozuk olduğunu ve hastaneye sevk edilmesini gerektiğini ileri sürdü.

Olayın bir akıl hastası tarafından gerçekleştirilmiş münferit bir vaka olarak ele alınmak istendiği kaygısını uyandıran bütün bu gelişmeler, davayı takip eden gözlemciler tarafından, cinayeti ve o süreçte görevini yapmayanların sorumluluğunu örtbas etme çabası olarak değerlendiriliyor. Öte yandan olayın nefret saikiyle işlenmiş ırkçı bir cinayet olduğunu düşündüren deliller de davanın ciddiyetle izlenmesi ve adaletle sonuçlandırılmasının önemine işaret ediyor” dedi.

“Bu cinayetler ırkçı saikle işlemiştir”

Davanın ikinci duruşması öncesinde İzmir Adliyesi önünde açıklama yapan İzmir Mülteci Dayanışma Platformu adalet çağrısında bulunarak şunları şöyledi:

“İddianameye göre, sanık Korukmaz olay tarihinde, 3 kişinin konakladıkları şantiyedeki yapıyı, uyudukları sırada ateşe vererek bu kişileri öldürme kastıyla yangın çıkardı ve bunu bir yıllık bir plan sonucunda gerçekleştirdi. Savcı, Korukmaz'ın 3 kişiyi canavarca hisle öldürdüğüne de kanaat getirdi. Korukmaz'ın cezai ehliyetinin tam olduğu da belirtildi. Failin sözleriyle de açıktır ki, bu cinayetler ırkçı saikle işlemiştir. Bugün bu cinayetlerin örtbas edilmemesi ve adaletin yerini bulması için; ırkçılığın en büyük hedefi olan mültecilere yönelik saldırıların ve ayrımcılığın görünür hale gelmesi için İzmir Mülteci Dayanışma Platformu adı altında burada bulunmaktayız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli