49’lar Davası'nda yargılananlardan Dr. Fevzi Avşar vefat etti

15-02-2024
Rûdaw
Etiketler Dr. Fevzi Avşar Hülya Avşar’ 49'lar olayı
A+ A-

Haber Merkezi - Ardahanlı şarkıcı Hülya Avşar’ın amcası Dr. Fevzi Avşar, 82 yaşında yaşamını yitirdi.

2011 yılındaki genel seçimlerde Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) desteklediği Ardahan Bağımsız Milletvekili Adayı Yüksel Avşar’ın da dayısı olan Fevzi Avşar, için sosyal medyadan sevenleri başsağlığı mesajları yayımladı.

Yüksel Avşar da paylaştığı mesajda, “49'lar davasının saygın şahsiyetlerinden Sevgili Dayım Dr. Fevzi Avşar’ın vefatı ile aile büyüklerimin ölümüne tanıklık etmek, güle güle demek çok zor. Acısı üzüntüsü çok derin.. Bir daha görüşmemek üzere, bu gidişe engel olmak imkansız… Kabrinde rahat uyu” ifadelerini kullandı.

Fevzi Avşar kimdir?

Fevzi Avşar, 1932 yılında Ardahan’ın Göle İlçesi’nde dünyaya geldi. Sanatçı Hülya Avşar’ın amcası olan Fevzi Avşar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi iken, Musa Anter’in de yargılandığı ve kamuoyunda “49’lar Davası” olarak bilinen davadan yargılanmıştı.

49’lar Olayı

17 Aralık 1959 günü,  çoğu Ankara ve İstanbul'da oturmakta olan değişik mesleklere sahip 50 Kürt şahsiyeti, aydını, öğrencisi, Türkiye Devleti tarafından ev ve işyerlerine yapılan "ani baskın"larla gözaltına alındı.

İsnat edilen suç, "yabancı devletlerin desteğiyle Türkiye'yi bölmek" idi. Tutuklanan 50 kişiden, Mardinli Mehmet Emin Batu hücrelerdeki kötü yaşam koşullarından dolayı yaşamını yitirince, toplam sanık sayısı 49'a düştü.

Bundan sonra da bu davada yargılananlara "Kırkdokuzlar", olaya "49’lar Olayı", davaya da "49’lar Davası" denilmeye başlandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan’ın sokak köpekleriyle ilgili talimat verdiği öne sürüldü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahipsiz köpeklerinin uyutulması hakkında bakan ve bürokratlardan bilgi aldığı ve "Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz" diye kızdığı öne sürüldü.