Ferhat Encü: Kürt’üm diyen her birey diline sahip çıkmalı

17-01-2022
Etiketler Ferhat Encü HDP Kürtçe Seçmeli Ders
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – HDP İstanbul Eş Başkanı Ferhat Encü, HDP’nin Kürtçe seçmeli dersler için başlatılan seferberliğe yetersiz katıldığı yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.

Ferhat Encü, Rûdaw TV bülteninde Rawin Sterk’in sunduğu özel yayına konuk olarak Kürtçe seçmeli dersler konusunda görüşlerini dile getirdi.

Türkiye’deki orta okullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler arasında Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de yer alıyor. Öğrencilerin bu dersleri tercih etmesi için bir süreden beridir yoğun bir kampanya yürütülüyor.

HDP’nin bu konuda çabalarının yetersiz olduğuna yönelik eleştirilere yanıt veren Encü, “Parti sözcümüz (Ebru Günay) tüm halkımıza, çocuklarının Kürtçe dersleri seçmesi çağrısında bulundu. Bu çağrının ardından partimizin tüm il teşkilatları da harekete geçti. Belki basına yansımadı ama biz İstanbul’daki tüm ilçe teşkilatlarımızla bu konuda bir toplantı yayıp program hazırladık. Kendilerinden ev ev dolaşıp bu konuda aileleri bilgilendirmelerini istedik. Biz de tüm toplantılarmızda bu konuda uyarılarda bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bir okulda örneğin bir resim vermek istiyoruz” dedi.

Encü ayrıca, HDP İstanbul’da yaklaşık bir ay önce bu konuda planlama ve çalışma yaptıklarını ifade etti.

Kampanyaya sivil toplum kuruluşları ve baroların da destek vermesi gerektiğini ifade eden Encü, bazı okullarda, okul yönetiminin kendi inisiyatifi ile formlardan Kürtçe dersleri çıkarması konusunda da harekete geçtiklerini söyledi.

Ferhat Encü, “İHD ve ÖHD bunu takip edecek. Biz de bu konuda şikayeti olan ailelerin yanında olacağız. Biz HDP olarak Kürtçenin anayasada ikinci resmi dil olarak tanınmasını, Kürtçe anadilde eğitimin seçmeli değil, zorunlu eğitim olmasını istiyoruz” diye belirtti.

Bu yıl seçmeli ders olarak Kürtçeye yoğun ilgili olduğunu ve bunun da kendilerine ümit verdiğini kaydeden Encü, “Ancak, hala bazı ailelerimiz endişe ile yaklaşıyor. Çocuklar bu dersi seçerse belki diğer derslerden notları düşürülür veya başka bir yaklaşım olur şeklinde” dedi.

“Dilimiz kimliğimizdir” diyen Ferhat Encü, “Ben Kürt’üm diyen her bir bireyin kendi diline sahip çıkması gerekiyor” ifadesini kullandı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli