ABD, Türkiye destekli iki silahlı gruba yaptırım kararı aldı

17-08-2023
Etiketler Efrin Türkiye Destekli Gruplar Süleyman Şah Tümeni Hamza Tümeni Rojava Adam kaçırma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD Hazine Bakanlığı, Rojava ve Efrin’de Kürtlere yönelik eylemleri ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Türkiye’ye bağlı iki silahlı gruba yaptırım uyguladıklarını açıkladı.

Konuya dair yazılı bir açıklama yapan bakanlık, Türkiye'nin kontrolü altında olan Rojava'nın Efrin kentinde pek çok kere insan hakları ihlalleri, kaçırma ve yağma ile gündeme gelen silahlı gruplardan Süleyman Şah Tümeni (Tugayı) ve Hamza Tümeni’ne yaptırım uygulandığını bildirdi.

Ayrıca iki silahlı grubun yanı sıra Muhammed Hüseyin El Casim (Ebu Emşe), Walid Hüseyin El Casim ve Seyf Boule Ebubekir adlı 3 kişiye de yaptırım kararı alındığı açıklandı.

Yaptırım kararına dair yapılan açıklamada, iki silahlı grubun da Efrinli Kürtlere çok sayıda insan hakları ihlalinde bulunduğu ve bölgenin toparlanmasını engellediği belirtildi.

Açıklamada "ABD, Suriye halkının silahlı grupların sömürüsünden ve şiddet korkusu olmadan yaşamasını destekleme konusunda kararlıdır” ifadelerine yer verilirken iki silahlı grubun yaptıklarına dikkat çekildi.

İki silahlı grubun Kürtlere yaptıklarına dikkat çekildi

Açıklamada Süleyman Şah Tugayı için “Suriye hükümetine karşı silahlı muhalefetin bir unsuru ve Suriye silahlı muhalif gruplarından oluşan bir koalisyon olan Suriye Ulusal Ordusu'nun bir bileşenidir. Süleyman Şah Tugayı, kontolü altında tuttuğu Kuzey Suriye'nin Efrin bölgesinde faaliyet gösteriyor. Tugay, bölgenin halkını kaçırıyor ve gasp eylemlerinde bulunuyor. Tugay, Efrin’deki Kürtleri evlerini terk etmesini, aile üyelerinin iadesi için büyük fidyeler ödemeye zorluyor ve tacizlerde bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Hamza Tümeni için ise “Kuzey Suriye'de faaliyet gösteren bir diğer silahlı muhalif grup olan Hamza Tümeni, adam kaçırma, mal hırsızlığı ve işkence olaylarına karıştı. Tümen ayrıca, kaçırdığı insanları uzun süreler boyunca gözaltı tesislerinde tutuyor. Tutuklular fidye için kaçırılırken genellikle Hamza Tümeni üyeleri tarafından cinsel tacize uğruyor” denildi.

Yaptırım uygulanan 3 kişi ile ilgili bilgiler verildi

Yaptırım uygulanan Muhammed Hüseyin El Casim (kod adıyla Ebu Emşe), Walid Hüseyin El Casim ve Seyf Boule Ebubekir hakkında da bilgiler verildi.

Açıklamada “Muhammed Hüseyin El Casim, Süleyman Şah Tugayı'nın lideridir. Ebu Emşe liderliğindeki tugay üyeleri, Kürtleri zorla yerinden etti ve mülklerine el koydu. Tugaydaki savaşçılarla akraba olan bölge dışından Suriyelilere boş evler verildi. Ebu Emşe ayrıca tugaya, yılda on milyonlarca dolar kazandırmak adına organizeli olarak kaçırılanların serbest bırakılması için fidye talep edilmesi ve mülklerine el koyulmasını emretti” bilgisi geçildi.

Walid Hüseyin El Casim’in de Ebu Emşe kod adlı Muhammed Hüseyin El Casim’in küçük kardeşi olduğu; kaçırmaları, cinsel saldırıları, gasp ve fidyeleri organize ettiği bildirildi. Ayrıca Suriye İslam Konseyi’nin birçok kez kadınlara yönelik cinsel saldırıyla ilgili olarak Walid'e karşı suçlamalarda bulunduğu hatırlatıldı.

Walid'in 2020'de fidye ödeyemeyen bir mahkumu öldürdüğü de kaydedildi.

Seyf Boule Ebubekir için de "Hamza Tümeni’nin propaganda videolarında yer aldığı ve kamuoyunda örgütün yüzü olduğu" şeklinde bilgilendirme geçildi.

Açıklamada Ebubekir için “Ebubekir komutanken, Hamza Tümeni, Kürt kadınlarını kaçırmak, mahkûmları taciz etmek ve zaman zaman ölümlerine yol açmak da dahil olmak üzere yerel halka yönelik acımasız baskı uygulamakla suçlanıyor” ifadesi kullanıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli