Newroz’un simgesi nergis çiçeği baharın da müjdecisi

21-03-2024
Rûdaw
Etiketler Newroz Çiçek Nergis Bahar Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde her yıl ocak ve nisan ayları arasında neredeyse her köşebaşında beyaz ve sarı nergis çiçekleri ile karşılaşmak mümkün.

Kürdistan Bölgesi'nde nergis bol miktarda bulunurken, bu narin çiçekleri pazara sunmak hiç de kolay bir iş değil.

Başkent Erbil’in kuzeyindeki dağlık Barzan bölgesi sayısız nergis çiçeğine ev sahipliği yapıyor.

Barzan'ın Alkan köyü sakinleri, çiçekleri toplamak için yakındaki bir dağa tırmanıyor ve topladıkları çiçekleri sevdiklerine hediye ediyor.

İlkokula giden bir kız öğrenci, "Annem ve babama bu çiçeği çok sevdikleri için topluyorum. Öğretmenime de hediye olarak bir buket vereceğim. Okulumuza bir buket getireceğim, böylece harika bir koku yayacak” dedi.

Aynı zamanda Newroz'un sembolü olan nergisin dağlarda görülmesi Newroz'un yaklaştığının da işaretini veriyor.

Her yıl Kürdistan Bölgesi'nde bahar aylarında her köşe başında nergis demetleri satılıyor ve Newroz dolayısıyla arkadaşlar arasında hediye alışverişi yapılıyor.

Alkan köyü sakini Tahir Salim, nergis tarlalarının korunması ve gezginlerin doğaya vereceği zararın önlenmesi için kendisinin ve köylülerinin çiçek sezonu boyunca hep birlikte tetikte olduklarını söyledi.

Tahir Salim, "Biz ve hatta köyümüzün çocukları bile kimsenin çiçekleri sökmesini kabul etmeyeceğiz. Bölgeyi terk etmelerini rica edeceğim, aksi takdirde orman polisine haber vereceğiz" diyen Salim, “Ben tüm Kürdistan'ı evim olarak görüyorum. Neden bu çiçek kökünden sökülsün, neden bir daha yetiştirilmesin? Neden korumayalım? Neden pazarlarımızın İran ve Türk nergis çiçeklerinin hakimiyetine girmesine yol açalım?" diye sordu.

Barzan, iyi korunmuş doğası ve yaban hayatıyla tanınıyor.

Alkanlı çiçek satıcısı Nermin Ahmed de "Nergis her zaman aşkın sembolüdür. Nergiz, Kürt milliyetçiliğinin sembolüdür. Nergis, yaşamın ve doğanın yenilenmesinin sembolüdür. Nergis çiçek açtığında bu her şey demektir. Diğer bitki türlerinin de çiçek açacağı ve bahar mevsiminin geldiğinin habercisidir” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan’ın sokak köpekleriyle ilgili talimat verdiği öne sürüldü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahipsiz köpeklerinin uyutulması hakkında bakan ve bürokratlardan bilgi aldığı ve "Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz" diye kızdığı öne sürüldü.