Kışanak: Bu kez de yaşam, özgürlük ve Newroz kazanacak

21-03-2024
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Newroz Kutlama Gültan Kışanak
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Tutuklu Kürt siyasetçi Gültan Kışanak, Diyarbakır Newrozu’na gönderdiği mesajda, “Newroz mazlumların, ezilenlerin baharı; zalimlerin, despotların ise kara kışıdır. Bu kez de öyle olacak, yaşam kazanacak, özgürlük kazanacak, Newroz kazanacak” dedi.

Diyarbakır'da yüzbinlerce kişinin katılımı ile Newroz kutlaması gerçekleştiriliyor. Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Leyla Zana da bu yılki Newroz’da hazır bulundu ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile birlikte halay çekti.

Newroz ateşi yakıldıktan sonra sanatçılar sahne aldı, konuşmalar yapıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı iken tutuklanan Gültan Kışanak’ın gönderdiği mesaj da okundu.

Şu an DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Bbaşkan adayı olan Kışanak’ın mesajına “Amed Newroz’unu direnç ve umutla selamlıyorum” diye başladı.

Kışanak’ın mesajı şöyle:

“Selam olsun Newroz ateşi etrafında buluşanlara…

Selam olsun zulme karşı direnenlere…

Selam olsun özgürlük sevdasıyla yanıp tutuşanlara…

Selam olsun Newroz meşalesini elden ele dört bir yana taşıyanlara…

Newroz, halkları özgürlük ve barış halayında yan yana getiren tarihi bir mirastır.

Ey tarih, umutlan! Mirasın emin ellerde.

Newroz’un Kürtler açısından daha özel anlamları var fakat Newroz bütün Ortadoğu halklarının, Kafkas halklarının ortak bayramıdır, bu anlamda da son derece önemlidir.

Demek ki, bayramlarımızı ortaklaştırabiliyorsak; acılarımızı da ortaklaştırabilir, çözümlerimizi de ortaklaştırabiliriz.

Newroz baharın müjdecisidir. Newroz ateşi bütün soğukluğu, karakışı geride bırakan, herkesin yüreğine sımsıcak yeni umutlar müjdeleyen bir bayramdır. Bütün halklar için böyledir.

Newroz baharın, değişimin müjdecisidir. Newroz gelince karakışı geride bırakır, Newroz’un sıcaklığına ve rengarenk baharına kapılarımızı açarız. O nedenle, Newroz mazlumların, ezilenlerin baharı; zalimlerin, despotların ise karakışıdır. Çünkü yaşamın özünde özgürlük vardır, baskı, zulüm esaret egemenlerin icadıdır. Yaşam her zaman özüne kavuşmak için direnir ve kazanır. Bu kez de öyle olacak, yaşam kazanacak, özgürlük kazanacak, Newroz kazanacak.

Newroz DEM’i, şimdi yaşamı ve özgürlüğü kazanmanın DEM’i!

Em li vir bûn, em li vir in û em ê her dem li vir bin. (Buradaydık, buradayız ve burada olacağız)”

 

 

 

 

 

 

8 yıl sonra siyaset meydanına çıkan Leyla Zana: Barış için yeniden hazır mısınız?

Haber Merkezi – Diyarbakır’da Newroz yüzbinlerce kişinin katılımı ile kutlanıyor.

Kürt siyasetinin simge isimlerinden Leyla Zana da Newroz vesilesiyle 8 yıl sonra meydana indi. Alanda kirleye hitap eden Zana 1993 yılında başlatılan barış sürecine atıfta bulunarak, “Yeni bir barış sürecine hazır mısınız?” diye sordu.

Giydiği Kürt ukusal kıyafetleri ile sahneye çıkan Zana, alandakilere Kürtçe seslendi. Melle Mustafa Barzani ve Abdullah Öcalan vurgusu ile konuşmasına başlayan Zana, “Biz Kürtler Melle Mustafa Barzani’den Kürtlüğümüzü öğrendik. Abdullah Öcalan’ın bilinci, felsefesiyle uyandık” dedi.

Yaklaşan yerel seçimlere değinen Leyla Zana, “Seçim yaklaşıyor. Sadece belediye başkanı seçmiyoruz. CHP, AK Parti ve MHP diyor ki, bizim Kürtlere yaptıklarımıza Kürtler razı ki, iradelerini bizimle paylaşıyorlar. Biz de diyoruz ki “hayır”, biz bundan sonra irademizi kendimiz için kullanacağız” diye konuştu.

“Hep beraber seçimden sonra, barış ve özgürlüğün yolunu açacağız”

Eski başbakanlardan Turgut Özal’ın başbakan olduğu 1993 yılında PKK’nin başlattığı “barış süreci”ne atıfta bulunan Leyla Zana, alandakilere “1993’de Öcalan’ın başlattığı barış ve çözüm süreci için, yeniden hazır mısınız?” diye sordu. Alanda bulunan yüzbinlerce kişi, hep bir ağızdan “Evet” yanıtı verdi. Barışın bereket, sevgi olduğuna vurgu yapan Zana, “Bu ülkeyi yönetenlere sesiniz ulaştı. Hep beraber seçimden sonra, barış ve özgürlüğün yolunu açacağız” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan’ın sokak köpekleriyle ilgili talimat verdiği öne sürüldü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahipsiz köpeklerinin uyutulması hakkında bakan ve bürokratlardan bilgi aldığı ve "Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz" diye kızdığı öne sürüldü.