Bakan Yerlikaya kilise saldırısının bilinmeyen ayrıntılarını anlattı

30-01-2024
Rûdaw
Etiketler Ali Yerlikaya Kilise Saldırı
A+ A-

Haber Merkezi - Geçen pazar günü İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesine kar maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Saldırı sırasında Polonya'nın İstanbul konsolosu da kilisede bulunuyordu.

Saldırı sonrası IŞİD Telegram kanalından yapılan açıklama ile saldırıyı üstlendi. Saldırıyı gerçekleştiren kar maskeli iki kişi de 10 saat sonra yakalandı. Bu kişilerin Rusya ve Tacikistan uyruklu oldukları ortaya çıktı. Olayda saldırganları kiliseye kadar getiren aracın da Polonya'dan Türkiye'ye sokulduğu anlaşıldı.

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırının bilinmeyen ayrıntılarını gazeteci Hande Fırat'a anlattı.

Hande Fırat'ın bugün Hürriyet’te yer alan köşe yazısında özetle şunları söyledi:

“İçişleri Bakanı Yerlikaya operasyonlardaki gözaltılara dikkati çekerek, ifadelerin tamamlanmasının ardından ayrıntıların netleşeceğini söyledikten sonra şu bilgileri verdi:

 “Saldırganlar kiliseye 7.65’lik tabancalarla giriyor. Allah’tan iki silah da tutukluk yapmış. Yerde üç kovan bulundu.”

“DEAŞ’ın saldırı şeklini biliyoruz. Ya bomba kullanırlar ya da girdikleri yerde tüm sivilleri katlederler. Bu saldırıda amaçları neydi? Çünkü iki durumla da Allah’tan karşı karşıya kalmadık” sorusunu yönelttim. Yerlikaya “Aynı sorunun yanıtını biz de arıyoruz” dedi. Silahların tutukluk yapmış olmasının da belki de hedeflerine ulaşmalarını engellediğini belirtti. Ancak bu sorunun ayrıntılı yanıtının ifadelerin ve çalışmaların sonucunda ortaya çıkacağını da sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya ayine katılan Polonya Başkonsolosu Witold Lesniak’ın hedef olup olmadığını da sordum. Bakan ilk belirlemelere göre Başkonsolos’un hedef olmadığını değerlendirdiklerini söyledi:

“Polonya Başkonsolosu’nun düzenli bir şekilde İstanbul’da farklı farklı kiliselere gittiği bu kez ise tesadüfen bu kiliseye gittiği bilgisi var. O an kilisede zaten yaklaşık 35 kişi var. Hedef Başkonsolos olsa, saldırganlar niye Tuncer Cihan’a önce silahın kabzasıyla vurup, sonra silahla öldürüyor?”

“Neden Polonya plakalı araç?”

Bir diğer soru saldırganların Polonya plakalı bir araç kullanıyor olmaları. Peki bu tesadüf mü? İlk bulgular bunun da tesadüf olduğunu ortaya koyuyor. Bakan bu konuda şunları söyledi:

 “Araç 2022 tarihinde Avrupa’dan giriş yapmış. Burada el değiştirmiş. Zaten el değiştirme ve keşif üzerinden ulaşıldı.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli