ABD: S-400 meselesi çözülebilirse Türkiye'yi F-35 ailesine almaktan memnuniyet duyarız

31-01-2024
Rûdaw
Etiketler ABD S-400 F16 F35 Türkiye Victoria Nuland
A+ A-

Haber Merkezi –  Türkiye’yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Yunanistanb’a satılan ancak Türkiye’ye satılmayan yeni savaş uçakları F-35’ler hakkında, Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemiyle ilgili durumun çözülmesi halinde Türkiye'yi F-35 ailesine yeniden kabul etmekten memnuniyet duyacaklarını söyledi.

NATO üyesi olan Türkiye, Rusya’dan S400 füze savunma sistemi aldığı için ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Yeni nesilF16’ları alamayan Türkiye, ABD’den ellerindeki mevcut F16’ların modernizsayonunu ve yeni F16’lar talep etmişti.

Dün Ankara'da temaslarda bulunan Victoria Nuland, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve yeni F-16 alımıyla ilgili soruları cevapladı.

“Patriot satışını müzakere ediyorduk”

Euronews’in aktardığına göre Nuland katılığı bir TV yayınında, Türkiye’nin F35 programından çıkarılmasıya ilgili, "Patriot satışını müzakere ediyorduk ve bu müzakereler devam ederken Türkiye başka bir yöne gitti.  Açıkçası, eğer S-400 meselesini çözebilirsek, ki bunu istiyoruz, ABD Türkiye'yi F-35 ailesine geri kabul etmekten memnuniyet duyacaktır. Ama önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken de Türkiye'nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız” dedi.

Nuland ziyaretinin, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasının hemen sonrasına denk gelmesinin tesadüf olmadığını ve iki ülke arasındaki ilişkileri "yeniden canlandırmak" amacını taşıdığını belirtti.

Kongreye satış için resmi bildirimde bulunulmuştu

Nuland, Türkiye'nin ABD yapımı F-16 jetlerinin ve modernizasyon kitlerinin satın alınması için Kongre'nin onayına ihtiyaç duyan anlaşma konusunda da konuştu. Nuland yeni jetlerin ne zamana hazır olacağını bilmediğini, ancak Türkiye’nin bu F-16'ları almasının ABD için öncelikli olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Parlamentosunun İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, Türkiye'ye 40 F-16 savaş uçağı satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu konusunda Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan’ın sokak köpekleriyle ilgili talimat verdiği öne sürüldü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahipsiz köpeklerinin uyutulması hakkında bakan ve bürokratlardan bilgi aldığı ve "Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz" diye kızdığı öne sürüldü.