25 Mayıs ‘Dünya Futbol Günü’ olarak belirlendi: ‘Çözüm için emsalsiz bir yol’

24-05-2024
Sinan Tunçdemir
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Dünya Futbol Günü Futbol BM Birleşmiş Milletler
A+ A-

New York (Rûdaw) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, kabul ettiği karar tasarısıyla 25 Mayıs'ın "Dünya Futbol Günü" olarak kutlanacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, kabul ettiği karar tasarısıyla 25 Mayıs'ın "Dünya Futbol Günü" olarak kutlanacağını duyurdu.

BM Genel Kurulu'nda yapılan oturumda, futbolun dünya barışına ve kalkınmaya katkısı göz önünde bulundurularak, diğer bazı spor dalları gibi, futbolun da özel bir günle kutlanması gerektiği vurgulandı.

Tasarı, 160'tan fazla ülkenin sponsorluğunda oy birliğiyle kabul edildi.

25 Mayıs'ın "Dünya Futbol Günü" olarak seçilmesinde, 1924'te Paris'te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında tüm bölgelerin temsil edildiği tarihin ilk uluslararası futbol turnuvasının 100. yılının 25 Mayıs 2024'e denk gelmesi esas alındı.

Öte yandan karar alındıktan sonra ülke temsilcileri futbol maçında resmi kıyafetleri bir kenara bırakarak birlikte oynadı.

“Futbol sorunların çözümü için emsalsiz bir yol”

Rûdaw’a konuşan Malta’nın BM Temsilcisi Vanessa Frazier, şunları söyledi:

“Spor için diplomasi dedik.

Futbol pek çok sorunun çözümü için emsalsiz bir yol olabilir. İnsanları, çocukları öldürme yolundan çok daha etkili olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan BM’de her gün ele aldığımız sorunları da daha iyi bir şekilde ele almamız için de bir yol.

Tüm sorunları çözebiliriz. Bu tür karar tasarılarını her zaman için onaylayabiliriz.”

Libya, Bahreyn ve Tacikistan’ın önerdiği tasarının kabul edilmesi sonrası yapılan maçta ilk vuruşu da BM Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis yaptı.

Libya’nın BM Temsilcisi Taher Elsonni konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün FİFA Başkanı’nın desteğini aldık. O da bize yardımcı olmayı istedi. Bununla birlikte ben sporun barış, ilerleme için bir imkan olabileceğini düşünüyorum” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli