Viyana'da cumhuriyet etkinliklerini protesto eden gruba sert müdahale

01-11-2023
Etiketler Viyana Avusturya Cumhuriyetin ikinci yüzyılı Türk büyükelçiliği Kürt aktivist
A+ A-

Haber Merkezi – Avusturya'nın başkenti Viyana’da Türkiye büyükelçiliğince düzenlenen cumhuriyetin 100. yıl konserini protesto eden bir grup Kürt aktiviste müdahale edildi. İddiaya göre güvenlik güçleri ile elçilik korumaları göstericileri tekmeledi ve silahla tehdit etti. Olay Avusturya basınında geniş yankı buldu. 

Avusturya’nın önde gelen Heute ve OE24 kanalının haberine göre, geçtiğimiz pazar günü, Türk Büyükelçiliği Viyana'nın dördüncü bölgesindeki (Wieden) Palais Ehrbar salonunda bir konser düzenledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte cumhuriyetin “çok kültürlü ve çok dinli” yönüne vurgu yapıldığı anda, dışarıda bir protesto eylemi başladı.

Kendilerini 'Defend Kurdistan'  olarak tanımlayan bir grup Kürt aktivist, "Türkiye'nin kendisini çeşitlilikler ülkesi olarak tanımlamasını bir yalan olarak nitelendirdi. Devletin kuruluşu döneminde tüm etnik ve dini azınlıkların soykırım, sürgün ve katliamlarla yok edilmeye çalışıldığını" belirterek etkinliği protesto etmek istedi.

OE24’ün Kürt kaynaklarına dayandırdığı haberine göre aktivistler sadece barışçıl gösteri yapmak istiyordu. Ancak iddiaya göre Türk büyükelçiliği güvenliği ve diplomatları, protestoyu kendileri ile etkinliklerine yönelik bir saldırı olarak algıladı ve göstericilere müdahale etti.

Habere göre, yayımlanan bir videoda elçiliğin güvenlik görevlilerinin göstericileri tartakladığı ve hatta tekmelediğinin görüldüğü belirtildi.

Kürt kaynaklara göre de Viyana Devlet Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesi'nden bir polis memuru olan takım elbiseli bir adam, silahını çekerek göstericileri tehdit bile etti.

Bir aktivist yaralandı ve olay yerindeki ambulansta tedavi altına alındı.

Viyana polisinden oluşan büyük bir birlik, olayların tırmanışını önlemek için göstericiler ile etkinliğin olduğu yer arasında bariyer oluşturdu.

Öte yandan gelen tepkiler üzerine Viyana Polisinden olaya ilişkin yapılan açıklamada bir memurlarının silah çektiği doğrulandı. Açıklamada “Bir taş atıldıktan sonra silah kısa bir süreliğine çekildi ve belirlenen güvenlik pozisyonuna getirildi. Durum ortaya çıktıktan sonra meslektaşımız tarafından hemen kılıfına alındı. Bu durumda vurulma korkunuz yersizdir” denildi.

Türkiye Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ise Avusturya medyasına yaptığı açıklamada elçilik güvenliği ile polisin göstericilere müdahalesini savundu. Ceyhun, “Sanki 3-4 kişi binaya girmeye çalıştı. Sonra tabii korumalarım da tepki gösterdi çünkü ben büyükelçi olarak tehlikedeydim. Onlar da işlerini yaptılar, Allah razı olsun"  dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli