Rusya-Ukrayna Savaşı: Müzakereler yarın Belarus sınırında yapılacak

02-03-2022

20:21

Rusya: Müzakereler yarın sabah yapılacak

Foto:AA

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, gazetecilere, Belarus’un Ukrayna ve Polonya’ya sınır şehri olan Brest’in Belovejsk Ormanı bölgesinde açıklama yaptı.

Ukrayna heyeti ile anlaştıkları üzere müzakerelerin yapıldığı yere ulaştıklarını belirten Medinskiy, bir önceki turda müzakerelerde bulunduklarını ve bir an önce ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Rusya’nın önerilerini sunduklarını hatırlattı.

"Karşılıklı anlayışa ulaşılan öneriler var"

Ukrayna ile masada bazı önerilerde karşılıklı olarak anlayışa ulaştıklarını aktaran Medinskiy, “Ancak bazıları, en temel olanları oldukça beklenen şeylerdi. Ukrayna tarafı, Kiev ile düşünmek ve istişare etmek için zaman istedi.” ifadesini kullandı.

Ukrayna heyetinin Kiev’den ayrıldığını ve halihazırda yolda olduklarını belirten Medinskiy, “Biz önceden geldik. Galiba, onlar anlaştığımız üzere yarın sabah burada olacak” dedi.

Medinskiy, Rus tarafının Ukrayna tarafının ulaşım sorununa anlayışla yaklaştığını, Belarus tarafında tüm güvenliği Belarus özel kuvvetlerinin sağladığını söyledi.

Rus askeri birliklerinin de Ukrayna’da heyete hareket etmeleri için güvenlik koridoru sağladığını bildiren Medinskiy, yarın heyeti beklediklerini yineledi.

Belovejsk Ormanı’nda SSCB’nin dağılışı resmen kararlaştırılmıştı

Brest’te müzakerelerin devam etmesine de birlikte karar verdiklerini aktaran Medinskiy, bölgenin konum olarak Ukrayna ve Polonya sınırlarına yakın olduğunu anımsattı.

Medinskiy, Ukrayna heyetinin Polonya tarafından Brest’e gireceği bilgisine sahip olduğunu dile getirdi.

8 Aralık 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılışını resmen ilan eden ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun kuruluşunu sağlayan Belovejsk Anlaşması, Belarus’un Brest şehrindeki Belovejsk Orman Bölgesindeki yazlık bir konutta imzalanmıştı.

Devamını gör

19:35

Biden: Rusya'ya yönelik enerji yaptırımları konusunda tüm seçenekler masada

Biden: Rusya'ya yönelik enerji yaptırımları konusunda tüm seçenekler masada

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya'ya yönelik enerji yaptırımları konusunda tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti.

Biden, Wisconsin eyaletine yapacağı ziyaret öncesi Beyaz Saray'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin Rusya'dan petrol ve gaz ithalatını yasaklayıp yasaklamayacağının sorulması üzerine, "Tüm seçenekler masada." yanıtını verdi.

Biden, Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri kasıtlı olarak mı hedef aldığı sorusunu, "Görünen o ki öyle." şeklinde yanıtladı.

Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işleyip işlemediğini söylemek için henüz çok erken olduğunu kaydeden Biden, "Durumu çok yakından takip ediyoruz" dedi.

ABD askerlerinin Polonya ya da Doğu Avrupa'daki NATO üslerinde Ukrayna savaşından sonra da kalıp kalmaması konusunda Biden, "Bu NATO'nun vereceği bir karar" ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ülkeden ayrılıp ayrılmaması konusunda ise, "Bu Zelenskiy'nin kendi vereceği bir karar, biz ona yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz" yorumunda bulundu.

Devamını gör

16:23

Ukrayna: 2 binden fazla sivil yaşamını yitirdi

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın 7 gündür süren müdahalesinde 2 binden fazla Ukraynalı sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Servisten yapılan açıklamada, Rus güçlerinin son bir haftada Ukrayna'ya ait yüzlerce ulaşım altyapı tesisini, konutu, hastane ve anaokulu tahrip ettiği bildirildi.

Açıklamada, Rus ordusunun gerçekleştirdiği müdahalelerde 2 binden fazla Ukraynalı sivilin yaşamını yitirdiği, bu rakama hayatını kaybeden Ukraynalı askerlerin dahil olmadığı belirtildi.

Acil Durumlar Servisi ekiplerinin müdahale nedeniyle meydana gelen 400'den fazla yangını söndürdüğü kaydedilen açıklamada, 10 itfaiyecinin görevlerini yerine getirirken hayatlarını kaybettiği ifade edildi.

Devamını gör

16:07

BM 874 bin mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu

Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşında dün itibariyle 874 bin mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Buna göre, 24 Şubat'tan 1 Mart'a kadar geçen sürede yüzde 51,9'u Polonya'ya olmak üzere 874 bin 26 mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

Devamını gör

15:07

Kremlin Sözcüsü Peskov: Rusya Ukrayna ile ikinci tur görüşmelere hazır

Kremlin, Rus yetkililerin Ukrayna ile ikinci tur görüşmeleri Çarşamba günü yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmelerle ilgili çelişkili bilgiler olduğunu söyledi.

Peskov, Batılı ülkelerin Rus ekonomisini baltalamak için dayattığı yaptırımlara karşı Moskova’nın sert, iyi düşünülmüş ve net bir yanıt formüle etmesi gerektiğini de söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Ukrayna, görüşmelerin ikinci turu için Rusya ile masaya oturmayı ABD’nin isteğiyle erteliyor” açıklamasını yapmıştı

Devamını gör

14:59

Ukrayna: Rusya ile müzakerelerin 2. turu bu akşam aynı heyetlerin katılımıyla yapılacak

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başdanışmanı Arestoviç, "Rusya ile müzakerelerin 2. turu bu akşam aynı heyetlerin katılımıyla yapılacak" açıklamasında bulundu.

 

Devamını gör

14:46

Rusya'dan 3. Dünya Savaşı açıklaması: Nükleer ve yıkıcı olur!

Rusya'dan 3. Dünya Savaşı açıklaması: Nükleer ve yıkıcı olur!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz. 3. Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olur" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz pazar günü Savunma Bakanlığı'na Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretmişti.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin yedinci gününde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan konu hakkında yeni bir açıklama geldi.

Rus TASS haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'nın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Lavrov, "3. Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olur" dedi.

Diğer yandan Lavrov, Avrupa ülkelerinde ABD'ye ait nükleer silahlar bulunmasını eleştirerek, "Amerikan nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinde bulunması, Rusya için kabul edilemez. Bu silahların ABD'ye çoktan iade edilmesi gerekiyordu" diye konuşmuştu.

Lavrov şu ifadeleri kullandı:

“İrlanda’da İngilizcenin, Belçika’da Fransızcanın, İtalya’da Almancanın yasaklandığını düşünün. Böyle bir şeyi düşünmek dahi mümkün değil. Ukrayna’da Rusçaya saldırılması, aydınlanmış Batı’da kınamaya neden olmadığı gibi, kimi Batı ülkeleri tarafından destekleniyor da.

Rusça, Ukrayna’da okullardan, üniversitelerden, kamu hayatından, genel olarak günlük hayattan çıkarılıp atılıyor. Ana dilde konuşma hakkını insanların işleriyle, sağlıklarıyla veyahut hayatlarıyla ödemeleri, Ukrayna’da nadir görülen bir olay değil”.

Devamını gör

12:13

Rus ve Ukrayna ordusu savaşın bilançosunu açıkladı

Rus ve Ukrayna ordusu savaşın bilançosunu açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı Rus güçlerinin Ukrayna’nın askeri altyapısına ait bin 502 hedefi vurduğunu açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise “Rus güçleri 5 bin 840 asker kaybetti” açıklamasını yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalenin başından beri Rus güçlerinin Ukrayna’nın askeri altyapısına ait 1.502 hedefi vurup devre dışı bıraktığını söyledi.

Sputnik’in haberine göre, bunların içinde 51 komuta yeri ve irtibat noktası, 38 savunma sistemi ve 51 radar istasyonu bulunuyor.

Konaşenkov’a göre, şimdiye dek Ukrayna tarafının karada konuşlu 47 uçağı, havalanmış olan 11 uçağı, 472 tankı, 62 roketatar silahı, 206 havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi.

Ukrayna: Rus güçleri 5 bin 840 asker kaybetti

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında ise Rus ordusundan 5 bin 840 askerin öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 211 tank, 862 zırhlı araç, 85 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği belirtildi.

Rus güçlerin ayrıca 40 roketatar sistemi, 355 araç, 60 yakıt aracı, 9 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

Devamını gör

11:47

Savunma Bakanı: Yeni SİHA’ları Ukrayna’ya ulaştı

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, ülkesine yeni bir grup Türkiye yapımı silahlı insansız hava aracının (SİHA) ulaştığını kaydetti.

Reznikov Facebook’taki açıklamasında, “Ukrayna’ya yeni Bayraktar’lar geldi ve muharebe görevine başladılar” dedi.

“Yeni Stinger’ler (ABD yapımı kızılötesi güdümlü karadan havaya füze sistemi) ve Javelin’ler de (ABD yapımı tanksavar füze sistemi) yakında Ukrayna’ya ulaşacak” diyen Ukrayna Savunma Bakanı, ‘Avrupa’nın kritik önemdeki silahları Ukrayna’ya tedarik etmeyi sürdüreceğini’ ifade etti.

Devamını gör

10:42

Rusya Savunma Bakanlığı: Herson kenti tamamen kontrol edildi

Rusya Savunma Bakanlığı: Herson kenti tamamen kontrol edildi

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın Herson kentinde tamamen kontrol sağladıklarını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin 7. Gününde Rus hava birliklerinin Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'a indiği iddia edildi.

Herson kentine de Rus askerlerinin girdiği ve tren istasyonunu kontrol altına aldıkları açıklandı.

Ancak Sputnik, Rus ordusunun Herson kentini tamamen kontrol ettiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırılan habere göre, Rusya güçlerinin denetim sağladığı Herson’da vatandaşların yaşamlarını sürdürmesi için gerekli olan altyapı, tesis ve ulaşım araçlarının olağan biçimde çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Rusya savunma yetkilileri, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki televizyon kulesine dün gerçekleştirilen saldırının da Rusya’ya karşı gerçekleştirilen enformasyon saldırılarının önünü kesmek adına düzenlendiğini belirtti.

Büyük ölçüde Rusça konuşulan ve 1.5 milyonluk nüfusuyla Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan Harkov, Ukrayna'nın kuzeybatısında bulunuyor.

Harkov birkaç gündür kuşatma altındaydı. Rusya dün, Harkov'un merkezindeki Özgürlük Meydanı'nda bulunan bölge yönetim binasını vurmuştu.

Devamını gör

10:38

Apple ve Nike şirketleri, Rusya'da internet üzerinden satışlarını durdurdu.

Apple ve Nike şirketleri, Rusya'da internet üzerinden satışlarını durdurdu.

Teknoloji şirketi Apple ve giyim firması Nike'ın internet sitelerine girildiğinde, Rusya'ya yönelik teslimatların artık gerçekleştirilemeyeceğine yönelik uyarı yazısı görülüyor.

ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle, ülkeye yönelik kapsamlı ekonomik yaptırımlar yürürlüğe koymuştu.

Devamını gör

09:57

Rusya ülke dışına 10 bin doların üzerinde nakit çıkarmayı yasakladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı.

Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar, Rus ekonomisini derinden etkiliyor.

Devamını gör

09:41

Moskova Borsası bugün de kapalı kalacak

Moskova Borsası 2 Mart'ta da işlemlere açılmayacak.

Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere bugün de devam edilmeyeceği belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybı 28 Şubat'ta yüzde 20'yi aşmıştı. Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

Moskova Borsası şubatta bir önceki ay kapanışına göre yüzde 35 değer kaybetmişti.

Devamını gör

09:22

Rusya-Ukrayna Savaşı: Müzakereler yarın Belarus sınırında yapılacak

Foto: Rûdaw

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi yedinci güne girildi. Rusya'ya peş peşe yaptırım kararları gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, hava sahalarını Rus uçaklarına kapattıklarını açıkladı.

Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların yanı sıra Rus medyasına da yaptırımlar uygulanıyor. Moskova Borsası 2 Mart'ta da işlemlere açılmayacak. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından ayrıldığını açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk’teki yerel birliklerin Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna bölgelerini kontrolü altına alan Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin askeri birliklerine katıldığını duyurdu.

Konaşenkov, “Bugünden itibaren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Azak Denizi'ne erişimi tamamen bloke edildi" açıklaması yaptı.

2. tur görüşmeler

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin ikinci görüşmeyi bugün gerçekleştirmeleri bekleniyordu.

Rus Tass haber ajansının Ukrayna basınına dayandırdığı haberinde, iki taraf arasındaki barış görüşmelerinin ikincisinin bugün yapılacağı açıklandı.

Görüşmelerin Belarus-Polonya sınırında bulunan Brest bölgesinde düzenlenebileceği iddia edildi. İlk müzakere masası, Belarus'un Ukrayna sınırındaki Gomel bölgesinde kurulmuştu.

Görüşmelerinin ilk turunda Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

Kremlin yönetimi, "Görüşmelerin akıbetiyle ilgili yorum yapmak için henüz erken" açıklaması yaptı.

Devamını gör