GAZZE - Hamas sonrası süreç tartışılıyor: ABD'nin planı ne?

02-11-2023
Etiketler Gazze İsrail Filistin Hamas ABD
A+ A-

Haber Merkezi – İsrail'in Gazze'ye yönelik havadan ve kısmen karadan düzenlediği operasyon devam ederken bölgede Hamas sonrası planlar tartışılıyor. 

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken, Amerikan Bloomberg ajansı, ABD ile İsrail’in, Hamas’ın safdışı bırakılması halinde bölgenin çok uluslu bir güç tarafından yönetilmesi de dahil ihtimaller üzerinde çalıştığını öne sürdü. ABD yönetimi ise böyle bir planlarının olmadığını açıkladı.

Bu çok uluslu güçler arasında ABD, İngiltere ve Fransa’nın bulunacağı kaydedilirken, diğer bir seçeneğin de BM gözetimi olduğuna dikkat çekiliyor.

Ajans, söz konusu görüşmelerin, kara harekatının başladığı bir dönemde Gazze’nin geleceği için plan yapma aciliyeti duygusuyla yürütüldüğünün altını çizdi.

Masada başka seçenekler de bulunduğu belirten Bloomberg, bunların, 1979’da Camp David Sözleşmesi’nde alınan kararları takiben imzalanan İsrail-Mısır Barış Antlaşması kapsamında barışı koruma gücü kurmak, Gazze’nin geçici olarak Birleşmiş Milletler (BM) denetimi altına alınması olduğunu yazdı. Adını açıklamayan kaynaklar, görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve birçok şeyin değişebileceğini kaydediyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail’in kara harekatına “Gazze’nin sonraki statüsüne ilişkin bir planı bulunmadığı için” karşı çıktığı belirtiliyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki gün savaş sona erdikten sonra en mantıklı seçeneğin Filistin Ulusal Yönetimi’nin bölgeyi devralması gerektiğini vurgularken, geçiş aşamasında bölgesel güçlerin de yer aldığı farklı formüllerin değerlendirilebileceğini belirtmişti.

ABD yalanladı: Böyle bir planımız yok

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "ABD askeri birliklerini şimdi veya gelecekte Gazze'ye yerleştirmeye yönelik bir plan veya niyet yok" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Washington'un Gazze'de dizginleri kimin eline almayı tercih edeceğini henüz bilmediğini ancak ABD'nin bir plan hazırlamak için bölgesel ortaklarla birlikte çalıştığını söyledi.

“Yeni yönetimde Hamas olmayacak”

Kirby Gazze’de Hamas sonrası kurulacak bir yönetim için ise "Her ne ise, Hamas olamaz ve temelinde Gazze halkının, Gazze’deki Filistinlilerinin çıkarlarını ve isteklerini en iyi şekilde barındıran bir yönetim olmalıdır, çünkü onların çoğu Hamas'la ilişkileri yok" dedi.

"Hamas onları temsil etmiyor. Bu cevaplara sahip değiliz ama sizi temin ederim ki aynı soruları biz de kendimize ve ortaklarımıza soruyoruz ve post-post hakkında düşünmek için gerekli çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Gazze'deki çatışma ve bunun neye benzediği" dedi ve hazırlık çalışmalarına atıfta bulunan bir ifade kullandı.

Hamas'ın kıyı bölgesinden çıkarılması durumunda ABD'nin barış gücü olarak Gazze'ye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planlayıp planlamadığı sorulduğunda Kirby, "ABD askeri birliklerini şimdi veya gelecekte Gazze'ye yerleştirmeye yönelik bir plan veya niyet yok. Çatışma sonrası Gazze'nin nasıl görünmesi gerektiği konusunda ortaklarımızla konuşuyoruz" ifadelerini kullandı.

Filistin Başbakanı: Bir anlaşma yapılmadan Gazze’nin yönetimini devralmayacağız

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise Gazze’deki savaş tamamlandıktan sonra Batı Şeria’yı da kapsayan bir anlaşma yapılmadan Gazze’nin yönetimini devralmayacaklarını söylemişti.

Iştiyye, “iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze’nin Batı Şeria’ya bağlanabileceğini” belirtmişti. Gazze, 1996-2006’da Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006’daki seçimlerde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın partisi Fetih’i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmıştı. Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007’de Gazze’de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'deki sınır ötesi saldırısından bu yana aralıksız hava saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi'ne hafta sonundan bu yana hava ve kara saldırılarını genişletti. Bölge Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de en az 8 bin 796 Filistinli öldürüldü.

İsrail’den Mısır’a teklif

Öte yandan İsrail'in Mısır'a, "Gazze'ye kapıları aç! IMF'ye olan 22 milyar dolar borcunuzu ödeyelim" önerisinde bulunduğu iddia edildi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli