Çin’den Türkiye’nin Rojava operasyonlarına ilişkin açıklama

09-10-2023
Mehdi Ferec
Foto: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning
Foto: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning
Etiketler Çin Irak Bağdat Türkiye Rojava
A+ A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik 2 Ekim'den bu yana başlattığı bombardımanlara ilişkin olarak, “Çin her zaman uluslararası toplumda güç kullanılmasına karşıdır. Tarafların Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesi gerekiyor” dedi.

Eribl ile Kürdistan Bölgesi’ndeki ilişkiler hakkında konuşan Mao Ning, “Çin ile Irak arasında stratejik ortaklık var. Geçmiş yıllarda da ilişkilerimiz yakın düzeydeydi. 2019 yılında ise yeni gelişmeler kaydettik. Çin-Arap zirvesi kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Sudani bir araya gelmişti. Bu görüşmei, ikili ilişkilerde yeni kapıların aralanmasına vesile oldu” ifadelerini kullandı.

Suriye-Çin ilişkilerine dair bir soruya yanıt veren Sözcü Mao Ning “Çin, karşılıklı güvenin yanı sıra genel koordinasyonu güçlendirmek ve Çin-Suriye ilişkilerinde yeni zirvelere ulaşmak için Suriye ile çalışmaya hazır” diye konuştu.

Rûdaw Medya Grubu Çin Ofisi sorumlusu Mehdi Ferec’in Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ile yaptığı röportaj şöyle:

Irak ve Kürdistan Bölgesi ile mevcut ilişkinizin düzeyini sormak istiyorum, son yıllarda Pekin'i ziyaret eden Irak Başbakanı ve Kürt liderini göremiyoruz. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

“Çin ile Irak arasında stratejik ortaklık var. Geçmiş yıllarda da ilişkilerimiz yakın düzeydeydi. 2019 yılında ise yeni gelişmeler kaydettik.

Çin-Arap zirvesi kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Sudani bir araya gelmişti. Bu görüşme ikili ilişkilerde yeni kapıların aralanmasına vesile oldu. Çin, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmek için merkezi hükümet ve Irak'taki her düzeydeki diğer hükümetlerle yeni konularda anlaşmaya hazır” dedi.

Çin, Ortadoğu'da önemli bir aktör Suriye ile güçlü bağlarınız olması ve yakın zamanda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad' ülkede ağırlamanız bağlamında yola çıkarak bölgedeki sorunların çözümünde büyük bir rol oynayabilir. Suriye'de ülkenin egemenliği çerçevesinde Kürt sorununun çözülmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Çin ve Suriye'nin tarihi bir dostluğu var. 67 yıl önce diplomatik ilişkiler kurduğumuzdan bu yana ilişkiler istikrarlı ve gelişerek devam ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Asya Oyunları'nın açılış törenine katılmak üzere Huangho’ya geldi.

Başkan Şi Cinping  ile Esad bir araya geldi ve karşılıklı endişe yaratan önemli konuları görüştü. İki devlet başkanı stratejik ortaklık konusunda mutabık kaldı. Çin, karşılıklı güvenin yanı sıra genel koordinasyonu güçlendirmek ve Çin-Suriye ilişkilerinde yeni zirvelere ulaşmak için Suriye ile çalışmaya hazır.

Türkiye Suriye’nin doğusunda Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki bölgelerde operasyonlar düzenliyor, operasyonlar 6’ncı gününde. Çin’in bu konudaki tutumu nedir?

Çin her zaman uluslararası toplumda güç kullanılmasına karşıdır. Tarafların Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesi gerekiyor. Teşekkür ederim.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Yazar Salman Rüşdi'den İtalya Başbakanı Meloni'ye tepki

Yazar Salman Rüşdi'den İtalya Başbakanı Meloni'ye 'biraz büyü' tavsiyesi

Roberto Saviano, annesiyle birlikte Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybeden 6 aylık Gineli bir bebek hakkında bir televizyon kanalında yaptığı açıklama üzerine Meloni'ye 'hakaret' iddiasıyla hakim karşısına çıkmıştı