Trump'tan Türkiye’ye güçlü yaptırım kararı

11-10-2019
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi- ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin, “Trump Türkiye’ye yönelik güçlü yaptırım yetkisi veren kararnameyi imzaladı” dedi.

Steve Mnuchin, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hazine Bakanlığına Türkiye'ye yönelik “birincil ve ikincil yaptırımlar getirmesi” için yetki veren bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını belirtti.

Trump'ın Rojava’ya düzenlenen operasyondan “endişe duyduğunu” belirten Mnuchin, "Başkan, Türkiye'nin tek bir IŞİD savaşçısının bile kaçmasına izin vermemesinin zorunlu olduğunu açıkça söylemek istiyor. Yaptırımları şu anda yürürlüğe koymayacağımızı söylemek isterim" diye konuştu.

Mnuchin, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yaptırımlar konusunda danışma halinde olacaklarını vurgulayarak, sözlerine şunları ekledi:

“(Türkiye'nin) Finansal kurumlarını, dikkatli olmaları ve kendilerine yaptırım gelebileceğini konusunda uyarıyoruz. Bir kez daha söylüyorum şu anda bir yaptırım yok. Ancak bu bize verilen en geniş başkanlık yetkileri olacak.”

Yaptırımların “güçlü” olacağını belirten Mnuchin, “Umarım bu yaptırımları kullanmak zorunda kalmayız, ama gerekirse Türkiye'nin ekonomisini kapatırız” ifadesini kullandı.

Söz konusu açıklamanın ardından dolar, 5.90’a yükseldi.

ABD Temsilciler Meclisi'nde, bugün Başkan Donald Trump'ın partisinden 29 Cumhuriyetçi milletvekili, Rojava’ya yönelik operasyondan dolayı Türkiye'ye yaptırım uygulanması için yasa teklifi hazırlamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli