ABD'li yetkililer: İran kısa sürede İsrail'e misilleme saldırısında bulunabilir

12-04-2024
Rûdaw
Etiketler ABD İsrail İsrail büyükelçiliği Suriye İsrail-Hamas
A+ A-

Haber Merkezi - ABD'li yetkililer, CBS televizyonuna yaptıkları açıklamada, İran'ın İsrail'e kısa süre içinde büyük bir saldırı düzenleyebileceğini söyledi.

Yaklaşık iki hafta önce, Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen hava saldırısında iki İranlı komutanın öldürülmesine Tahran'ın misillemede bulunması ihtimali nedeniyle gerilim yüksek.

İsrail medyası, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İran'dan gelebilecek olası bir saldırıya hazırlanmak için üst düzey yetkililerle buluşacağını belirtti.

Bazı ülkeler vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme uyarısı yaptı.

Netanyahu'nun aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve muhalif lider Benny Gantz'ın da bulunduğu savaş kabinesiyle toplanacağı belirtildi.

CBS'e konuşan ABD'li yetkili, İran'ın 100'den fazla insansız hava aracı, güdümlü füzeler ve muhtemelen balistik füzeler kullanabileceğini söyledi.

Saldırıda, İsrail'deki askeri tesislerin hedef alınabileceği ve İsrail'in savunmakta "zorlanabileceği" büyüklükte olabileceği kaydedildi.

Yetkili, hala İran'ın misillemede bulunmama olasılığının da bulunduğunu vurguladı.

CBS'e konuşan bir başka kaynak da İran saldırısının bugün olabileceğini belirtti.

Yetkililer, Tahran'ın saldırısında 150 kadar güdümlü füze kullanabileceğini belirtirken, insansız hava araçları ve füzelerin en azından bazılarının İsrail'in hava savunma sistemlerini aşabilmesi için, son günlerde misillemenin boyutlarının büyütüldüğünü aktardı.

İsrail, Şam'daki saldırının sorumluluğunu üstlenmedi, ancak genel kanı hava saldırısını İsrail'in düzenlediği yönünde.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise görüştüğü Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin'e, İran'ın "ülke topraklarında" düzenleyeceği her saldırıya, "uygun şekilde yanıt vereceklerini" söyledi.

Fransa vatandaşlarına; İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmemeleri için uyarıda bulundu. İran'daki Fransız diplomatların aileleri de tahliye ediliyor.

İsrail'in 11 gün önce Suriye'nin başkenti Şam'da İran Konsolosluğu'na düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetmişti.

İran saldırı sonrası misillemede bulunacağını açıklamıştı.

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, "İran'ın İsrail'in kuzeyinde ya da güneyinde de 24-48 saat içinde saldırı düzenleyebileceğini" ve İsrail'in de buna karşı hazırlık yaptığını yazmıştı. Gazeteye konuşan İran yönetimine yakın bir kaynak, saldırı planlarının tartışılmasına rağmen, henüz nihai bir karara varılmadığını söylemişti.

İran, 7 Ekim'de İsrail'de saldırılar düzenleyen Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ile yine sık sık İsrail'i hedef alan Lübnan'daki Hizbullah örgütünü destekliyor.

İsrail-Hamas savaşının yayılmaması için diplomatik çabaların hızlandığı bir dönemde düzenlenen Şam'daki saldırıda yaşamını yitirenler arasında, İran'ın Suriye ve Lübnan'daki elit Kudüs Gücü'nün üst düzey bir komutanı ile başka askeri yetkililer de vardı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

ABD ve İran bayrağı / Sosyal medya

ABD ile İran arasında gizli görüşmeler yapıldı

Gizli görüşmelere ABD tarafından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile İran Özel Temsilcisi Abram Paley'in katıldığı belirtilirken, İran tarafına ilişkin ise bilgi verilmedi.