İsveç, hüküm giymiş bir kişiyi Türkiye'ye iade etmeye karar verdi

12-06-2023
Etiketler İsveç İade Nato Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - İsveç hükümeti, Türkiye'de 2013 yılında “uyuşturucu taşıma” suçundan hüküm giyen ve 5 yıldır İsveç'te yaşayan kişiyi Türkiye'ye iade erme kararı aldı.

İsveç devlet televizyonu SVT'ye açıklamada bulunan Adalet Bakanlığı Hukuk Kurulu Başkanı Ashraf Ahmed, "İsveç Yüksek Mahkemesi, söz konusu kişinin Türkiye'ye iadesine, 12 Haziran'da karar vermişti. Hükümet de bu kararı onadı" ifadelerini kullandı.

Aftonbladet gazetesindeki habere göre, 35 yaşındaki erkek ifadesinde, PKK'ye destek açıklamaları olduğunu ve Gülen cemaatinin gizli haberleşme programı ByLock'u indirdiğini öne sürerek, Türkiye'ye iade edilmemeyi istemişti.

İadesi yönünde karar verilen kişi, 2013'de "içinde uyuşturucu bulunan bir çanta taşıdığı" gerekçesiyle Türkiye'de 4 yılı aşkın hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şartlı tahliye edildikten sonra İsveç'e giden şahıs, Türkiye’de savcılığın talebi üzerine Ağustos 2022'de bu ülkede tutuklanmıştı.

Ne olmuştu?

Ankara, Finlandiya ve İsveç’i “PKK’lileri korumakla” suçluyor. İki ülke ile Türkiye arasında, NATO üyeliğine onay karşılığında Haziran ayında bir mutabakata varılmıştı. Buna göre Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin istediği kişileri iade edecek, Türkiye de NATO’ya üyelik başvurularını onaylayacaktı. Ancak bu anlaşmaya rağmen Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı.

Finlandiya’nın üyelik talebi ise Nisan ayında onaylanmıştı.

İsveç ve komşusu Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Mayıs 2022'de iki yüzyıllık tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı.

İsveç'in hedefi Türkiye engeline takılırken, Finlandiya 4 Nisan'da NATO'nun 31. üyesi olmayı başarmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli