Miçotakis: Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum

12-07-2023
Etiketler Miçotakis Yunanistan Türkiye Erdoğan NATO
A+ A-

Haber Merkezi - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum” dedi.

Miçotakis bu sözleri, NATO Zirvesi'nin yapıldığı Litvanya'nın başkenti Vilnius’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra sarfetti.

BBC’nin haberine göre Erdoğan ile çok samimi bir görüşme yaptığını söyleyen Miçotakis, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Bu görüşmemizin en önemli yönü, her iki tarafın da niyetinin yakınlaşmadan yana olduğunu görmemiz oldu” dedi.

Miçotakis, Atina ile Ankara arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi amacıyla gelecek aylarda bir yol haritası hazırlanmasına karar verildiğini ve bu konuda dışişleri bakanlarının görevlendirileceğini söyledi.

Miçotakis iki ülke arasındaki “ağır” olarak tanımladığı sorunların giderilmesini öngören siyasi diyaloğun başlatılması için dışişleri bakanlarının görevlendirilmesi, güven artırıcı önlemlerin güçlendirilmesi ve enerji, ekonomi, turizm, ticaret, ulaşım ve iç güvenlik gibi alanlarda daha fazla işbirliği yapılmasının hedeflendiğinden söz etti.

6 Şubat depremlerinden sonra Türk-Yunan ilişkilerinde başlayan “olumlu iklimin aynen devam ettirilmesi konusunda Türkiye’nin gösterdiği iyi niyetin samimiyetine güveniyorum” şeklinde lonuşan Miçotakis, bir soru üzerine Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine de atıfta bulundu.

“Türkiye’nin AB ile yakınlaşması hepimizin çıkarınadır”

Miçotakis, “Türkiye’nin AB ile yakınlaşması hepimizin çıkarınadır. Bu yeniden yakınlaşma hem Türkiye’nin hem Yunanistan’ın hem de Kıbrıs’ın yararına olur.  Türkiye’nin Avrupa kuralları çerçevesinde oyun kurması önemli” görüşünü dile getirdi ve “Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini engelleyen vetosunu kaldırmakla gösterdiği niyetin de samimi olduğuna inandığını” sözlerine ekledi.

“Atina’nın, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın korunmasından başka bir talebi olmadığını” söyleyen Miçotakis, “Türkiye ile ilişkilerimizin sürekli gerilimli olmasını arzu etmiyoruz. Aramızda ciddi görüş ayrılıkları olabilir, önemli olan krize gebe olan olayları anında tespit etmek ve başlangıç noktasında müdahale edebilmektir. Bu bağlamda bardağı yarı boş değil; yarı dolu görmeyi tercih ediyorum” ifadesini kullandı.

Yunanistan basını da Miçotakis-Erdoğan görüşmesini, “ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor”, “ilişkilerde restart düğmesine basıldı” şeklinde yorumladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller

ABD'den Refah açıklaması: Derin üzüntü duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller günlük basın brifinginde İsrail'in Refah'taki son saldırılarına ilişkin gündemi değerlendirdi.