Peşmerge silahları halen Kanada depolarında

13-01-2019
Rûdaw
Etiketler Kanada Peşmerge silah yardımı Irak ordusu IŞİD
A+ A-

Kanada hükümeti üç yıl önce Peşmerge Güçleri’ne silah gönderme kararı almıştı. Kanadalı askeri bir yetkili söz konusu silahların Kanada’da bir silah deposunda bekletildiğini ve silahların Irak ya da Kürdistan’a gönderilmesine ilişkin bir plan olmadığını söyledi.

 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2016 yılının Şubat ayında ülkesinin Peşmerge Güçlerine silah göndereceğini açıklamıştı. Kanada hükümetinin gerekli görülmesii durumunda silahların direk olarak Kürdistan Bölgesi’ne gönderileceği ve Kürdistan’daki Kanadalı güçler tarafından Peşmergeye dağıtılacağı belirtilmişti.

 

Kanada National Post gazetesinin Kanadalı askeri bir yetkilinin edindiği bilgilere göre, söz konusu silahların halen Kanada’daki bir silah deposunda bekletiliyor. Silahların Kanadalı güçlere ya da Peşmerge Güçleri’ne dağıtılması konusunda bir plan yapılmamış.

 

Kanada’nın Peşmerge Güçleri’ne göndermeyi kararlaştırdığı silahlar 10 milyon dolarında olup, 50 adet keskin nişancı silahı, 60 milimetrelik havanlar, Karl Gostav anti tank sistemi, tabanca, otomatik tüfeng, dürbün ve sağlık malzmelerinden oluşuyor.

 

National Post Gazetesine konuşan Kanadalı askeri bir yetkili, silahların neden gönderilmediğinin belli olmadığını ifade etti. Kanada hükümeti de söz konusu silahlarla ilgili olarak bir açıklama yapmadı.

 

Peşmerge Bakanlığı Dış İlişkiler ve Koordinasyon Sorumlusu Hejar İsmail, daha önce Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Peşmerge Bakanlığı ve Kanada Savunma Bakanlığı arasında Bağdat ile koordine içinde varılan anlaşma gereği, Kanada bir peşmerge taburunu silahlandıracak. Kanada bu amaçla Erbil’e göndermek üzere 9,5 milyon dolar değerinde silah hazırladı” demişti.

 

Kanada ABD öncülüğünde 2014 yılında Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı mücadele etmesi için kurulan koalisyonda yer alıyor. Kanada, IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde Peşmerge Güçleri’ne silah gönderecekti.

 

Kanada’nın Bağdat Büyükelçisi Paul Gibbard, Rûdaw’a verdiği röportajda, IŞİD’in yayılmasını önlemek amacıyla 2016’dan bu yana Orta Doğu’da yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yaptıklarını söylemişti.

 

Bağdat Hükümeti askeri yönden güçlü bir Kürdistan’ın bağımsızlık talebinde bulunacağı gerekçesiyle Koalisyon Güçleri ve diğer ülkelerin Peşmerge Güçleri’ne askeri yardım yapmasına karşı çıkmıştı.

 

Kanada Askeri Güçler Sözcüsü Jay Jansen daha, “Kanada hükümeti Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin silahları amacına uygun kullanması için tüm tedbirleri aldı” açıklamasında bulunmuştu.

 

Jay Jansen, Kürdistan Bölgesi Bağımsızlık Referandumu’ndan bir ay önce açıklama yapmıştı. National Post’un yayınladığı rapora göre, Kanada hükümetinin planları 2017 Ekim’nde yaşanan çatışmalardan sonra durduruldu.

 

Kerkük saldırılarından bir hafta sonra Kanada Savunma Bakanlığı, Kanada CBC televizyonuna, Kanada Özel Güçleri, durumun karışıklığından dolayı Irak’taki farklı güvenlik güçlerine yaptığı yardımları geçici bir süreliğine durdurma kararı aldığını açıklamıştı.

 

Kanada, 2014 ve 2015 yılında Peşmerge Güçleri’ne üniforma ve kurşun geçirmez yelek gibi askeri kamuflaj ile mayın robotları vermişti. Irak hükümeti 2015 yılında Kürdistan’daki Kanada Özel Operasyonlar Gücü’ne gönderilen askeri malzeme dolusu bir uçağa el koymuştu.

 

Peşmerge Güçleri Mahmur-Guwer Cephesi Komutanı ve  Sirwan Barzani, daha önce Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “2 milyon dolar değerinde 75 keskin nişancı silahını Kanadalı bir firmadan satın aldık. Ancak Irak hükümeti silahların gelmesini engelliyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

Kanada Savunma Bakanlığı, 2017 Ekim’inde yaşanan çatışmaların ardından Peşmerge Güçleri’ne verdiği eğitimleri tamamen durdurdu. Şu anda daha çok Iraklı güçleri eğitmekle ilgileniyorlar. Özellikle de Musul güvenliğinden sorumlu olacak güçler. Bu da Peşmerge Güçleri’ne gönderilecek silahlarla ilgili şüpheleri arttırıyor. Bunun yanı sıra IŞİD’in Peşmerge Güçleri’ne yönelik tehditi 2014-2017 yılları arasındaki döneme göre tamamıyla azalmış. Kanada Savunma Bakanlığı bundan dolayı Peşmerge Güçleri’ne silah göndermeyebilir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Hizbullah Hareketi'nin düşürülen İHA

Hizbullah, Demir Kubbe sistemini İHA ile hedef aldı

Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail askerlerinin konuşlandığı üs ve hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye yönelik kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenlediğini duyurdu.