Nadia Murad Fransız çimento şirketine dava açtı

15-12-2023
Etiketler Nadia Murad Ezidi IŞİD Lafarge
A+ A-

Haber Merkezi - Nobel Barış Ödülü sahibi ve BM İyi Niyet Elçisi Nadia Murad ve Amerika'da yaşayan yüzlerce Ezidi kadın, Fransız çimento şirketi Lafarge'ı IŞİD’e destek verdiği gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad'ın başını çektiği yüzlerce Ezidi kadın, New York’taki federal mahkemede Fransız çimento şirketi Lafarge hakkında “IŞİD’e destek verdiği gerekçesiyle” dava açtı.

Murad ve diğer Ezidi kadınlar, Lafarge hakkında, Suriye’deki faaliyetlerini sürdürebilmek için aralarında IŞİD’in de bulunduğu terör örgütlerine milyonlarca Euro haraç ödemekle suçladı ve şirketten Ezidiler'e tazminat ödemesini talep etti.

Ezidiler kadınları davada, ünlü aktör George Clooney’nin eşi, insan hakları avukatı Amal Clooney ve eski Amerikalı diplomat Lee Wolosky temsil ediyor.

Clooney yaptığı açıklamada, "IŞİD Amerikalı sivilleri infaz ederken ve Ezidiler'e karşı soykırım uygularken önde gelen bir küresel şirketin IŞİD ile el ele çalışması şok edici" dedi.

Dava gerekçesinde, "IŞİD'in Ezidiler'e yönelik acımasız saldırılar gerçekleştirdiği dönem öncesinde, sırasında ve sonrasında Lafarge IŞİD'e para ödüyordu” ifadesi yer aldı.

Lafarge IŞİD'e Destek Verdiğini Kabul Etti

IŞİD Ağıustos 2014 yılında Musul’un Şengal ilçesinde Ezidi Kürtlere saldırmış, binlerce kişiyi öldürülmüş, binlerce kadın ve çocuğu da esir alınmış, cinsel istismara maruz bırakmıştı.

Nadia Murad, IŞİD’in işlediği insani suçların uluslararası alanda tanınması nedeniyle gösterdiği çabalardan ötürü 2018 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Murad dava ile ilgili, "IŞİD Sincar'a saldırdığında ailem öldürüldü ve ben de köle olarak esir alındım. Kaçana kadar her gün sömürüldüm ve saldırıya uğradım" dedi.

Ezidiler arasında tek olmadığına dikkat çeken Murad, “Bu binlerce Ezidi kadının yaşadığı bir gerçek. Daha da trajik olanı, yaşadığımız dehşetin Lafarge gibi güçlü şirketlerin farkındalığı altında ve onların desteği sayesinde gerçekleşmiş olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Lafarge geçen yıl Ekim ayında başka bir ABD mahkemesinde, şirketin Suriye'de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için IŞİD ve diğer bazı gruplara para ödediği suçlamasını kabul etmişti. Lafarge, 778 milyon dolarlık para cezasını ödemeyi kabul etmişti.

IŞİD ve El Nusra Cephesi tarafından öldürülen ya da yaralanan bir ABD yardım görevlisi ve Amerikan askerlerinin aileleri de bu yıl Temmuz ayında Lafarge'a benzer bir dava açmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli