Kuzey Kore'ye kaçan ABD’li asker hakkında ne biliniyor?

20-07-2023
Etiketler Travis King ABD Kuzey Kore
A+ A-

Haber Merkezi - Kuzey Kore’ye izinsiz geçtiği için burada tutuklanan Travis King isimli ABD askerinin, sınırı geçmeden önceki haftalarda Güney'de kavgaya karıştığı için tutuklandığı ve havalimanından kaçtığı ortaya çıktı.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki sınır bölgelerinde görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Kuvvetler Komutanlığı, ABD’li asker Travis King'in 18 Temmuzda Kuzey Kore'ye kaçtığı yönündeki basında çıkan haberleri doğruladı.

Amerikalı askerin yarattığı diplomatik krizin çözülmesi için Birleşmiş Milletler yetkilileri Kuzey Kore yönetimi ile istişarelerde bulunuyor.

ABD ordusu da askerinin akıbetiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Kavgaya karışmış

ABD medyası, King'in Kuzey Kore'ye kaçmadan bir hafta önce Güney Kore'de tutuklanarak ABD güçlerine teslim edildiğini bildirdi.

Daha sonra ülkesine geri gönderilmek üzere Seul havaalanına gönderilen askerin gizlice havaalanından ayrıldığı, Güney ve Kuzey Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgeye turistik turla yapılan ziyarete katılarak buradan kaçarak Kuzey Kore'ye geçtiği belirtildi.

Mahkeme kayıtlarından 23 yaşındaki Travis King’in sınırı geçmeden önceki haftalarda Güney'de bir gece kulübünde kavgaya karıştığı, bir polis aracına da zarar verdiği için tutuklandığı öğrenildi.

Tura nasıl katıldı bilinmiyor

Travis King, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yönetilen ve iki ülke arasındaki askerden arındırılmış ortak güvenlik bölgesini kapsayan bir tura katıldı.

Aynı tura katılan görgü tanıkları, askeri Kuzey Kore'ye doğru koşarken güldüklerini anlattı.

Kaçak askerin, gerekli izinlerin normal şartlarda üç günde alınabildiği tura nasıl katıldığı bilinmiyor.

Annesi: Şok oldum

King'in annesi Claudine Gates, ABD medyasına "Haberi duyduğumda şok oldum ve Travis'in böyle bir şey yapacağına asla inanamadım" dedi.

Gates, oğluyla Kuzey Kore'ye kaçmadan günler önce konuştuğunu ve ‘en kısa zamanda Amerika'ya döneceğim’ dediğini anlattı.

1950-1953 arasındaki Kore Savaşı'ndan bu yana Kuzey ve Güney Kore'yi ayıran askerden arındırılmış bölge, dünyanın en sıkı korunan sınırlarından biri.

Mayın tarlalarının döşeli olduğu bölge elektrikli tel örgüler ve gözetleme kameralarıyla da çevrili.

Sınırın iki yakasında 24 saat alarm durumunda olan silahlı askerler de bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli