Forbes: Bayraktar SİHA'lar Ukrayna’nın tartışmasız en güçlü yanı

22-03-2022
Etiketler Ukrayna Rusya Bayraktar TB2
A+ A-

Haber Merkezi - Amerikan Forbes dergisi, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşı anlatan yazısında, Bayratkat TB-2 SİHA’ların Ukrayna ordusunun tartışmasız en güçlü yanı olduğuna dikkat çekti. Yazıda, savaşta Rusya’nın kayıplarının çok daha yüksek olduğu, ancak Ukrayna’nın savaş stratejisi olarak insansız hava araçlarının nerede ve ne sıklıkla vurduğu yönündeki bilgileri paylaşmadığı belirtildi.

Forbes’ten David Axe, 21 Mart 2022 tarihli yazısında, 23 Şubat günü Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesine giden günlerde, Ukrayna ordusuna ait Türk yapımı TB-2 insansız hava araçlarının Rus füzelerine karşı başarılı olup olmayacağının belirsiz olduğunu yazdı.

Ancak neredeyse bir ay sonra TB-2’lerin yalnızca direnmekle kalmayıp aynı zamanda Rus birliklerine karşı saldırıya geçtiklerinin görüldüğünü belirten Axe, “Bugün Ukrayna'nın öldürücü insansız hava aracı filosu, tartışmasız en güçlü yanıdır” diye yazdı.

Yazıda öne çıkan başlıklar şöyle:

“Ukrayna hava kuvvetleri ve donanmasına ait Baykar Bayraktar TB-2’leri, Rusya’nın ön cephe hava savunmasını dağıttı ve son birkaç gündür Rus tanklarını ve ikmal kamyonlarını bombalamaya başladı.

Türkiye'den yeni insansız hava araçları alındığına dair sızdırılan raporlara göre, Kiev'in insansız hava aracı saldırıları daha yeni başlıyor olabilir.

2020'de Azerbaycan'ın küçük TB-2 filosu, Ermenistan'a karşı kazandığı zaferde etkili oldu. Drone tarihi, Ukrayna'daki çok daha büyük savaşta kendini tekrar ediyor olabilir.

Ukrayna ordusu, ilk insansız hava aracı olarak Baykar TB-2’yi Temmuz 2021’de satın aldı. Yaklaşık 6-7 aylık süreç içerisinde ise Mini Akıllı Mühimmat füzelerinin (MAM) testlerini tamamladı. TB-2’yle donatılan bu füzelerin başarısı, Rusya dahil tüm dünyayı şaşırtmayı başardı.

Bölgedeki gazetecilerin gözlemleri -fotoğraflar ve videolar- Rusya’ya ait 60 tank, hava savunma sistemi, helikopter, ikmal kamyonu ve bir trenin TB-2 saldırılarının kurbanı olduğunu ortaya çıkardı.

Aslında Rusya’nın kayıplarının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor, ancak Ukrayna, savaş strateji, operasyonlarına olabildiğince az dikkat çekmek amacıyla, Ukrayna üzerindeki TB2 saldırılarının çok az görüntüsü yayınlıyor.

Drone saldırıları aşamalı olarak genişledi. İlk olarak, TB-2'ler, Rus tank ve tedarik konvoylarını koruyan kısa menzilli hava savunma sistemlerinin peşine düştü. İHA'lar, Buks, Tors ve Pantsir dahil olmak üzere en az 10 SAM füzesi fırlattı.

TB-2'lerin Ukrayna savaş bölgesi içinde vurabileceği hedefler konusunda büyük sınırlamaları yok gibi görünüyor. Kiev, Kherson kadar güneyde ve Kiev banliyölerine kadar kuzeyde drone saldırılarını gösteren videolar yayınladı.

Rus S-300 ve S-400’ler çeşitli nedenlerle TB-2'ler durduramayacak kadar güçsüzler. Birincisi, TB-2 operatörleri, saldırı zamanı gelene kadar dronlarını uzun menzilli radarların ufkunun altında, alçak irtifalarda uçuruyor gibi görünüyor.

Alçak uçuş elbette geniş gözetimi engeller. Ancak TB-2 , yüksekten uçtuğunda bile genellikle tespit edilmekten kaçınıyor.

TB-2'nin küçük boyutu ve mütevazı beygir gücü, sessiz olduğu, kızılötesi sensörlerde aşırı sıcak olmadığı ve ayrıca birçok radar operatörü için tespit edilmesi zor olduğu anlamına gelir. Kendi yolunda, gizli bir savaş uçağıdır.

Bir insansız hava aracını hava savunmalarından koruyan aynı gizli nitelikler, aynı zamanda, bir anda 24 saat boyunca bir otoyolda fark edilmeden dolaşmasına ve sessizce Rusların geçmesini beklemesine olanak tanır.

TB-2 elbette yenilmez değil. Ancak 12 tonluk bir MiG-29 ve pilotunun aksine, dronun değiştirilmesi kolaydır. Ruslar çok sayıda TB-2'yi düşürdüklerini iddia ediyorlar, ancak sadece bir tane düşürülmüş insansız hava aracının fotoğraflarla kanıtı var.

Rus saldırısının arifesinde Kiev'in gelişmekte olan insansız hava aracı kuvveti üzerindeki şüpheler ortadan kalktı. TB-2 korkunç bir silah. Yetenekli ve yaratıcı operatörlerin ellerinde, Ukrayna'daki Rus ordusuna zarar veriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli