İran'dan Azerbaycan’a Erdoğan’ın şiiriyle tehdit: Bir gün geleceğiz!

22-03-2023
Etiketler İran Azerbaycan Tehdit Erdoğan
A+ A-

Haber Merkezi – İran, isim vermeden Azerbaycan'ı tehdit eden bir animasyon yayınladı. "Mesajımız açık: Bir gün geleceğiz" sözleri ile paylaşılan videoda ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu bir şiir de kullanıldı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan II. Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından Tahran ile Bakü arasında tırmanan gerilimin son aşamasında İran tarafından ilginç bir video paylaşıldı. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından paylaşılan animasyon videoda, Azerbaycan'a tehdit savruldu.

Animasyonda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu bir şiir kullanıldı, İran-Azerbaycan sınırındaki Aras Nehri'ne doğru uçan bir vahşi kuşun saniyeler içinde Şahid-136 kamikaze insansız aracına dönüştüğü görüldü.

Videonun sonunda ise, “Mesajımız açık: Bir gün geleceğiz" mesajı paylaşıldı. Animasyon sosyal medyada infial yarattı.

İran ile Azerbaycan arasında yaşanan gerginlik

İran, Ermenistan ile savaşın ardından Azerbaycan sınırında askeri tatbikat yapmıştı. Türkiye ve Azerbaycan ise, İran'ın tankları sınıra getirmesine birlikte tatbikat düzenleyerek yanıt vermişti.

Söz konusu hamle, Tahran'da Bakü'ye karşı var olan öfkeyi daha da artırdı.

İran'ın asıl rahatsızlığı, Azerbaycan’ın savaş sırasında İsrail’den destek alması.

Nahçıvan ile Azerbaycan'ı birbirine bağlaması beklenen Zengezur Koridoru da İran'ın karşı çıktığı konuların başında çünkü koridor, İran ile Ermenistan arasındaki kara bağlantısını kesebilir. Tahran yönetimi, geçtiğimiz yıl Zengezur Koridoru'nun muhtemel güzergahına yakın konumdaki Ermenistan şehri Kapan'da konsolosluk açtı. Ermenistan ise İran'da Azerbaycan Türklerinin sembol şehri Tebriz'de bir konsolosluk açmayı planlıyor.

Bu yılın başlarında, İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendi. İki ülke arasındaki gerilimi bir kez daha gün ışığına çıkaran kalaşnikoflu saldırıda bir kişi hayatını kaybetti.

İran devlet televizyonu Seher TV, geçen yıl tüm tepkilere rağmen Azerbaycan Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i anlatan belgesel bir film yayınlamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de aralık ayında İran'da yaşayan Azerilerin “asimilasyona uğradığını” savunarak ana dilinde eğitime izin vermeyen Tahran yönetimine üstü kapalı şekilde mesaj vermişti.

İran daha önce de ABD ve İsrail'e benzer şekilde animasyonlarla tehdit savurmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

ABD ve İran bayrağı / Sosyal medya

ABD ile İran arasında gizli görüşmeler yapıldı

Gizli görüşmelere ABD tarafından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile İran Özel Temsilcisi Abram Paley'in katıldığı belirtilirken, İran tarafına ilişkin ise bilgi verilmedi.