Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri harekat ve yankıları

24-02-2022

23:30

Pentagon: Rusya Kiev'e doğru ilerliyor

Kiev Rusya'nın kontrolüne geçebilir. AFP

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya ordusunun Ukrayna’nın başkenti Kiev'e doğru hareket ettiğini ve hedeflerinin hükümeti devirmek olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi Rusya’nın Kiev'e doğru da hareket ettiğini açıkladı. New York Times'ın aktardığına göre yetkili, bir parti askerin güneydeki Kırım'dan, bir partinin de Ukrayna'nın kuzey komşusu Belarus'tan Kiev'e doğru yol aldığını ifade etti. Yetkili, ilerleyen ordu güçlerinin füzeler ve uzun menzilli toplar kullandığını kaydetti.

Erdoğan NATO zirvesine katılacak

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek NATO zirvesine katılacak.

NATO devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna saldırısını görüşmek üzere yarın saat 17.00’de telekonferans yoluyla bir araya gelecek.

Devamını gör

22:23

Rusya Çernobil’i ele geçirdi

Çernobil Nükleer Santrali Rusya'nın eline geçti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rusya güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini bildirdi.

Podolyak, Unian Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, çetin bir savaştan sonra Çernobil'in kontrolünü kaybettiklerini aktardı.

Rusların saldırısından sonra santralin güvende olduğunu söylemenin imkansız hale geldiğini aktaran Podolyak, bunun Avrupa için en büyük tehditlerden birisi olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rus işgal güçleri"nin Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmeye çalıştıklarını duyurmuştu.

Devamını gör

20:25

Biden: G7 liderleriyle yaptırımları ele aldık

Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden,  Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle  G7 ülkeleriyle ortak yaptırımlar uygulama konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Konuyla ilgili Twitter’da mesaj paylaşan Biden, "Bu sabah G7'deki mevkidaşlarımla görüşüp Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya yaptığı sebepsiz saldırıyı konuştuk ve Rusya'yı sorumlu tutmak için mahvedici yaptırım paketleri ile ekonomik önlemler uygulama konusunda anlaştık. Ukrayna'nın cesur halkının yanındayız" dedi.

Erdoğan Macron ile görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı.

Devamını gör

19:21

'Ukrayna'nın üzerinde ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilsin'

Ukrayna kuvvetleri, Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk kenti yakınlarındaki Schast'ye kasabasına düzenlenen saldırıda Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin askerlerini gözaltına aldı. AFP

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus askerlerinin başkent Kiev'in hemen dışında bulunan Antonov Havalimanı'nı ele geçirdiğini bildirdi.

NATO ve AB'den Ukrayna'nın üzerinde “uçuşa yasak bölge” ilan etmesini isteyen Zelenski, savaş karşıtı Ruslardan sokaklarda Kremlin'in kararını protesto etmesini istedi.

Rus birlikleri Çernobil’ye yakın bir bölgeye girdi

Bu arada Rus birliklerinin Belarus tarafından eskiden Çernobil nükleer enerji santralinin bulunduğu yere yakın bir bölgeye girdikleri belirtildi.

Açıklamaya Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı yaptı.Kiev belediye başkanı ise, dört metro istasyonunun hava saldırılarına karşı sığınak olarak kullanılabileceğini belirtirken; Donetsk'teki yerel Ukrayna yönetimi Rus güçlerinin bir hastaneyi vurduğunu ve dört kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Devamını gör

18:47

Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Kiev

Rusya’nın saldırı başlattığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Rusya ordu güçlerinin başkent Kiev'i de hedef aldığına dair açıklamalar yapılmıştı. Tansiyonunun giderek yükselmesi üzerine Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Zelenskiy: Çernobil nükleer santralini ele geçirmeye çalışıyorlar

Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Çernobil nükleer santralini ele geçirmeye çalıştıklarını duyurdu.

Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, santraldaki güvenlik görevlilerinin 1986 trajedisi bir daha yaşanmasın diye canlarını verdiklerini belirtti.

"Rus işgal güçleri"nin Çernobil santralini ele geçirmeye çalıştığını aktaran Zelenskiy, bunun tüm Avrupa için bir savaş ilanı olduğunu ifade etti.

Devamını gör

18:05

Lukaşenko: Gerekirse dahil oluruz

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko

AB’nin Rusya’nın Ukrayna saldırısına dahli olduğunu öne sürdüğü Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko iddiayı reddetti, ancak gerekirse güçlerini Ukrayna’ya gönderebileceklerini söyledi.

Sputnik’in aktardığına göre Lukaşenko, “Bu krize katılıp katılmama konusunda mazeret göstermeyeceğiz. Askerlerimiz orada değil, ancak gerekirse, Belarus ve Rusya gerekli olursa, orada olurlar” dedi.

Ukrayna’nın Rusya ile kriz istediğini, bunu önlemek için hiçbir şey yapmayıp sürekli durumu daha da gerginleştirdiğini savunan Lukaşenko, Kiev’in daha önce Belarus sınırındaki savunmasını güçlendirdiğini, ancak Rusya’nın operasyonundan önce Ukrayna tarafından sınır güvenlik güçlerinin bulunmadığını ekledi.

Belarus bölgesinden 4 balistik füze ateşlendi

Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Belarus bölgesinden ülkesine 4 balistik füze ateşlendiğini öne sürdü.

Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, Belarus bölgesinden Ukrayna'nın güneybatısı yönüne 4 balistik füze ateşlendiğini belirtti.

Devamını gör

17:45

Karadeniz'de gemiye bomba isabet etti

Foto: denizhaber.com

Karadeniz'de Marshall Adaları bayraklı Türkiye sahipli Yasa Jupıter isimli gemiye bomba isabet ettiği bildirildi.

Odessa'dan kalkan ve Romanya'ya doğru giden YA-SA Denizcilik'e ait geminin ambarında hasar meydana geldi.

Olayda can kaybı ve yaralı olmadı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü de gemisinin yardım talebi olmadığını, Romanya kara sularına intikal ettiğini ve güvende olduğunu bildirdi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine (AAKKM) gelen Odessa açıklarında Marshall Adaları bayraklı Türk sahipli Yasa Jupıter gemisine bomba isabet ettiği bilgisi üzerine, yapılan görüşmede geminin yardım talebi olmadığı, Romanya kara sularına intikal halinde olduğu, can kaybı olmadığı ve güvende olduğu öğrenilmiştir."

Devamını gör

16:45

Rusya: 4 Bayrakrar İHA’sı düşürdük

Türkiye Ukrayna'ya İnsansız Hava Araçları satmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve Türkiye üretimi 4 Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu. Bakanlık, Ukrayna'da 74 askeri tesisin imha edildiğini de açıkladı.

Devamını gör

16:17

AB Konseyi Başkanı: Bu saldırı AB’ye bir saldırıdır

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Michel ile Brüksel'deki NATO karargahında toplantı düzenledi

Avrupa Birliği'nin (AB) temsilcileri ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bir araya gelerek Rusya’bun Ukrayna harekatı hakkında açıklamalarda bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, “Bir kez daha net bir şekilde ifadeyim. Ben biliyorum ki Rusya halkı böyle bir savaşı onaylamıyor. Avrupa topraklarındaki saldırıya karşı birlikte çalışmak bizim görevimizdir. Biz hiç olmadığı kararlıyız. Yaptırımlar, Rusya’nın ekonomisini ciddi şekilde yıpratacak" dedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de “Putin’in başlatmış olduğu bir felaket yaşandı. Avrupa topraklarında 2. Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana görülmeyen bir şey bu. Bu saldırı AB’ye bir saldırıdır. AB, ona üye ülkelerle birlikte Rusya’yı bundan sorumlu tutuyor. Bugün büyük bir yaptırım paketi için hemfikir olduk. Masumlar, kadınlar, çocuklar hedef alındı. Hiç olmadığı kadar desteğimize ihtiyaç duyuyorlar. Siz de insanlarınızı gereksiz bir savaşta kaybetmek istemezdiniz. Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınını hazırız" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, "Yaşananların tek sorumlusu Rusya'dır" dedi.

Devamını gör

15:27

Erdoğan’dan Rusya ve Ukrayna’ya çağrı: Diyalog yoluyla çözülmeli

Erdoğan’dan Rusya ve Ukrayna’ya çağrı: Diyalog yoluyla çözülmeli

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Askeri harekatı kabul edilemez buluyor, reddediyoruz" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Uluslararası Demokratlar Birliği heyetine hitap etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi hakkında Erdoğan, "Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir" dedi.

Erdoğan, "Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum" ifadelerini kullandı.

“Kendi vatandaşlarımız ile Tatar kardeşlerimiz başta olmak üzere Ukrayna'da yaşayan herkesin can güvenliğinin sağlanmasında üzerimize düşeni yapacağız” diyen Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi desteklediğini, biraz önce görüştüğüm Sayın Zelenskiy'e de ifade ettim.

Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların Minsk Mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz."

Devamını gör

14:49

Kremlin: Savaş yok, özel operasyon var, 'işgal' kelimesi kabul edilemez

Kremlin: Savaş yok, özel operasyon var, 'işgal' kelimesi kabul edilemez

Kremlin Sözcüsü Peskov, ‘krayna’nın “işgalinin” söz konusu olmadığını söyledi ve bu kelimenin kullanılmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Dimitry Peskov,Rusya’nın Donbass’taki operasyonunun ne kadar süreceğine Rusya Devlet Başkanı Putin’in karar vereceğini belirtti.

Peskov, söz konusu kararda, “nasıl bir ilerleme kaydedildiğinin ve operasyonun amacının gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirleyici olacağını” ifade etti.

Dimitry Peskov, savaş çıktığının söylenip söyleyemeyeceği sorusu üzerine, “Donbass’ta gerçekleşenin bir özel operasyon olduğunu, yaşananların savaş olarak tanımlayamayacağını” savundu.

Kremlin Sözcüsü, “Ukrayna’nın işgalinin söz konusu olmadığını” söyledi ve bu kelimenin kullanılmasının “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

Rusya halkının, ülkenin Donbass’ta yürüttüğü operasyona nasıl tepki vereceğine ilişkin soru üzerine Peskov, Rusya nüfusunun önemli bir çoğunluğunun, Putin’in Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıma kararını desteklediğini belirtti.

Peskov, Rusya’nın bu cumhuriyetlerin isteği üstüne Donbass’ta yürüttüğü operasyona gösterilecek desteğin oranının da düşük olmayacağına inandıklarını dile getirdi.

Devamını gör

14:25

Ankara: Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı kabul edilemez!

Ankara: Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı kabul edilemez!

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki güvenlik zirvesinde, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının “uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez” olduğu ifade edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde güvenlik zirvesi gerçekleştirildi.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kazakistan'da bulunması nedeniyle zirvede hazır bulunmadı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahelesi ele alındı.

Zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

Devamını gör

14:01

Rusya Ukrayna'daki belirlenen hedefleri vuruyor

Rusya Ukrayna'daki belirlenen hedefleri vuruyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde, yerel saatle 04.50'den sonra patlama sesleri duyuldu.

Harekatın başlamasının ardından Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri havalimanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Kiev Havalimanı uçuşlara tamamen kapatıldı.

Rus tankları sınırı geçti

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı, Rus tanklarının ayrılıkçı Luhanks yönetimindeki sınırı geçtiğini açıkladı.

Açıklamada ‘‘Ukrayna silahlı kuvvetleri ise savunmayı sürdürüyor’’ denilirken Rus tanklarının sınırı geçtiği anlara ait görüntüler de paylaşıldı.

Rusya: Ukrayna Hava Kuvvetleri devre dışı bırakıldı

Rusya Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna kentlerine saldırı düzenlemediğini ve buralardaki sivil nüfusu tehlikeye atan herhangi bir durumun söz konusu olmadığını duyurdu.

Sputnik'in aktardığına göre; bakanlık tarafından yapılan açıklamada Ukrayna ordusunun, 'Rus uçaklarının ve zırhlı araçlarının imha edildiği' yönündeki açıklamalarının da 'tamamen gerçek dışı' olduğu ifade edilerek "Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin askeri yapısı devre dışı bırakıldı. Ukrayna sınır güçleri, Rus birliklerine herhangi bir direniş göstermiyor" şeklinde bir iddia ortaya atıldı.

Açıklamada, sadece kilitlendiği hedefi vuran yüksek hassasiyetli silahlar ile 'Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin askeri altyapısının, hava savunma sistemlerinin, askeri üslerinin ve hava araçlarının devre dışı bırakıldığı' belirtildi.

Ukrayna ordusu güçlerinin mevzilerini kitlesel bir biçimde terk ettikleri ve silah bıraktıklarına dair istihbarat alındığı iddia edilen açıklamada, silah bırakan bu birliklere saldırı düzenlenmediği ileri sürüldü.

Ukrayna'daki radar üssünü vurdu!

Rusya'nın bu sabah saatlerinde başlattığı harekat sonrasında Ukrayna'ya Rus saldırıları sürerken Mariupol kentinde bir radar üssü hedef alındı.

Rus hava güçleri Ukrayna'nın Mariupol kentinde hava saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırının ardından radar üssünde büyük bir tahribat meydana geldi ve uzun süre alevler yükseldi.

Ukrayna: 50 ‘işgalci' öldürüldü; 40 sivil hayatını kaybetti

Ukrayna askeri yetkilileri, yaklaşık 50 'Rus işgalcinin' Luhansk bölgesinde öldürüldüğünü ve toplam 6 Rus uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

"İşgalci Rus" teriminin doğrudan Rus askerlerini mi yoksa ülkenin doğusundaki Rusya taraftarı ayrılıkçı savaşçıları mı işaret ettiği netleştirilmedi.

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan son açıklamaya göre 40'a yakın sayıda Ukraynalının hayatını kaybettiği, onlarca yaralı olduğu bildirildi.

Ukrayna'da mühimmat deposunda büyük patlama

Ukrayna’nın Vinnytsia kentinde bulunan mühimmat deposunda patlama meydana geldi.

Ukrayna medyası, patlamanın ardından bölgenin tahliye edildiğini, Ukrayna askerleri arasında patlama nedeniyle yaralıların da bulunduğunu duyurdu.

Patlamanın Rusya saldırısı sonucu meydana gelip gelmediğine ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.

Kentler de vuruldu

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi sırasında başkent Kiev dahil birçok kentte patlama sesleri duyuldu.

Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Özellikle Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çaldı.

Rus saldırıları sırasında Harkov kentindeki bir apartman kompleksi zarar gördü. En az bir kişinin yaralandığı, ayrıca olay yerinde bir kişinin yerde yattığı görüldü.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinde sınır muhafızlarına ait yerlerin de bombardıman altında olduğunu duyurdu.

Açıklamada “Düşman sadece sınırdaki birimlere değil, geri plandaki yerlere de saldırıyor. Kiev bölgesinde Ukrayna Devlet Sınır Servisi'nin noktaları bombalandı” ifadelerini duyurdu.

Rus ordusu Belarus sınırından da saldırıya başladı 

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’nın, Rusya ve Belarus sınırı tarafından Rusya’nın saldırısına uğradığı belirtildi.

Açıklamada, saldırının yerel saatle 05.00 sıralarında başladığı belirtildi.

Saldırıda, sınır birlikleri ve kontrol noktalarının topçu, ağır teçhizat ve hafif silahlarla hedef alındığı ve bunun Luhansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv ve Zhytomyr bölgelerinde gerçekleştiği ifade edildi.

 

 

Devamını gör

13:16

Zelenskiy: İsteyen her Ukraynalıya silah vereceğiz

Zelenskiy: İsteyen her Ukraynalıya silah vereceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, isteyen her Ukraynalıya silah vereceklerini söyledi.

Zelenskiy, Rusya ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Ukrayna lideri, "Putin Ukrayna ile ve tüm demokratik dünya ile savaş ilan etti. O ülkemi yıkmak istiyor. Devletimizi ve birlikte inşa ettiğimiz her şeyi yıkmak istiyor” dedi.

"Ukraynalı askerlerimize seslenmek istiyorum. Siz cesur, kararlı ve Ukraynalısınız” diyen Zelenskiy, “Şu anda ülkede olan vatandaşlarımıza panik yapmamalarını söylüyorum. Silahlı kuvvetlerimize destek için her şeyi yapalım” diye konuştu.

Zeleskiy, “Düşman ağır kayıplar veriyor. Rusya halkına dışarı çıkarak protesto etme çağrısı yapıyorum. Eline silah alarak, ülkeyi savunmak isteyen Ukraynalılar için tüm sınırlamaları kaldırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünya liderlerine çağrı

Vladimir Zelenskiy, dünya liderlerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı yaptırım uygulamaya davet etti.

Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesajda, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştüğünü ve bir anti-Putin koalisyonu kurmaya başladıklarını kaydetti.

Dünya liderlerini Putin'e karşı tüm muhtemel yaptırımları uygulamaya, ülkesine askeri yardıma ve Ukrayna hava sahasını Rusya'ya kapatmaya çağırdığını aktaran Zelenskiy, "Hep beraber Ukrayna'yı kurtarmak zorundayız" ifadesini kullandı.

Zelenskiy, orduya destek için her şeyi yaptıklarını belirterek halkı panik yapmamaya davet etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batı ülkelerine de hava sahasını kapatma çağrısında bulundu.

Devamını gör

12:52

TBMM ‘Ukrayna’ gündemi ile olağanüstü toplanıyor

TBMM ‘Ukrayna’ gündemi ile olağanüstü toplanıyor

TBMM, CHP’nin çağrısı üzerine saat 14.00’de Ukrayna gündemiyle olağanüstü toplanıyor.

Rusya’nın başlattığı askeri harekat sonrası CHP, TBMM’yi acil toplantıya çağırdı.

CHP’nin çağrısında diğer partilerden de olumlu yanıt geldi. TBMM Genel Kurulu’nun saat 14.00’de toplanacağı öğrenildi.

Milletvekillerine gönderilen notta, “TBMM Genel Kurulu Bugün saat: 14:00’te toplanacaktır. Ankara’da olan milletvekillerimizin çalışmalara katılmaları rica olunur. Saygılarımızla” denildi.

Öte yandan Meclise acil toplanma çağrısı yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, "Hükümetin baskı altında kalmaması lazım. Birilerinin telkiniyle Montrö farklı uygulanmamalı. Bu konuda hükümetin dikkatini çekiyorum. Atılacak her bir adımın bize faturası ağır olur" dedi

Devamını gör

12:16

Kiev'de yaşayanların bir kısmı şehri terk etmeye başladı

Kiev'de yaşayanların bir kısmı şehri terk etmeye başladı

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası Kiev'de yaşayanların bir kısmı kenti terk ederken bir kısmının da banka ve eczane önlerinde sıralar oluştuğu gözlendi.

Kiev'de yaşayanların bir kısmı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donbas'a özel askeri operasyon kararının ve Kiev'deki patlama seslerinin ardından şehri terk etmeye başladı.

Pek çok kişi otomobilleriyle şehri terk etmeye çalışırken, otoyollarda trafik yoğunlaştı.

İnsanlar ayrıca benzin istasyonları ve bankamatikler önünde de kuyruklar oluşturdu.

Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinin üzerinde savaş jetlerinin uçtuğu görüldü. Kent sakinleri, Rusya'nın saldırılarının ardından durumu "korkunç" olarak nitelendirdi.

Kramatorsk şehrinin sakinlerinden Arkadyy, durumun yakında düzeleceğini umduğunu, patlama sesleri duymasına rağmen işe gideceğini söyledi.

Bu arada vatandaşlar para çekmek için ATM'lerin önünde sıra oluşturdu.

"Ülkelerinizde Putin'in işgali hakkındaki gerçeği paylaşın"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da Rusya'nın Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattığını belirterek, "Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna, kendini savunacak ve kazanacak. Dünya, Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı" dedi.

Acilen Rusya'ya yönelik yaptırım kararları alınmasını isteyen Kuleba, uluslararası kamuoyuna seslenerek, "Ülkelerinizde Putin'in işgali hakkındaki gerçeği paylaşın ve hükümetleri derhal harekete geçmeye çağırın" ifadesini kullandı.

 

Devamını gör

11:40

AB'den Putin'e çağrı: Bu savaşı derhal durdurun

AB'den Putin'e çağrı: Bu savaşı derhal durdurun

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Bu savaşı derhal durdurun" çağrısında bulundu.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtına ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik benzeri görülmemiş askeri harekâtını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz” denilen açıklamada, “Rusya, sebepsiz ve haksız askeri eylemleriyle uluslararası hukuku ağır şekilde ihlal ediyor ve Avrupa’nın ve dünyanın güvenliğini ve istikrarını baltalıyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Rusya'yı derhal düşmanca eylemlerine son vermeye, ordusunu Ukrayna'dan çekmeye ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına tam saygı göstermeye çağırıyoruz. Bu tür baskı ve güç kullanımının 21. yüzyılda yeri yoktur.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel, Konseyi derhal olağanüstü toplantıya çağırmıştır. AB liderleri günün ilerleyen saatlerinde bir araya gelerek, krizi ve bu adımından dolayı Rusya açısından ciddi ve ağır sonuçlar doğuracak ek kısıtlayıcı tedbirleri, transatlantik ortaklarıyla yakın koordinasyon içinde ele alacaktır. Başkan von der Leyen, Avrupa Komisyonu tarafından nihai hale getirilmekte olan ve Konseyin hızla kabul edeceği yeni bir ek yaptırımlar paketinin genel hatlarını ortaya koyacaktır. 

Yaşanan can kaybı ve acılardan büyük üzüntü duyuyoruz. AB ve Üye Devletler derhal acil insani yardım müdahalesinde bulunmaya hazırdır. Rusya ve Rusya destekli silahlı grupları uluslararası insan hakları hukukuna saygı göstermeye davet ediyoruz. 

AB, benzeri görülmemiş bu krizle karşı karşıya kalan Ukrayna ve halkının yanındadır. AB daha fazla siyasi, mali ve insani yardım sağlayacaktır.

Krize müdahalemizi, liderleri bugün bir araya gelecek olan G7 ve NATO dahil uluslararası ortaklarımızla birlikte koordine ediyoruz.”

Ukrayna ile dayanışma mesajı

Öte yandan Charles Michel, sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi'nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı.

Michel, bu toplantılarda Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşı yeni adımların görüşüleceğini belirterek "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.

Putin, bu sabah Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.

 

Devamını gör

11:04

Ukrayna’dan bombardıman ve can kayıpları haberi geliyor

Ukrayna’dan bombardıman ve can kayıpları haberi geliyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi sırasında başkent Kiev dahil birçok kentten paylama sesleri duyuluyor. Ajanslar ölü ve yararlılar olduğunu bildiriyor.

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşandı.

Özellikle Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çaldı.

Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığındı.

Rus saldırıları sırasında Kharkiv kentindeki bir apartman kompleksi zarar gördü. En az bir kişinin yaralandığı, ayrıca olay yerinde bir kişinin yerde yattığı görüldü.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu.

Odesa’nın dışındaki Podilsk’te bir askeri tesis vuruldu: 6 ölü, 19 kayıp

BBC Türkçe’nin haberine göre, Ukrayna emniyet birimleri, Odesa’nın dışındaki Podilsk’teki bir askeri üsse yapılan saldırıda, 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin yaralandığını aktardı.

Aynı saldırıda 19 kişinin kaybolduğu da kaydedildi.

Euronews ise, Ukrayna yönetiminin Rus bombardımanlarında 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Devamını gör

10:28

BM Genel Sekreteri Guterres: Bu savaşın bir anlamı yok

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon için "Bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor" dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Rusya'nın operasyon kararının genel bir savaşa yol açması durumunda tahminlerde bulunmanın zor olduğunu belirten Guterres, ancak çok sayıda insanın öleceğini, yerinden edileceğini ve geleceğe dair umutlarını kaybedeceğini söyledi.

Guterres, "Açık olan şey bunun sonuçları olacaktır. Ve benim için açık olan şu ki, bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor. Eğer durdurulmazsa Avrupa'da büyük acılara sebep olabilir" dedi.

Savaşın durdurulması için kendi açısından çağrıda bulunabileceğini aktaran Guterres, ancak Güvenlik Konseyi'nin tüzük tarafından bu durumu ele almak için yetkilendirildiğini hatırlattı.

 

Devamını gör

10:14

Ukrayna ordusu: Rusya'nın 5 uçağı ve 1 helikopteri vuruldu

Ukrayna ordusu: Rusya'nın 5 uçağı ve 1 helikopteri vuruldu

Ukrayna 5 Rus savaş uçağı düşürdüğünü açıkladı ancak Rusya'dan yalanlama geldi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun ülke savunması sırasında Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait 5 savaş uçağı ile bir helikopteri düşürdüğünü bildirdi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise, yayımladığı yazılı açıklama ile, Rus ordusunun ülkenin doğusundaki birliklerini "yoğun bir biçimde bombalamaya" başladığını duyurdu.

Ordu, Kiev yakınlarındaki Boryspil Havaalanı da dahil olmak üzere diğer bazı havaalanlarına da füze saldırısı düzenlendiğini aktardı.

Açıklamada, Ukrayna hava kuvvetlerinin Rusya'nın saldırısına karşı cevap verdiğini ve püskürttüğünü belirtildi.

Öte yandan ordu, güneydeki Odesa şehrinde, Rus paraşütçü birliklerinin olduğu yönündeki haberleri de yalanlandı.

Rusya yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Kiev'in uçakların düşürüldüğü ile ilgili iddiasını yalanladı.

Ayrıca Rus Savunma Bakanlığı, Ukrayna hava savunma sistemlerinin çökertildiğini öne sürdü.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkeye yönelik füze saldırıları olduğu yönündeki haberleri doğruladı.

Zelenskiy, ülkesinin altyapılarına ve sınır muhafızlarına füze saldırıları düzenlediğini söyledi.

Kiev Havaalanı'nda tüm uçuşlar durduruldu

Ukrayna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kiev Havaalanı'ndaki tüm uçuşların iptal edildiğini, havaalanındaki tüm yolcuların ve personelin tahliye edildiğini duyurdu

 

Devamını gör

09:52

Ankara’dan Ukrayna'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarına çağrı

Ankara’dan Ukrayna'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarına çağrı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türkiye vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın, Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki askeri harekatı sonrası Ukrayna'da bulunan Türk vatandaşlarını “Evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz” sözleri ile uyardı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımız için duyuru, 24 Şubat 2022

Ukrayna’da yaşayan değerli vatandaşlarımız,

Ukrayna hava sahası halen kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz.

Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır.

Bize aşağıdaki numaralardan ulaşabilirsiniz. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi: +903122922929

Kiev, Çernihiv, Çerkassiy, Himelnitskiy, Harkiv, Ternopil, Sumi, Rivne, Poltava, Lviv, Luhansk, Jitomir, Dnipropetrovsk ve Volin’de yaşayan vatandaşlarımız için Kiev Büyükelçiliği Acil Durum Hatları: +380632114765, +380632557748, +380935394612

Odesa, Mikolayiv, Kirovohrad, Kropivnitskiy, Ivano-Frankivsk, Çernivtsi, Herson, Zaporijya, Ujhorod, Donetsk, Vinnitsa’da yaşayan vatandaşlarımız için Odessa Başkonsolosluğu Acil Durum Hatları: +380937110024, +380937110026"

 

Devamını gör

08:38

ABD Başkanı Biden'dan Ukrayna açıklaması: Karşılık verilecektir

ABD Başkanı Biden'dan Ukrayna açıklaması: Karşılık verilecektir

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması hakkında "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, "Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak" ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden'ın bu gece Ukrayna'nın "cesur ve gururlu halkı" için dua edeceğini aktardı.

Beyaz Saray: Hiçbir senaryoda Biden Ukrayna'ya asker göndermeyecek

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında Ukrayna konusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya'nın her an Ukrayna'yı işgal etme ihtimalinin devam ettiğini belirten Psaki, işgalin ne zaman olacağına ilişkin zaman veremeyeceklerini söyledi.

Psaki, Ukrayna'ya yönelik dün yapılan siber saldırılar ile ilgili henüz Rusya'yı suçlayamayacaklarını dile getirerek "Bu konuda Ukraynalı yetkililer ile iletişim halindeyiz" ifadesini kullandı.

Gazetecilerin Rusya'nın Ukrayna'yı tamamen işgal etmesi durumunda ABD'nin ne yapacağı sorusu üzerine Psaki, "Daha kaç kere söyleyeceğim bilmiyorum ama hiçbir durumda Biden Amerikan askerlerini Rusya ile savaşması için Ukrayna'ya göndermeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Psaki, Rusya'nın gerginliği tırmandırması durumunda ABD'nin Moskova'ya ağır yaptırımlar getirmeyi ve Ukrayna'ya yardım sağlamayı sürdüreceğinin altını çizerek "Rusya ile savaşmayacağız ya da askerlerimizi Rusya ile savaşması için Ukrayna'ya göndermeyeceğiz" dedi.

Devamını gör

07:40

THY ve Pegasus Ukrayna seferlerini iptal etti

THY ve Pegasus Ukrayna seferlerini iptal etti

Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları, Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebiyle ülkeye düzenlediği tüm seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebi ile bugünkü tüm Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir." ifadelerini kullandı.

THY, Ukrayna'da başkent Kiev, Herson, Harkiv, Lviv, Mykolaiv, Odessa ve Zaporijya kentlerine karşılıklı seferler düzenliyordu.

Pegasus'tan açıklama

Pegasus Hava Yolları'nın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada ise "Ukrayna hava sahası kapatılması nedeniyle 24.02.2022 tarihli Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, değişiklik ya da iade işlemlerinin "flypgs.com/bilet-islemleri" ve mobil uygulamadan ya da 0850 250 67 02 numaralı çağrı merkezi üzerinden ücretsiz yapılabileceği belirtildi.

 

Devamını gör

09:52

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri harekat ve yankıları

Foto: Rûdaw

08:00

Ukrayna ordusundan açıklama

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın askeri kontrol merkezleri ve hava sahalarına yönelik yoğun atışlara başladığını bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında, "Bugün, 24 Şubat, saat 05.00 sıralarında Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, askeri birliklerimize yönelik yoğun ateşe başladı" ifadesine yer verildi.

Rusya: Ukrayna ordusu etkisiz hale getiriliyor

Rusya Savunma Bakanlığı, "Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor" açıklaması yaptı.

Açıklamada, askeri altyapı, hava savunma tesisleri ve askeri havaalanlarının hedef alındığı belirtildi.

07:35

Siren ve Patlama sesleri duyuluyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

07:00

Putin: Askeri operasyon başladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde "askeri bir operasyonun" başladığını duyurdu. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden patlama sesleri geldiği bildiriliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabahın erken saatlerinde televizyon kanalından ulusa seslendi.

Putin, “Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor” diye belirtti.

 “Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür” diyen Putin, “Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimlerinin boşa çıkarıldığını belirten Putin, “İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” şeklinde konuştu.

 “Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak” diyen Putin, Dombas bölgesindeki yönetimlerin Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlattı.

Putin, "Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna'nın Nazizm'den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna topraklarını işgal etme planları olmadığını vurgulayan Putin, kimseye zorla bir şey dayatmayacaklarını ifade etti.

Ukrayna silahlı güçlerine hitaben konuşan Putin, şunları söyledi:

 “Yoldaşlar! Babalarınız ve dedeleriniz ortak anavatanımızı savunarak Nazilere karşı savaştı. Bu nedenle Neo-Nazilerin gücü ele geçirmesinden memnun olduğunuzu düşünmüyorum. Lütfen silahlarınızı bırakın ve evlerinize dönün. Ukrayna ordusunun bu talebi yerine getirecek bütün personeli askeri harekat alanının engel olunmaksızın terk ederek ailelerine dönebilir. Dökülecek muhtemel kanın bütün sorumluluğu, tamamen Ukrayna topraklarını yönetmekte olan rejimin vicdanına yüklenecektir.”

Putin, “Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek” dedi.

Devamını gör