Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi 2. gününde

Rus güçlerinin dün ülkeye en az 203 saldırı düzenlediği bildirildi

25-02-2022

22:32

Ukrayna: 80 tank imha ettik

Esir alınan Rusya askerleri.

Ukrayna'nın Ankara büyükelçisi 2 günlük savaş bilançosunu açıkladı. Buna göre, “2 günde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yaklaşık 80 tank; 516 farklı tip zırhlı savaş aracı;  7 helikopter;  10 uçak; 20’ye kadar seyir füzesi; 100’den fazla askeri teçhizat ve 2800’den fazla asker personel imha edildi.”

Devamını gör

22:28

Zelenskiy Kiev sokaklarından seslendi: Buradayız

Zelenskiy

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, başkent Kiev sokaklarından bir video paylaşarak, "Biz burdayız. Kiev'deyiz. Ukrayna'yı savunuyoruz" dedi.

Çektiği videoyu Twitter’dan paylaşan Zelenskiy, “Partimizin Lideri burada. Cumhurbaşkanlığı ofisinin başkanı burada. Başbakan burada. Savunma bakanı burada. Cumhurbaşkanı Danışmanı burada. Cumhurbaşkanı burada. Kiev'deyiz, hepimiz buradayız. Devletimizi ve bağımsızlığımızı koruyoruz." dedi ve herkesi Kiev’de kalmaya çağırdı.

Devamını gör

19:34

Pentagon: Rusya hızlı ilerleyemiyor

Ukrayna askerleri.

Üst düzey Pentagon bir yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'da hava üstünlüğü elde edemediğini ve ilerleyişlerinin tahmin edildiği kadar hızlı olmadığını söyledi.

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi üzerine bir grup gazeteciye açıklamada bulunan üst düzey yetkili, bu ülkenin kuzey, doğu ve güney olmak üzere üç koldan ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Yetkili, Rus birliklerinin kuzeyden Kiev'e doğru ilerleyişinin önemli direnişle karşılaştığını belirterek, "Üç kolda da genel olarak son 24 saat içinde Rusların ivme kaybettiğini gördük. Bekledikleri kadar hızlı ilerleyemiyorlar" dedi.

Rusya'nın şu ana kadar Ukrayna'ya 200'den fazla füze fırlattığını belirten yetkili, "Aynı zamanda Rusya'nın halen Ukrayna'da hava üstünlüğü elde edemediklerini değerlendiriyoruz. Birçoğu saldırılarla vurulsa da Ukrayna'nın hava savunma sistemleri çalışıyor. Füzelerin yanı sıra uçakları da var” ifadesini kullandı.

Devamını gör

18:12

Putin Ukrayna ordusuna seslendi: Gücü elinize alın

Ukrayna askerleri.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ordusuna seslenerek iktidarı ele geçirmeye çağırdı.

Rusya Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda konuşan Putin, "Ukrayna silahlı kuvvetlerinin askeri personeline bir kez daha sesleniyorum: Neo-Nazilerin ve Ukraynalı radikal milliyetçilerin çocuklarınızı, eşlerinizi ve yaşlılarınızı canlı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin. Gücü kendi elinize alın. Böylece, anlaşmaya varmamız daha kolay olacak" dedi.

Rusya harekatın başladığı dün de Ukrayna ordusu askerlerine “Savaşmayın” çağrısında bulunmuştu.

Devamını gör

17:23

Kiev’in batısıyla bağlantısı kesildi

Kiev'de siren sesleri duyuldu

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun, Kiev’in kuzeyindeki Çernigiv kentini ablukaya aldığını söyledi. Konaşenkov, “Halihazırda, Rus ordusu Çernigiv kentinin kuşatmasını başarıyla tamamlamıştır” dedi.

Dünden bu yana çatışmaların yaşandığı Gostomel hava üssüne dair de bilgi veren Konaşenkov, “Rus ordusu 24 Şubat’ta Gostomel hava üssü yakınlarına başarılı bir indirme gerçekleştirmiştir. Havalimanı ele geçirilirken, Ukrayna’nın özel birliklerine ait 200 milliyetçi öldürülmüştür. Rus tarafında kayıp yoktur” diye konuştu.

Konaşenkov, havalimanının ele geçirilmesiyle Kiev’in batısıyla bağlantının kesildiğini belirterek, “Hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleşmesiyle, Kiev'in batısıyla bağlantısı kesildi” dedi.

Rus sabotaj grupları şehre girdi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu. Yerel saatle 14.33'te başlayan sirenler yaklaşık 2-3 dakika çaldı. Sabah saatlerinde de sirenler çalınmıştı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehrin bazı noktalarında patlama ve silah sesleri duyulduğunu, Rusya sabotaj gruplarının başkente girdiğini ifade etti.

Bu nedenle şehrin savunma safhasına geçtiğini açıklayan Kliçko, şehri koruyabilecek herkesi Kiev'in savunmasına yardım etmeye çağırdı.

Kliçko, halkı ev ya da sığınaklar civarında kalmaya çağırarak, su ve yiyecek depolanmasını tavsiye etti.

Kiev'de 04.20'den sonra da art arda patlamalar yaşanmıştı. Ayrıca 06.17'de ve 06.42'den sonra da patlamalar gerçekleşmişti.

Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığı belirtilirken, 8 sivilin yaralandığı açıklanmıştı.

Devamını gör

16:36

Kremlin: Müzakereler için Minsk’e delegasyon göndermeye hazırız

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov

Ukrayna’dan gelen “müzakere” çağrısının ardından Kremlin, Ukrayna ile müzakereler için Minsk’e heyet göndermeye hazır olduklarını duyurdu

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin tarafsızlık statüsünü müzakere etmekten yana açıklama yaptığını hatırlattı.

"Tarafsızlık" Moskova’nın savaş öncesi Ukrayna'dan taleplerinden biriydi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonun amacını ayrılıkçı yönetimlere yardım etmek, Ukrayna'yı Nazizm'den ve militarizmden arındırmak olduğunu söylediğini hatırlatan Peskov, bunun aslında tarafsız durumun ayrılmaz bir bileşeni olduğuna dikkati çekti.

Peskov, “Bu kapsamda Zelenskiy'nin teklifine cevaben Vladimir Putin, Ukrayna heyetiyle müzakereler için Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcileri düzeyinde Minsk'e bir Rus heyeti göndermeye hazır” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmadıklarını söylemiş, Putin’e, “Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım” mesajı iletmişti.

Ukrayna, bugün Rusya'ya "tarafsızlık" statüsü üzerinden bir görüşme önerisi yapmıştı.

Devamını gör

14:15

Ukrayna hava sahası ve ülkenin tüm limanları kapatıldı

Ukrayna hava sahası ve ülkenin tüm limanları kapatıldı

Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi danışmanı Mihail Podolyak, ülkede karayolu ulaşımının sürdüğünü ancak hava sahası ve tüm limaların kapatıldığını duyurdu.

Podolyak, yaptığı açıklamada, "Ana yollar eskisi gibi faaliyette. Tabii şu ya da bu şekilde trafik sıkışıklığı var, zira maalesef panik hali de var... Limanlara gelince, tamamı kapalı. Hava trafiği ve ülke semaları da kapalı" ifadelerini kullandı.

Sputnik’in haberine göre, yetkili, ayrıca demiryolu ulaşımının da eski halinde olduğunu kaydetti.

Öte yandan özel bankaların faaliyetini durdurduğu ancak kamu bankalarında işlem yapılabildiği bilgisini paylaşan Podolyak, "Bankalar yalnızca çatışmaların olduğu bölgelerdeki şubelerini kapatıyor" diye konuştu.

Devamını gör

12:21

Rus tankları Kiev'de

Rus tankları Kiev'de

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin ikinci gününde Rus tanklar başkent Kiev'in sokaklarında görüntülendi.

Ukrayna Hükümet Danışmanı, "Bugün en zor gün olacak. Rusya'nın planı İvankov ve Çernigov taraflarından geçip tanklarla Kiev'e girmek" dedi. Rus ordusunun Kiev sınırlarına dayandığı öğrenildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde şehrin kuzeyindeki Obolon mahallesinde Rus tanklarının ilerlediği görülüyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin şehir merkezinin 9 kilometre kuzeyindeki Obolon'a girdiğini doğrulamıştı.

Devamını gör

11:54

Kiev'de siviller metro istasyonlarına sığındı

Kiev'de siviller metro istasyonlarına sığındı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi sırasında başkent Kiev'de art arda patlamalar duyulurken bazı siviller metro istasyonlarına sığındı.

Kiev ve Harkov’da aralarında yaşlı ve bebeklerin de bulunduğu çok sayıda kişi geceyi metro istasyonlarında geçirdi.

Yanlarında birkaç parça getirebilen aileler, battaniyelerle soğuktan korunmaya çalıştı.

Öte yandan bombardımanın başlamasıyla binlerce Ukraynalı komşu ülkelere gitti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü bu kişilerin sayısının 100 binden fazla olduğunu tahmin ediyor.

Polonya, Ukraynalılar için sınırda göçmen kabul merkezleri kurdu.

 

Devamını gör

11:46

Zelenskiy, Duda ve Johnson ile telefonda görüştü

Zelenskiy, Duda ve Johnson ile telefonda görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sabah attığı tweetlerde önce komşu ülke Polonya'nın devlet başkanı Andrzej Duda, ardından da İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

Boris Johnson'la olan görüşmesinde daha fazla yaptırım ve destek istediğini dile getiren Zelenskiy, "Bugün ortaklarımızın desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Rusya Federasyonu'na etkili bir şekilde karşılık verilmesini istiyoruz. Yaptırımlar daha da güçlendirilmeli" paylaşımı yaptı.

İki liderin telefon görüşmesinde Johnson ise, destek talebine karşılık "Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerinin cesaretini tamamıyla takdir ettiğini" söyledi.

Zelenskiy, Ukrayna hükümetine aktif destek talep ederken Ukrayna'nın işgalin ilk gününde ciddi kayıplar verdiğini; -aynı kayıpları Rusya da vermiş olsa da- Rusya'ya karşı savaş karşıtı bir hareket başlatılması gerektiğini söyledi.

Johnson da bu talep karşısında "Yapabileceği her şeyi yapma" sözü verdi ve "Vladimir, şunu bil ki Putin başarısız olacak, bu şu an İngiltere hükümetinin asıl hedefi" dedi.

Zelensky'nin Polonya Devlet Başkanı Duda ile görüşmesinde de "savaş karşıtı koalisyon" oluşturulmasına karar verildi.

Johnson: Ukrayna güçlerini takdir ediyorum

İki liderin telefon görüşmesinde Johnson ise, destek talebine karşılık "Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerinin cesaretini tamamıyla takdir ettiğini" söyledi.

Zelenskiy, Ukrayna hükümetine aktif destek talep ederken Ukrayna'nın işgalin ilk gününde ciddi kayıplar verdiğini; -aynı kayıpları Rusya da vermiş olsa da- Rusya'ya karşı savaş karşıtı bir hareket başlatılması gerektiğini söyledi.

Johnson da bu talep karşısında "Yapabileceği her şeyi yapma" sözü verdi ve "Volodimir, şunu bil ki Putin başarısız olacak, bu şu an İngiltere hükümetinin asıl hedefi" dedi.

Zelensky'nin Polonya Devlet Başkanı Duda ile görüşmesinde de "savaş karşıtı koalisyon" oluşturulmasına karar verildi. (BBC)

Devamını gör

10:52

Ukrayna Savunma Bakanlığı: Rus birlikleri Kiev merkeze ilerliyor

Ukrayna Savunma Bakanlığı: Rus birlikleri Kiev merkeze ilerliyor

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve başkent Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Malyar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus askeri birliklerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 2 aracı ele geçirdiğini ve askerlerin Ukrayna formasını giyerek Obolon Mahallesi'nden Kiev merkezine doğru ilerlediğini aktardı.

Malyar, "Onların arkasından Rus askeri kamyonlarının olduğu bir konvoy ilerliyor. Onlar mutlaka etkisiz hale getirilecektir” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada da Ukrayna ordusunun hava kuvvetlerinin Kiev’in gökyüzünü koruduğu belirtilerek sabah saat 04.00’ten sonra Ukrayna hava savunma sisteminin başkent üzerine yapılan roket saldırılarını engellediğine dikkat çekilmişti.

Kiev’de ve Lviv şehrinde sabah erken saatlerde siren sesleri ve art arda patlama sesleri duyulmuştu.

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi devam ettiği akşam saatlerinde Mariupol'un kıyı olduğu Azov denizinin gökyüzünde oluşan renk ile Rostov bölgesinde Taganrog kentinden Rostov kent merkezi istikameti yönünde giden askeri araç görüldü.

Devamını gör

10:40

Rus ordusunun hedef aldığı Kiev'de bir bina zarar gördü

Rus ordusunun hedef aldığı Kiev'de bir bina zarar gördü

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Rusya'nın füzelerinin hedefinde olan bir bina zarar gördü. Saldırının ardından binanın görüntüleri paylaşıldı.

Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığı belirtilirken, 8 sivilin yaralandığı açıklandı.

Roket saldırıları sonrası Koshytsa Sokağı'ndaki hasar gören apartmanda çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

Kiev Belediye Başkanı sabaha karşı başkenti hedef alan bu saldırılarda en az üç kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Rusya'nın hem askeri hem sivil bölgeleri hedef aldığını açıklamıştı.

Devamını gör

10:26

Ukrayna, 18 yaş üstü erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasakladı

Ukrayna, 18 yaş üstü erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasakladı

Ukrayna İçişleri Bakanlığı 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmelerinin yasakladığını duyurdu.

Açıklamada ülkede sıkıyönetim kuralları nedeniyle Devlet Sınır Güvenliği Hizmetlerinin belli yaş grubundaki vatandaşların ülkeyi terk etmelerini geçici olarak yasakladığını aktardı.

Lviv bölgesi yönetimi lideri Daniil Menshikov da sosyal medyadan paylaştığı mesajda "Ordunun durumundan ötürü Ukrayna vatandaşı 18-60 yaş arası erkeklerin bölge dışına çıkmalarına izin verilmeyeceğini" söyledi.

Ülkede 18 yaş üstü erkeklerin silah altına alınmalarına başlanmıştı.

Devlet Başkanı Zelenskiy de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "isteyen herkese silah verileceğini" duyurmuştu. (euronews)

Devamını gör

10:20

Ukrayna Rus ordusunun kayıplarını açıkladı; 30 tankı, 130 zırhlı araç ve 7 uçak

Ukrayna Rus ordusunun kayıplarını açıkladı; 30 tankı, 130 zırhlı araç ve 7 uçak

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı.

Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, bu zorlu saatler boyunca "düşmanın" ele geçirme planlarına ulaşamadığını bildirdi.

Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini belirten Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı.

Voronej Bölgesi'nde AN-26 tipi Rus askeri kargo uçağı düştü

Rusya'nın Voronej bölgesinde An-26 tipi kargo uçağı düştü, mürettebat hayatını kaybetti.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Voronej bölgesinde uçan An-26 tipi kargo uçağının düştüğü bildirildi.

Mürettebatın hayatını kaybettiği kazanın ilk belirlemelere göre teknik bir arızadan kaynaklandığı belirtildi.

Devamını gör

10:00

Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı

Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığından paylaşılan kararnameye göre, yürürlüğü girdiğinden itibaren seferberlik 90 günü kapsayacak.

Seferberlik kararının, Rusya'nın askeri harekatı nedeniyle ülkenin savunmasını güçlendirmek için Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyinin önerisi kapsamında alındığı belirtildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, seferberlik kapsamında, kaç kişinin silah altına alınacağını belirleyecek.

Devamını gör

09:53

Macron, Erdoğan ve Putin ile telefonda görüştü

Macron, Erdoğan ve Putin ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı harekat devam ederken dünya liderlerinden açıklamalar ve çağrılar gelmeye devam etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı.

Macron, Putin ile de telefonda görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Görüşmeyi yapmasının Putin’e ulaşamayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından talep edildiğini belirten Macron, Putin’den askeri operasyonları sonlandırmasını istediğini dile getirdi.

Brüksel’deki AB zirvesi sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, görüşmenin “açık sözlü, direkt ve hızlı” olduğunu belirtti.

Macron ayrıca, Putin’den Zelenskiy ile de görüşmesini talep ettiğini ifade etti.

Devamını gör

09:12

Rusya Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirdi

Rusya Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirdi

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini bildirdi.

Podolyak, Unian Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, çetin bir savaştan sonra Çernobil'in kontrolünü kaybettiklerini aktardı.

Rusların saldırısından sonra santralin güvende olduğunu söylemenin imkansız hale geldiğini aktaran Podolyak, bunun Avrupa için en büyük tehditlerden birisi olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rus işgal güçleri"nin Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmeye çalıştıklarını duyurmuştu.

Devamını gör

23:59

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi 2. gününde

Foto: Rûdaw Grafik

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinde bölgede çatışmalar devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, şu ana kadar 137 askerin hayatını kaybettiğini, 316 kişinin de yaralandığını bildirdi. Öte yandan Rus güçlerinin dün ülkeye en az 203 saldırı düzenlediği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından bugün de Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Kiev'de siren sesleri duyuldu

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 07.05'ten itibaren 2 dakika boyunca sirenler çaldı.

Kiev'de yerel saatle 04.20'den sonra da art arda patlamalar yaşanmıştı. Ayrıca yerel saatle 06.17'de ve 06.42'den sonra da patlamalar gerçekleşmişti.

Yerel bir yetkiliden yapılan açıklamaya göre, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığı belirtilirken, 8 sivilin yaralandığı açıklanmıştı.

BBC, Cuma sabahı erken saatlerde Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlamaların olduğu ve bir savaş uçağının da düşürüldüğü bildirildi.

Zelenskiy: 137 kahramanımızı kaybettik

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun ülkenin neredeyse tamamını korumayı başardığını bildirdi.

Hostomel Havaalanını Rus güçlerinden geri aldıklarını anımsatan Zelenskiy, "Bu da başkente güven veriyor. Öncü verilere göre, 137 tane kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik. Asker ve sivil" ifadesini kullandı.

Hükümet merkezinde kalarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Zelenskiy, "Aldığımız bilgilere göre düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi. Ailem ise iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna'yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar" ifadesine yer verdi.

Zelenskiy, Rus sabotaj birliklerinin Kiev'de bulunduğunu aktararak, "Düşman sabotaj grupları Kiev'e girdi. Bu nedenle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun." ifadesini kullandı.

"Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz"

Zelenskiy, Rusya'ya karşı ülkesinin savunmasında yalnız bırakıldıklarını belirterek, "Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Ancak bizim ne tür güvenlik garantilerimiz olacak?" dedi.

Ukrayna'ya yalnızca sözle değil, belirli şekilde destek olan ülkelere de minnettar olduklarını anlatan Zelenskiy, "Ancak ülkemizin savunmasında yalnız bırakıldık. Kim bizimle savaşmaya hazır? Bunları görmüyorum. Kim Ukrayna'ya NATO'ya katılma garantisi vermeye hazır? Herkes korkuyor" ifadelerine yer verdi.

Zelenskiy, Moskova'dan bugün konuşmaya hazır olduklarına dair açıklamalar geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ukrayna'nın tarafsız statüsü hakkında konuşmak istiyorlar. Tüm ortaklarına söylüyorum, ülkemizin kaderi şimdi belirleniyor. Onlara soruyorum, 'bizimle misiniz?' Bunu bizimle birlikte cevaplıyorlar. Ama bizi NATO'ya almaya hazır değiller."

Avrupa'daki 27 liderin korktuklarının altını çizen Zelenskiy, "Hepsi korkuyor ve biz korkmuyoruz. Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Ancak bizim ne tür güvenlik garantilerimiz olacak? Bunu hangi ülkeler temin edecek?" dedi.

Zelenskiy, devam eden işgalin sonunun konuşulması gerektiğini vurgulayarak, "Ama şimdi ülkenin kaderi tamamen ordumuza ve güvenlik güçlerimize bağlı" ifadesini kullandı.

Devamını gör