Kani Xulam ABD’deki ‘Özgürlük Yürüyüşü’nü tamamladı

25-07-2023
Etiketler Kani Xulam Lozan Antlaşması New York Birleşmiş Milletler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürtlerin statü sahibi olmasını engelleyen Lozan Antlaşmasını protesto etmek ve Kürt sorununa dikkat çekmek için Washington’dan yola çıkan Kürt aktivist Kani Xulam, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne ulaştı. Xulam, hazırladığı tezi BM Genel Merkezi’nin duvarına astı.

Amerikan Kürt Enformasyon Ağı (American Kurdish Information Network) yöneticisi Kani Xulam, 1 Temmuz’da Washington'dan başladığı ve “Meşa Azadîyê” (Özgürlük Yürüyüşü) adını verdiği yürüyüşünü, 24 Temmuz’da Lozan Anlaşması'nın 100’üncü yıl dönümünde tamamladı.

Sosyal medyadan bir açıklama yapan Xulam, “Bugün Özgürlük Yürüyüşünün 24’üncü günü. Ben şimdi BM önündeyim. Amacım BM’ye bir tez sunmaktı. Bu tez Kürt halkının haklarına saygı duymak ve bu hakların kabul edilmesiydi. Daha sonra bu planı değiştirdik, bir sandalye ekledik. Kürtlerin BM’de kaybolan sandalyesi işareti ile” dedi.

24 günlük yolculuğu sırasında yoğun destek mesajları aldığını vurgulayan Xulam, “Kafkaslardan tutun Güney Kürdistan’a, Rojava’ya, Doğu Kürdistan’dan Rojava ve Kuzey Kürdistan’a kadar. Bunların verdiği mutluluk bana hayat boyu yeter” diye ekledi.

Xulam’ın 530 kilometrelik yürüyüşüne çok sayıda Amerikalı aktivist, Kürt dostu ve diasporada yaşayan Kürtler de destek verdi.

Yürüyüşe başlarken Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’ya konuşan Kani Xulam, “Yüz yıl, Lozan Antlaşması’nda Kürt milleti ve Kürdistan’a büyük bir haksızlık yapıldı ve Kürtler büyük bir felaket yaşadı. Bugün bu antlaşmanın üzerinden yüz yıl geçmiş bulunuyor. Ben bu antlaşmaya karşıyım ve yanlış görüyorum. Bu antlaşmayı protesto etmek için yola çıkıyorum. Kürt ve Kürdistan meselesi gündeme gelsin istiyorum. Amerikalılar Kürtleri ve yaşadığı sorunları tanısın, Kürtlere destek olsun diye bu eylemi yapıyorum” demişti.

Kani Xulam Kimdir?

Kani Xulam 1960 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kulp’ta tamamladı. 1980 askeri darbesinden önce yurt dışına çıktı. University of Toronto, University of California at Santa Barbara ve American University’de lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. İlgi alanı siyaset ve tarih olan Kani Xulam, 30 yıldır Kürtler için hak mücadelesi yürütüyor. Xulam, çalışmalarını Amerikan Kürt Enformasyon Ağı'nda (American Kurdish Information Network’da) yürütüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

ABD ve İran bayrağı / Sosyal medya

ABD ile İran arasında gizli görüşmeler yapıldı

Gizli görüşmelere ABD tarafından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile İran Özel Temsilcisi Abram Paley'in katıldığı belirtilirken, İran tarafına ilişkin ise bilgi verilmedi.