Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi 5. gününde

28-02-2022

23:53

AB Rusya vatandaşına yaptırım kararı aldı

AB Rusya vatandaşına yaptırım kararı aldı

Avrupa Birliği (AB), aralarında tanınmış oligarklar, gazeteciler, hükümet ve ordu yetkililerinin bulunduğu 26 Rus vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı.

AB Konseyinden yapılan açıklamada, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına tehdit oluşturdukları veya zarar verdikleri gerekçesiyle bu kişilere yaptırım uygulanacağı bildirildi.

AB'nin yaptırım listesinde petrol, bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren oligarklar ve iş insanları, hükümet yetkilileri, üst düzey askeri yetkililer ve Ukrayna karşıtı propaganda yaptığı, Ukrayna'nın işgaline yönelik davranışları destekledikleri belirtilen gazeteciler bulunuyor.

Ukrayna'nın işgaline imkan sağlayanlar bunun bedelini ödeyecek

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "İlave yaptırımlarla Putin rejimini desteklemede ciddi ekonomik rolü olan, sistemden mali çıkar sağlayan kişileri hedef alıyoruz. Bu yaptırımlar, Putin'in elit çevresinin zenginliğini ortaya çıkaracak. Ukrayna'nın işgaline imkan sağlayanlar bunun bedelini ödeyecek" ifadesini kullandı.

Son eklenenlerle birlikte AB'nin yaptırım uyguladığı Rus kişi sayısı 680'e yükseldi. AB ayrıca 53 kuruluşa da yaptırım uyguluyor.

Yaptırım listesindekilerin mal varlıkları donduruluyor, bu kişilere seyahat yasağı getiriliyor, bu kişi ve kuruluşlara fon sağlanmasına engel getiriliyor.

Listede kimler var?

AB'nin son listesinde Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un yanı sıra Başbakan Yardımcısı Dmitri Çernişenko, İnşaat Bakanı İrek Fayzullin; Ulaştırma Bakanı Vitali Savelyev, Rus ordusundan üst düzey bazı komutanlar ile bazı gazeteciler yer alıyor.

Ayrıca Rus oligarklar ve iş adamlarından Rosnet CEO'su İgor Seçin, Transneft CEO'su Nikolay Tokarev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla tanınan Alişer Usmanov ve Petr Aven, Alfa Group kurucusu Mikhail Fridman, iş insanı Sergey Roldugin, iş insanı Aleksander Ponomarenko, Putin'in yakın çevresinden Volga Grup'un sahibi Gennady Timçenko, Bank Rossiya hissedarı Aleksey Mordaskov ile PJSC Promsvyazbank Başkanı Petr Fradkov da listede bulunuyor.

Devamını gör

21:34

FIFA ve UEFA Rusya kulüplerini men etti

FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ve milli takımlarının organizasyonlarına katılımını askıya aldı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) Rus ve Belaruslu sporcuları ve yetkilileri uluslararası organizasyonlara davet etmemeleri ya da katılımlarına izin vermemeleri çağrısı sonrası FIFA ve UEFA harekete geçti.

FIFA ve UEFA'dan yapılan ortak açıklamaya göre, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sebebiyle ek tedbirler alınmasına karar veren FIFA Konseyi ve UEFA İcra Kurulu, kararın ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını belirtti.

Zelenskiy AB üyeliği talep etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği'ne katılımı için başvuru dilekçesini imzaladı.

Zelenskiy yaptığı açıklamada, "AB üyeliği için başvuru dilekçesini imzaladım. Bunun gerçek olduğundan eminim" dedi.

Devamını gör

21:33

Taraflar ikinci görüşme için anlaştı

Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili iki ülke heyetlerinin Belarus sınırında yaptığı görüşme sona erdi.

Gomel bölgesinde gerçekleştirilen müzakereler, yaklaşık 5 saat sürdü.

Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakerelere, zaman zaman ara verilerek devam edildi.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” dedi.

Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, “Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” diye konuştu.

Medinskiy, yapılacak diğer görüşme öncesinde her heyetin ülkesinin devlet başkanı ile istişare edeceğini sözlerine ekledi.

Ukrayna heyetini temsilen Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak ise her iki heyetin müzakerelerin ilk turunu gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Ukrayna topraklarında çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması hedefi müzakerelerin ana konusuydu” dedi.

Tarafların, bir dizi konunun ana hatlarını belirlediğini aktaran Podolyak, bu kararların uygulanabilmesi için müzakere taraflarının kendi ülkelerinin başkentlerine gideceğini dile getirdi.

Podolyak, tarafların, yakın gelecekte ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştığını söyledi.

Devamını gör

17:47

Rusya askerleri Berdyansk’taki devlet kurumlarına girdi

Halk sloganlara işgali kınadı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna'nın tamamı üzerinde hava üstünlüğü elde ettiğini duyurdu.

Rus silahlı kuvvetleri, Ukrayna'nın güneyindeki Berdyansk ve Energodar şehirlerinin yanı sıra bölgede bulunan Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nin de kontrolünü ele geçirdi.

Rusya askerleri Berdyansk’taki devlet kurumlarına girdi.  Halk ise Rus askerlerini protesto etti.

Devamını gör

17:18

Harkov’da devam eden şiddetli çatışma kameraya yansıdı

Harkov’da devam eden şiddetli çatışma kameraya yansıdı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Harkov’da çatışmaların şiddetlendiğini ve yerleşim yerlerinin ateş altında olduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında onlarca kişinin hayatını kaybettiğini ve yüzlerce Ukraynalının yaralı olduğunu belirtti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görüntüleri teyit etti.

Devamını gör

16:50

Rusya hava sahasını 36 ülkeye kapattı

Rusya, Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasına cevap olarak, Almanya ve Fransa dahil 36 ülkenin uçaklarına hava sahasını kapattı.

Devamını gör

16:10

Ukrayna: Rusların İrpin’i alma girişimi başarısız kaldı

Rusya güçlerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 25 kilometre mesafedeki İrpin kentini ele geçirmek için saldırıların devem ettiği ancak kentteki güçlerin direnişiyle bunun henüz sağlanamadığı bildiriliyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus askeri birliklerinin hava ve kara taarruzunu sürdürdüğü bildirildi.

Açıklamada, Rusların İrpin’i alma girişiminin başarısız kaldığına dikkat çekilerek “Ukrayna savunma kuvvetleri düşmanın yeni teçhizatlarını imha etti. Bütün yönlerde, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin tank ve mekanize birimleri, topçu desteğiyle belirli hatların savunmasını elinde tutuyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri düşman hava saldırılarını püskürtüyor. Savunma birlikleri grupları Kiev’de sıkı ve çok katmanlı savunma sistemi konuşlandırdı” ifadelerine yer verildi.

İrpin, Gostomel askeri üssü yakınında bulunuyor.

Devamını gör

15:26

Kremlin’den Batı'nın yaptırımlarına cevap

Kremlin’den Batı'nın yaptırımlarına cevap

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinde oluşan ekonomik durumu gerekli kurumlarla görüşeceğini belirterek "Batı ülkelerinin yaptırımlarına cevaplar çıkarlarımızın göz önünde bulundurulmasıyla oluşturulacak" dedi.

Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Batı ülkelerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya karşı yaptırım uyguladığına işaret eden Peskov, "Batı ülkelerinin yaptırımlarına cevaplar, uygunluk ve çıkarlarımızın göz önünde bulundurulmasıyla oluşturulacak" ifadesini kullandı.

Rusya'nın ekonomisi için oluşan riskler konusunda Putin'e sürekli bilgi verildiğini belirten Peskov, Putin'in bugün ekonomik kurumları ile toplantı yapacağı bilgisini paylaştı.

Peskov, "Putin, bugün ekonomik konularla ilgilenecek. Ekonomik gerçeklik önemli ölçüde değişti. Bu nedenle Kremlin'e bugün ekonomik durumu istişare etmek için Başbakan Mihail Mişustin ve Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov'un yanı sıra Maliye Bakanı Anton Siluanov, Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) German Gref ve büyük ihtimal başkanlık idaresi yetkilileri davet edilecek." diye konuştu.

"Rus hava yolu şirketlerine uçuş yasağına cevap verilecek"

Birçok ülkenin Rus hava yolu şirketlerine uçuş yasağı getirdiğine dikkati çeken Peskov, "Elbette bu konuda cevaplar olacak. Mütekabiliyet ilkesi ve elbette, çıkarlarımız esas alınacak." ifadelerini kullandı.

Peskov, Putin'e yönelik yaptırım kararına ilişkin, bunun "saçma" ve "dar görüşlü" olduğunu söyledi.

"Rusya ve NATO arasında savaş kabul edilemez"

NATO ülkeleri yetkililerinden, Rusya ile savaş olasılığı olduğu yönündeki açıklamaları değerlendiren Peskov, "Bunun ve bu yöndeki açıklamaların kesinlikle kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Rusya ve Ukrayna yetkilileri arasında Belarus sınırında müzakerelerin yapılmasının beklendiğine dikkati çeken Peskov, Ukrayna heyetinin söz konusu yere vardığını aktardı.

Peskov, "Bu müzakereler bir gün önce başlamadığı için çok üzgünüz. Müzakerelerin başlaması için fırsat vardı" ifadesini kullandı.

Devamını gör

13:51

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus sınırındaki görüşmesi başladı

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus sınırındaki görüşmesi başladı. Görüşmenin gerçekleştiği bölge gizli tutuluyor.

Belarus televizyonlarında, ülkenin Ukrayna ile sınırı yakınlarında gerçekleşecek Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başladığına ilişkin haberler yayınlandı.

Sputnik’in haberine göre, RİA Novosti haber ajansı, müzakerelerin henüz başlamadığını, heyetlerin, görüşmelerin gerçekleşeceği odaya gelmesinin beklendiğini aktardı.

Belarus-Ukrayna sınırı yakınlarında, Pripyat Nehri kıyısında gerçekleşecek görüşmenin TSİ 12.00’de başlaması bekleniyordu.

Görüşmelerinin gerçekleşeceği yer gizli tutuluyor.

Edinilen bilgilere göre heyette, Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu heyeti Başkanı birinci yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer alıyor.

Devamını gör

12:42

Zelenskiy Rus askerlere seslendi: Silahlarınızı bırakın ve gidin

Zelenskiy Rus askerlere seslendi: Silahlarınızı bırakın ve gidin

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'ya giren Rus askerlere, “Silahlarınızı bırakın ve gidin” diye seslendi.

Zelenskiy, Rus askerlere seslenerek, şunları kaydetti:

"Silahlarınızı bırakın ve gidin. Komutanlarınıza, propagandacılarınıza inanmayın. Sadece hayatınızı kurtarın."

Zelenskiy, "Avrupa Birliği'ne, yeni özel prosedür kapsamında Ukrayna'nın derhal katılımı için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Savaş tecrübesi olan Ukraynalı mahkumların serbest bırakılacağı bildiren Zelenskiy, "Savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler" dedi.

Devamını gör

11:29

NATO ve Batı ülkelerinden Ukrayna'ya askeri yardım

NATO ve Batı ülkelerinden Ukrayna'ya askeri yardım

NATO ve Batı ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine karşılık Moskova'ya yaptırım uygulamakla kalmayıp, Ukrayna’ya askeri ekipman ve silah desteği konusunda art arda adımlar atmaya başladı.

Başta NATO ülkeleri, Ukrayna'ya binlerce tanksavar ve yüzlerce hava savunma füzesinin yanı sıra yüklü miktarda hafif silah ve mühimmat stoku gönderme kararı alırken Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de 450 milyon avro değerinde silah desteği, 50 milyon avro değerinde koruyucu ekipman yardımı için harekete geçti.

AB'nin diğer bir önemli yardımı ise Ukrayna ordusuna savaş uçağı ve yakıt desteği kararı oldu.

ABD

ABD, Ukrayna'ya, aralarında tanksavarların da yer aldığı 350 milyon dolarlık silah desteği sağlayacak.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığına yardımın yapılması için onay verdi. Bu yardımla ABD'nin son 1 yılda Ukrayna’ya yaptığı yardım 1 milyar doları aştı.

İngiltere

Ukrayna'ya bir ay önce omuzdan fırlatılan tanksavar füzeler teslim eden İngiltere, ardından öldürücü ve öldürücü olmayan kategorideki savunma silahlarını kapsayan ek bir askeri destek paketi daha sağlama kararı aldı.

İsveç

İsveç hükümeti, Ukrayna'ya hafif silahların yanı sıra 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıda yardımı yapacak.

Almanya

Almanya, Ukrayna'ya askeri yardım desteğini 5 bin miğferin yanı sıra 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi sağlayarak gösterdi.

Estonya

Estonya, eski Doğu Almanya (DDR) ordusu stoklarından kalma "D30" tipi 9 obüs ile mühimmatı Ukrayna'ya teslim etmek için Almanya'dan onay aldı.

Almanya'dan silah alan ülkelerin, bu silahları üçüncü bir ülkeye satabilmesi için Almanya'nın onayı gerekiyor.

Hollanda

Hollanda, Ukrayna'ya 3 bin miğfer, 2 bin çelik yelek, 30 metal dedektörü, 2 deniz mayını tespit robotu, 2 savaş alanı gözetleme radarı, 5 silah tespit radarı ve 100 keskin nişancı tüfeği ile 30 bin mühimmat yardımı yapacak.

Hollanda ayrıca 200 Stinger uçaksavar füzesi ve 50 tanksavar Ukrayna’ya gönderecek.

Fransa

Fransa, Ukrayna'ya askeri ekipman desteğinin yanı sıra yakıt yardımı yapacak.

Fransa'nın sağlayacağı ekipman desteğinin içeriğine ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan Fransa NATO bünyesinde, Ukrayna’nın komşu Romanya’ya 500 asker ile zırhlı araç, Estonya’ya ise Mirage 2000 modeli 4 savaş uçağı gönderecek.

Fransa ayrıca Estonya'ya 200-250 asker gönderecek.

Belçika

Ukrayna'ya 5 bin otomatik silah, 200 tanksavar yardımının yanı sıra 3 bin 800 ton yakıt sağlayacak olan Belçika, NATO ve AB’nin bilgisi dahilinde miğfer, yelek ve yön cihazları gibi malzemenin bulunduğunu koruyucu askeri ekipmanı Ukrayna'ya yolladı.

Belçika hükümeti, gelecek dönemde de NATO bünyesinde Romanya'ya 300 asker gönderecek.

Yunanistan

Yunanistan, Ukrayna'ya Polonya üzerinden aralarında C-130 tipi 2 nakliye uçağı ile askeri malzemenin yanı sıra insani yardım sağlayacak.

Çekya

Çekya, Ukrayna halkına destek için makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat gönderiyor.

Bulgaristan

Bulgaristan hükümeti, Ukrayna’ya insani ve askeri lojistik yardım yapacak.

Finlandiya

Finlandiya, 2 bin kurşun geçirmez yelek, 2 bin miğfer, 100 sedye ve iki acil tıbbi bakım istasyonu yardımı için harekete geçti.

Kanada

Kanada yönetimi daha önce, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında NATO'yu desteklemek için Letonya ve çevredeki bölgeye ek olarak 460 kadar Kanada Silahlı Kuvvetleri üyesi ve 7,8 milyon dolarlık askeri malzeme gönderdi.

Kanada, son olarak, Ukrayna’ya 25 milyon dolar değerinde ek askeri malzeme yardımında bulunulduğunu açıkladı.

Devamını gör

11:20

Rusya: Ukrayna'nın hava sahasının tamamı kontrol altına alındı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafındaki bölgelerde de kontrolü sağladığı, santralin çalışmasını sürdürdüğü ve radyoaktif seviyenin normal olduğu kaydedildi.

Saldırının başlamasından bugüne kadar Ukrayna'ya ait 1114 askeri tesisin imha edildiği savunulan açıklamada, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolüne geçtiği iddia edildi.

Açıklamada, Berdyansk ve Energodar şehirlerinin de Rus ordusunun kontrolüne geçtiği bildirildi.

Devamını gör

10:29

Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev rejimi sivilleri milliyetçilere karşı canlı kalkan olarak kullanıyor

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada Kiev rejiminin, başkentteki yerleşim yerlerine askeri teçhizat yerleştirerek sivilleri milliyetçilere karşı canlı kalkan olarak kullandığını belirtti.

Konaşenkov'un açıklamaları şöyle:

- Yetkililerin silah verdiği çeteler Kiev’de saldırganca eylemlerde bulunuyor.

- Rus Silahlı Kuvvetleri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna ordusuna ait bin 114 askeri tesisi vurdu.

- Rusya ordusu, Ukrayna’nın Berdyansk ve Energodar kentlerini kontrol altına aldı.

- Yetkililerin kontrolsüz şekilde halka silah dağıtmasının ardından Kiev'de yağmacı, soyguncu ve milliyetçi silahlı çeteler yayıldı.

- Rus uçakları Ukrayna topraklarının tamamı üzerinde havada üstünlük kazandı. Operasyonun başlamasından bu yana 31 komuta merkezi, 314 tank ve başka zırhlı araç 57 çok namlulu roketatar sistemi, 121 topçu silahı, 274 özel askeri araç vuruldu.

- Sivil halk hiçbir engel olmaksızın Kiev’i, Kiev-Vasilkov yolu üzerinden özgürce terk edebilir. Bu güzergah açık ve güvenli. Rus Silahlı Kuvvetleri yalnızca askeri hedefleri vuruyor, sivil halk tehlikede değil.

- Rus askerleri Zaporizhzhia nükleer santralinin kontrolünü ele aldı ve burayı koruyor. Santral personeli çalışmaya devam ediyor, radyoaktif durumu kontrol ediyor.

- Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) birlikleri, Rusya’nın desteğiyle Hvosrostyanka, Suhanovka ve Artem yerleşim birimlerinin kontrolünü ele aldı. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) birlikleri de ilerleyişini sürdürüyor. DHC 19 kilometre daha ilerleyiş sağlandı. Novıy Aydar kontrol altına alındı.

- Rus Hava Kuvvetleri son 24 saatte sekiz Buk M-1 zırhlı aracı, S-300 ve Buk M-1 hava savunma sistemi güdüm istasyonu, P-14’lerin bulunduğu üç radyo teknik mevzi, dört askeri uçağı karada, bir askeri uçağı da havada vurdu. (Sputnik)

Devamını gör

09:47

Kiev heyeti, Rusya ile yapılacak görüşme için Belarus’a gidiyor

Kiev heyeti, Rusya ile yapılacak görüşme için Belarus’a gidiyor

Belaruslu siyaset bilimci Yuriy Voskresenskiy, Rusya ile Ukrayna heyetlerinin bu sabah Belarus’un Gomel bölgesinde bir araya geleceğini duyurdu.

Aynı zamanda Ukraynalı heyetin, Polonya üzerinden Belarus’a gitmekte olduğu açıklandı.

Sputnik’in haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in Anayasa Mahkemesi Temsilcisi Venislavski, Belarus'taki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başladığını iddia etti.

Ancak Rusya ile Ukrayna’nın gerçekleştirmesi beklenen görüşmeleri düzenleyenlere yakın olduğu bilinen Belaruslu siyaset bilimci Yuriy Voskresenskiy, tarafların görüşmesinin Belarus’un Gomel bölgesinde bu sabah gerçekleşeceğini belirtti.

Voskresenskiy, Ukrayna heyetinin görüşme yerine, güvenlik sebebiyle Polonya üstünden gideceğini kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise, Rusya'yla görüşmeler sonucunda barışın sağlanabileceğini, ama Kiev'in tesliminin söz konusu olmadığını söyledi.

Devamını gör

09:40

5 kilometrelik Rus askeri konvoyu Kiev'e ilerliyor

5 kilometrelik Rus askeri konvoyu Kiev'e ilerliyor

ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar, elde ettikleri uydu görüntülerinde, aralarında tankların da olduğu büyük bir Rus kara kuvvetleri konvoyunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaştığının görüldüğünü duyurdu.

ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni elde ettikleri uydu görüntülerinde, yüzlerce askeri aracı içeren yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Rus askeri konvoyunun Kiev'e ilerlediğinin görüldüğü bildirildi.

Kiev'in 64 kilometre uzağında kaydedilen görüntülerde, konvoyun Ivankiv şehrinin kuzeydoğusunda olduğu ifade edilen açıklamada, konvoyun içinde, yakıt ve lojistik araçlarının yanı sıra, tanklar, zırhlı muharebe araçları ve topçu araçlarının olduğu aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu uydu görüntülerinde Hostomel kentindeki Antonov Havalimanına yapılan hava saldırılarının yol açtığı hasarın da görüldüğü belirtildi.

Devamını gör

09:21

Dünyanın en büyük kargo uçağı Rus birlikleri tarafından bombalandı!

Dünyanın en büyük kargo uçağı Rus birlikleri tarafından bombalandı!

Ukrayna'nın, dünyanın en büyük uçağı olarak bilinen Antonov 225 Mriya uçağının, Rusya'nın saldırısı sırasında yandığı resmi olarak açıklandı.

Havacılık tarihinin sembol uçaklarından biri olan Dünyanın en büyük karog uçağı Antonov An-225’in Rusya ordusu tarafından hedef alındığı bildirildi.

Başbakan Zelenskiy, üzülerek dünyanın en büyük uçağı olan “Mriya”yı kaybettiklerini açıkladı ve yenisini inşa ettiklerini duyurdu.

Covid-19 salgınında aktif olarak kullanılan ve tonlarca malzeme taşıyabilen devasa kargo uçağı Antonov An-225 tipindeki “Mriya” isimli uçaklardan biri olan devasa uçak, Gostomel şehrindeki askeri hangarların birinde Rus bombardımanı altında kalarak kullanılamaz hale geldi.

Dışişleri Bakanı'ndan açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Ukroboronprom (UOP) tarafından da bombalama haberinin doğrulanmasının ardından Dışişleri Bakanı Kuleba sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında, uçağın fotoğrafını paylaşarak, “Bu gördüğünüz dünyanın en büyük uçağıydı. Mriya yani Ukrayna dilinde rüya demek. Rusya bizim Mriya’mızı yok etmiş olabilir ancak güçlü, özgür, demokratik bir Avrupa devleti olma hayalimizi asla yıkamayacak. Galip gelen biz olacağız” ifadelerini kullandı.

Antonov'un hangarına ait olduğu belirtilen görüntüde, uçağın park vaziyetinde bulunduğu alanın vurulduğu görülüyor.

Antonov'un hangarına ait olduğu belirtilen görüntüde, uçağın park vaziyetinde bulunduğu alanın vurulduğu görülüyor.

Ukroboronprom (UOP) tarafından yapılan açıklamada da, “İşgalciler tarafından Antonov An-225 tipindeki kargo uçağı imha edilmiştir. İşgalcilerin parasıyla yeniden yapılacaktır” denildi.

Konu ile ilgili Antonov şirketinden de açıklama yapıldı. Dünyanın en büyük kargo uçağı olan "Mriya"nın mevcuttaki durumu ile ilgili "AN-225 uzmanlar tarafından incelenene kadar, uçağın teknik durumu hakkında rapor veremiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Devamını gör

08:54

Zelenskiy: Önümüzdeki 24 saat Ukrayna için kritik

Zelenskiy: Önümüzdeki 24 saat Ukrayna için kritik

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün akşam İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Zelenskiy, ülkesinin bir çok yerinde çatışmalar devam ederken, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik olduğunu söyledi.

Boris Johson ise Zelenskiy’nin Rusya saldırısından  bu yana gösterdiği liderliği tebrik etti.

“Bırakalım denesinler”

Zelenskiy paylaştığı bir video mesajda ise Rus Heyetiyle yapılan toplantıdan bir sonuç çıkacağına inanmadığın belirtti.

Vladimir Zelenskiy toplantıdan bir sonuç çıkacağına inanmadığını belirterek “Bırakalım denesinler” dedi.

Ukrayna halkına da mesaj veren Zelenskiy, “Hiçbir Ukrayna vatandaşı, küçük bir şans bile olsa, başkan olarak, savaşı durdurmaya çalıştığımdan şüphe duymasın” dedi.

Zelenskiy mesajında amaçlarının toprak bütünlüğü olduğunu ve bunun ulusal bir devlet olmanın koşulu olduğunu belirtti.

Savaş bitene kadar askerlere minnettarlıklarını göstermek için maaşlarını yüz bin grivnaya (46 bin Türk Lirası) çıkardığını söyleyen Zelenskiy askerlerin para için değil yarınları için savaştıklarını söyledi.

Zelenskiy üzülerek dünyanın en büyük uçağı olan Mriya’yı kaybettiklerini de sözlerine ekledi.

Devamını gör

08:54

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi 5. gününde

Foto: Rûdaw

Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi 5’inci gününde devam ediyor.

Moskova ve Kiev'den heyetlerin bugün Belarus-Ukrayna sınırında müzakereye oturması bekleniyor.

Öte yandan başta AB olmak üzere, bir çok ülke ve kuruluş, Rusya'ya ekonomi, spor ve basın alanında yaptırım kararı aldı. Birçok ülke de Rusya'ya hava sahasını kapattı.

Devamını gör