Europol Raporu: PKK, iki hedef için AB'de lobicilik yapıyor

28-06-2023
Etiketler Europol Avrupa Birliği Rapor PKK Rojava Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - Avrupa Polis Teşkilatının (Europol) raporunda, PKK'nin “Terör Örgütleri Listesi”nden çıkmak ve Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için AB'de lobicilik faaliyetini yoğunlaştırdığı belirtildi.

Europol'ün "Avrupa Birliği (AB) Terörizm Durumu ve Trendi 2023 Raporu"nda, PKK'nin Avrupa’daki faaliyetlerine ve yeni dönemdeki hedeflerine yer verildi.

Raporda, örgütün “Terör Örgütleri Listesi”nden çıkmak ve kurusu olan Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için lobicilik faaliyetini yoğunlaştırdığına dikkat çekildi.

PKK'nin Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde AB'de propaganda, üye kazanma ve finansman faaliyetlerine odaklanmayı sürdürdüğü kaydedildilen PKK'nin, Avrupa'da çok aktif olduğu, idari, istihdam ve finansman amaçları için AB üyesi ülkeleri “üs olarak” kullandığı aktarıldı.

Raporda, ayrıca örgütün "kampanya" olarak isimlendirdiği yıllık para toplama faaliyeti kapsamında AB içinde büyük miktarda para topladığı bildirildi.

Raporda, Türkiye ile PKK arasında Kürdistan Bölgesi, Rojava Türkiye'deki Kürt bölgelerinde yaşanan çatışmalar ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık durumundan duyulan endişe, PKK’ye yardımları motive eden iki ana faktör olduğuna dikkat çekildi.

PKK, AB’deki aşırı sol çevrelerden destek alıyor

Raporda, PKK'nin, AB içindeki aşırı sol ve anarşist kesimlerle yakın ilişkisini sürdürdüğüne değinilerek, bu çevrelerin Rojava’da eğitildiği ve onlarla birlikte savaştığı ifade edildi.

Raporda, Rojava’dan 2022'de ülkelerine dönen AB vatandaşlarının muharebe eğitimi aldıkları ve bu nedenle AB ülkeleri açısından “tehdit oluşturabileceği” aktarıldı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından desteklendiği hatılatılan raporda, DSG’nin Arap ve Kürt savaşçıların ittifakı olduğu, “Türkiye'nin PKK'nın uzantısı olarak gördüğü Yekîneyên Parastina Gel’in (YPG) DSG'ye hakim olduğu" değerlendirmesi yapıldı.

Dört üye devletten 18 kişinin “etno-milliyetçi ve ayrılıkçı hareketlere müdahil” olmaktan 2022'de tutuklandığı ve tutuklama için en çok başvurulan gerekçenin "örgüte üyelik" olduğu kaydedilen raporda, 2022'de Almanya'da 4 kişinin tutuklandığı ve 4'ünün de Türkiye vatandaşı olduğu, bu kişilerin PKK'ye üyelikle suçlandıkları, İtalya’da da 1 kişinin tutuklandığı, bu kişinin de PKK ile bağlantılı olduğu ifade edildi.

Raporda, PKK'nin online mecralar üzerinden Türkiye'ye para akışının durdurulması ve Türk ürünlerinin boykot edilmesi yönünde bazı çağrılarda bulunduğu bildirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

ABD ve İran bayrağı / Sosyal medya

ABD ile İran arasında gizli görüşmeler yapıldı

Gizli görüşmelere ABD tarafından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile İran Özel Temsilcisi Abram Paley'in katıldığı belirtilirken, İran tarafına ilişkin ise bilgi verilmedi.