Pence - Yıldırım görüşmesinde ‘YPG’ başlığı

10-11-2017
Rûdaw
Etiketler Pence Yıldırım
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı görüşmede gündem başlıklarındna biri de YPG oldu.

 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Yıldırım - Pence görüşmesinin Türk - Amerikan ilişkilerinde “yeni bir sayfa açmaya yardımcı olacağı” belirtildi.

 

Pence, ABD'nin PKK ve diğer örgütlere karşı Türkiye’nin yanında durduğunu iletti.

 

Türkiye'deki bazı Amerikan vatandaşları, ABD misyonlarının yerel çalışanları, gazeteciler ve sivil toplum üyelerinin olağanüstü hal (OHAL) kapsamında tutuklanması konusunda duyulan kaygıyı da aktaran Pence, ilgili davaların şeffaf ve kanunlarca belirlenen esaslara uygun karara vardırılması çağrısında bulundu.

 

Türkiye Başbakanlık kaynakları da görüşmede, Türkiye'nin, YPG'ye silah verilmesi konusunda duyduğu rahatsızlık ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentilerinin dile getirildiğini bildirdi.

 

Yıldırım: Samimi ve dürüstçe konuştuk

 

Yıldırım, Washington’dan New York’a geçerken uçakta basın mensuplarına Pence ile yaptığı görüşmeye değerlendirmelerde bulundu

 

Yıldırım, "Görüşme, doğrusunu isterseniz çok verimli geçti. Samimi ve dürüstçe birbirimizle sorunlarımızı konuştuk. İkili konularımızı, bölgesel konuları ele aldık. İkili konularda iki ülke arasında son zamanlarda meydana gelen ilişkilerdeki kötüleşmenin ne Türkiye ne de ABD'ye bir faydasının olmadığını, bizim mutlaka siyasetçiler olarak, ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk alarak ilişkileri zedeleyen durumların gündemden çıkartılması gerektiğini ifade ettik" diye konuştu

 

Görüşmede, PKK konusunu da gündeme geldiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

 

“PKK'ya yönelik ABD'den daha fazla destek beklediğimizi aktardım. YPG konusunu çok açık bir şekilde konuştuk. Bu konuda 'Artık DEAŞ gitti, artık o ortaklığı bozun, bunlar bize çok büyük rahatsızlık verdi, bu mecburi ortaklıktan vazgeçin, bu silahlar PKK'ya geçiyor' tespitini yaptık.”

 

Yıldırım devamında şunları söyledi:

 

“FETÖ konusunda artık bir somut ilerleme sağlanması ve adım atılmasını beklediğimizi ifade ettik. Belgeleri, bilgileri, her şeyi verdik. 'Kesin kanaatimiz darbenin arkasında FETÖ var, dolayısıyla FETO'nun iadesine yönelik sürecin başlatılması gerektiğini düşünüyoruz' dedik. 'En azından faaliyetlerinin kısıtlanması yönünde başlangıçta bir adım atılabilir' dedik. Bu konuda ülke olarak hassasiyetimizin en üst düzeyde olduğunu ifade ettik. Burada bir işlem yapılmamasının düşündürücü olduğunu, 'acaba başka nedenler mi var' şeklinde soruların sorulmasına neden oluyor dedik.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli